Свт. Модест, Патриарх Иерусалимски. Източник: days.ru  

 

 

 

Св. патриарх Модест Йерусалимски

Святитель Модест, архиепископ Иерусалимский

(632-634, † 634 година)

Чества се на 18 декември

 

Тропар на св. светител Модест

Преподобно пожив, Богомудрие Модесте,
и святительскою одеждою украшен,
пастырю Иерусалима блаженнейший,
в веселии ныне Христу предстоиши
и концы озаряеши чудесы,
помощник убо буди тя призывающим,
моляся, отче, о всех нас.

Виж също:

 

 

Житие на св. Модест Йерусалимски

Св. Модест. Стенопис от манастира ГрачаницаСветителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска (в Мала Азия, на границата с Армения; виж Кападокия) в християнско семейство и от ранни години почувствувал влечение към строгия иночески живот.

Св. Модест приел монашески постриг и по-късно бил настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - основателя на общежитийното монашество в Палестина.

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и предприел опустошително нашествие в Сирия и Палестина. Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почет ги погребал. С помощта на св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата смърт св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Св. Модест починал на 18 декември 634 година на 97 годишна възраст.

Превод и съставителство Pravoslavieto.com по житийни и исторически материали от www.days.pravoslavie.ru, www.drevo.pravbeseda.ru и www.pravoslavie.ru.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com