Християнско поклонничество
Кападокия, Турция
Cappadocia, Turkey

 

Долината Гьореме в Кападокия, Анатолия (Турция). Източник: missouristate.edu

 

 

Кратка справка

Кападокия (Kapadokya, Cappadocia; Деян. 2:9, 1Петр. 1:1 и др.) е  обширна високопланинска област в централна Анатолия в източната част на Мала Азия (днешна Турция), поразяваща както с историческото си богатство, така и с неописуемата си природа. В древността е била значима държава, населена от много народи. От 17 г. след Рождество Христово е провинция в Римската империя.

Жители на Кападокия са присъствали в Йерусалим в деня на Петдесетница. Там проповядвал и св.ап. Петър (вж. 1Петр. 1:2). До края на гоненията планините и подземните градове на Кападокия приютявали много християни и мъченици за вярата - св. Георги Победоносец, Власий Севастийски, Варлаам и много други (виж по-долу).

Кападокия била известна с благочестието и образоваността на своите жители и архипастири. В столицата Кесария, градовете Ниса, Назианз, Неокесария и Севастия са служили едни от най-великите отци на Църквата - свв. Василий Велики, Григорий Ниски, Григорий Богослов (Назиански) и Григорий Неокесарийски.

Около 863 г. Кападокия била преобразувана във византийска тема - укрепен град с мощна военна база на източната граница на Византия.

От края на XI век Кападокия е под турска власт. В уникалните скални църкви и манастири са запазени неповторими стенописи от VI-XII в. (надживели иконоборческия период) - както съкровени образци на раннохристиянска катакомбна стенопис, така и по-късно византийско изкуство от най-високо качество.

 

 

Карта на малоазиатска Турция с областта Кападокия

 

Кападокия. Разположена в сърцето на Мала Азия, тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири.

Жители на Кападокия са присъствали в Йерусалим в деня на Петдесетница. Св.ап. Петър се обърнал с благослов към "пришълците, пръснати по Понт, Галатия, Кападокия, Асия и Витиния, избрани ... за послушност и за поръсване с кръвта Иисус Христова" (1Петр.1:2). А според Евсевий Кесарийски, апостолът проповядвал в тези провинции по време на четвъртото си апостолско пътешествие.

Първите християни са населили пещерите в района още в зорите на християнството. По време на жестоките гонения издяланите в земята подземни "градове" са служели за укритие и постоянно жилище на християните.

В Кападокия е живял св. Корнилий Стотник - първият от езичниците, който повярвал в Господ Иисус Христос и след като от ап. Петър приел кръщение и епископство, оставил всичко и последвал апостола, но намерил мъченическа смърт в Троада.

От Кападокия е родом св. мъченик Лонгин Стотник, за когото св.ев. Матей разказва в своето евангелие. След като присъствал на кръстната смърт на Спасителя, той приел свето Кръщение, проповядвал в родината си, но бил посечен с меч по донос на Пилат Понтийски.

В Кесария Кападокийска е роден и отрасъл св. мъченик Евпсихий, който свидетелствал за вярата си по времето на император Адриан (117-138 г.). В Комана Кападокийска (или Комана Понтийска) е загинал за вярата си около средата на II век и св. мъченик Ермий.

Около 202/203 г., по време на гоненията на Септимий Север в Кападокия се оттеглил св. Климент Александрийски. Тук мъченически са свидетелствали за вярата и светите тридесет и три мъченици в Мелитин и св. мъченик Иером, посечени в 209 година и възпоменавани от Църквата на 7 юли.

В Кападокия са родени св. Георги Победоносец († ок. 305 г.) и св. мъченик Варлаам († 304 г.), пострадали от гоненията по време на Диоклетиан (284-305 г.). От Диоклетиан и Ликиний пострадали Св. мъченик Гордий († 314), епископът на Севастия св. Власий Чудотворец († 316 г.), а от Юлиан Отстъпник - св. Евпсихий и много други.

Кападокия е дала на света "тризвездието на великите кападокийци" - светителите Григорий Богослов (ок.330-ок.390, от гр. Назианз в Южна Кападокия) и братята Василий Велики (330-379), Григорий Нисийски (ок. 331-ок.394) от гр. Кесария Кападокийска). Техните родители св. Емилия и Василий Старши са отгледали тук също св. Макрина Младша и св. Петър Севастийски. В Кесария е роден и св. Амфилохий Иконийски († 394) - техен сродник и приятел.

Св. Сава, родом гот, изповядвал светата християнска вяра сред езичниците, но бил удавен през 372 година. Мощите му били пренесени в Кападокия по време на св. Василий Велики. Смята се, че готският епископ-арианин Вулфила (ок. 311-383) е бил също потомък на кападокийци.

Кападокия е подарила на християнството и великия първоучител на иноческия подвиг преп. Теодосий Велики († 529 г.).

От Кападокия е родом и св. преподобни Сава Освещени († 532 г.), основал много манастири в Палестина, сред които и знаменитата лавра, известна под неговото име.

Св. преподобни Йоан IV Постник († 595) наричали и Иоан Кападокс, понеже бил родом от Кападокия. Като патриарх на Константинопол (582-595) той освободил Църквата от ереста на  Север.

В Севастия Кападокийска (на границата с Армения) загинали по време на гоненията епископът на Севастия св. свещеномъченик Власий († 316) и светите Четиридесет мъченици Севастийски († 320). Тук е светителствал и Св. Петър Севастийски (кр. на IV век). В Севастия са родени светителят Модест Йерусалимски († 634 г.) и св.Стефан Изповедник, епископ Сурожки (ср. на VIII век). По това време в кесарийската обител "Света Анна" се подвизавала и Св.преп. Теодора Кесарийска. 

 

Православното изкуство е продължило своето развитие в този отдалечен район през вековете, като тук са се са пазили едни от най-ценните образци на византийската живопис от Х-ХI век, каквито днес няма дори в Константинопол. Стенописите в скалните църкви поразяват с изключителната си живост и свежест на цветовете.

Богородица с Младенеца. Стенопис в църквата Dervis Akin Kilise в Selime, Кападокия. Фотография: ©Veronica Kalas. Източник: basarchive.org
Ранни изображения на Богородица с Младенеца.
Стенопис в църквата Dervis Akin Kilise в Selime, Кападокия.
Фотография: ©Veronica Kalas. Източник: basarchive.org

 

 

Богородица благославя двама владетеля. Детайл от сцени от живота на Богородица в църквата Selime Kale в Кападокия. Фотография: ©Veronica Kalas. Източник: basarchive.org
Богородица благославя двама владетеля.
Детайл от сцени от живота на Богородица в църквата Kale в Selime, Кападокия.
Фотография: ©Veronica Kalas. Източник: basarchive.org

С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Pravoslavieto.com, със заемки от статията на Ралица Базайтова "Когато Европа не знаеше, че свършва при Босфора"

 

Рождество Христово. Стенопис от XI-XIII в. в пещерния храм Каранлик в Кападокия (Гьореме, Турция)
Рождество Христово.
Стенопис от XI-XIII в. в пещерния храм Каранлик в Кападокия. Гьореме (Göreme), Турция

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com