Подгумерски манастир "Св. Димитър" край град Нови Искър

 

Стенопис от Подгумерски манастир "Св. Димитър" във Витошката Мала Света гора.

Стенопис от Подгумерски манастир "Св. Димитър"

 

Подгумерският манастир e част от Витошката Мала света гора. Манастирът е разположен в малка котловина в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина. Отстои на около седем километра източно от Нови Искър и на пет километра североизточно от с. Подгумер. Понастоящем е периодично действащ.

Предполага се, че манастирът е основан през XIII век. От запазен надпис над вратата на манастирската църква личи годината 1597 - вероятно годината на обновяването на храма.

Разрушаван и опустошаван многократно, манастирът е възстановен отново през 1848 година със средства на жители от околните на Подгумер села - Курило, Гниляне, Кумарица, Желява и др. Стенописите са дело на Пимен Софийски, изографисал повече от петнадесет черкви и манастири в България.

Манастирската църква е малка, еднокорабна и едноабсидна постройка с голям притвор и без купол. Тук е пребивавал Васил Левски при обиколките му из Софийско.

Стенопис от Подгумерски манастир "Св. Димитър" във Витошката Мала Света гора.
Св. великомъченик Пантелеймон (Св. Панталеймон).
Стенопис в Подгумерския манастир

В периода ХVІ-ХVІІІ в. манастирът е бил едно от книжовните огнища в Софийско и в него е имало богата библиотека, а някои книги и документи са били писани от обитаващите го монаси. Манастирът е притежавал екземпляр от първото издание на Софрониевия "Неделник" ("Неделно поучение"), отпечатано в Рим през 1806 година. През 1897 г. в библиотеката му все още е съществувала и книга за всичките празници за дванадесетте месеца на годината (Миней).

Други манастири край град Нови Искър:

Pravoslavieto.com

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com