Манастирът Симонопетра в Света Гора (Атон)

Monastery of Simonos Petras., Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας
Монастыр Симонос Петра (Симонопетра) на Афоне

 

Симонопетра

 

:: Накратко за манастира

:: Светогорските манастири

 

 

 

Манастирът Симонопетра

Манастирът е Симонос Петра, или Симонопетра (скалата на Симон) е най-смелата архитектурна композиция на Св. Гора. Издигнат е на скалисто възвишение на височина 330 метра и се извисява над морето като непристъпна крепост.  

Манастирът е основан през 1257 г. от преподобния Симон. Изграждането му продължило от принц Йоанис Углеша през XIV век. През 1590 г. била построена западната му част, а през 1891 - източната.

Както и другите светогорски манастири, неговата история е изпълнена с бедствия и пожари. Голям пожар през 1570 г. унищожил безценни документи, особено от византийския му период. Манастирските летописи пък били повредени от друг голям пожар през 1622 година. Стари постройки и многобройни манастирски съкровища унищожил отново пожар през 1891 година.

 

Монастирът Симонопетра. Фото: © Игорь Пшеничников
© Игорь Пшеничников Русское афонское общество

 

Сред многото светини на манастира, най-голямата ценност представлява десницата на св. равноапостолна Мария  Магдалина, която не само че е останала нетленна повече от 2000 години, но е запазила и топлината на човешкото тяло.

Според разкази на поклонници*, Симонопетра е един от най-образцовите и благоустроени манастири в Света Гора. В него царят простота и гостоприемство, радост и смирение. Манастирският живот е устроен така, че иноците да имат достатъчно свободно време за келийна молитва, за изучаване на светоотеческата литература и за духовни размишления. За това способства и прекрасна библиотека, в която се пазят много скъпоценни образци, напр. на едно от първите издания на "Добротолюбието" от преп. Никодим Светогорец и древни издания на античната литература на латински и гръцки езици.

Особено благолепно е монашеското пеене в Симонопетра. За разлика от други Атонски манастири, богослуженията тук са по-кратки и в ежедневните богослужения участва не един певец, а два неголеми, но пълноценни монашески хора.

Престолните празници на манастира са на Рождество Христово (25 декември или 7 януари стар стил) и в деня на св. Мария Магдалина (22 юли или 4 август стар стил).

Pravoslavieto.com

* Вж. Мой Афон от Иеромонах Симеон (Томачинский)

 

Св. Григорий Богослов. Икона от манастира Симонопетра в Атон. Източник: prosfora.flamber.ru
Св. Григорий Богослов (Назиански).
Икона от манастира Симонопетра в Атон. Източник: www.prosfora.flamber.ru


 

 

Монастирът Симонопетра. Фото: © Игорь Пшеничников
© Игорь Пшеничников Русское афонское общество

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com