Сайтове за преодоляване на хомосексуализма

 

Св. ап. Павел разглежда хомосексуализма като една от формите на идолопоклонство на душата, забравила Бога (Рим. 1:21-27). Ето защо, за да помогне на своя ближен да се излекува от това тежко заболяване на душата, православният християнин е длъжен с молитва и с човешка топлота да го накара да се почувства част от новото човечество, преобразено и обновено след саможертвата и Възкресението на Христос. Затова отхвърлянето и заклеймяването не могат да бъдат достойна християнска позиция, когато хиляди хора в наши дни стават жертва на тази страст.

Не бива да си затваряме очите пред факта, че навсякъде около нас, включително и в Църквата, има хомосексуалисти. Посланието на този православен сайт е, че ако презираме тези хора и страним от тях, с това само увеличаваме страданието им, допринасяме за по-нататъшното им затъване в бездната на греха и осъждаме себе си.

Вместо това от нас е нужно да ги окуражим да не униват по трудния път на борбата със страстите и похотите и неизменно, не само с думи, но и с дела, да им напомняме думите на св. ап. Павел:

"Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата и душите си, които са Божии" (1Кор. 6:20).

Сайтът, който може да бъде открит на адрес www.overcoming-x.ru, започва с думите:

"Ако смяташ, че си гей - ти си мой ближен и аз се моля за теб.
Ти можеш да ми бъдеш приятел.
Ако си християнин - ти си ми брат.
Ние сме открити един за друг."

Проектът е разработен от група руски православни християни, сред тях има свещеник и психиатър. Те разясняват убеждението си, че както за всяка греховна страст, единственият лек за хомосексуализма е светото Православие.

Публикувани са текстове на свети отци, на православни духовници и  психиатри, както и на хора, желаещи да се справят със своя осъзнат проблем. Повечето от тези автори са единодушни, че Кръщението, Изповедта, Покаянието и Причастието са единственото познато до момента средство, което може да помогне на хомосексуалистите да се променят, сгряни от безграничната Божия любов.

Участниците във форума на сайта споделят своя опит, включително и пастирски, от борбата с хомосексуализма.

За англоезичните са посочени и връзки към подобни сайтове в отделен раздел.

 

Виж също:

 

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com