Вси светии  

 

 

Св. апостол Епафрас от Седемдесетте апостоли

I - II век

Чества се на 30 октомври и на 4 януари - Събор на светите Седемдесет апостола

 

Тропар на апостол, глас 3

Апостоле свети (името),
моли милостивия Бог за прегрешенията опрощение да даде на нашите души.

По-долу:

Виж също:

 

 

Кратък житиепис

Събор на 70-те апостола. Миниатюра от гръко-грузински ръкопис от XV в. Източник: pravenc.ruСв. Епафрас бил апостол от Седемдесетте и сподвижник на св.ап. Павел.

Според апостолските послания, св. Епафрас е бил заедно с апостол Павел в Рим.

"Поздравява те Епафрас, моят съпленник за Христа Иисуса, Марко, Аристарх, Димас, Лука - мои сътрудници." (Филим. 1:23).

В своето послание до Колосяни (1:7) апостолът говори за него като за възлюбен свой  сътрудник и верен служител Христов. В заключителните си думи към колосяните апостолът казва също:

"Поздравява ви вашенецът Епафрас, Иисус Христов раб, който винаги се подвизава за вас в молитвите, за да пребъдете съвършени и изпълнени с всяка воля Божия. Свидетелствувам за него, че той има голяма ревност и грижа за вас и за ония, които са в Лаодикия и Иерапол" (Кол. 4:12-13).

Църковното предание говори, че той бил родом от град Колос и негов първи епископ. Според древните мартирологии св. Епафрас e загинал мъченически (вж. Архим. Никифор, Библейски речник).

Паметта на св.апостол Епафрас Православната църква чества на 4 януари, ведно с другите Седемдесет Христови апостоли.

Pravoslavieto.com

 

Свети Епафрас, за когото също свети апостол Павел споменава в посланието си до Филимон, като казва: "Поздравява те Епафрас, моят съпленник за Христа Иисуса" (Флм. 1:23), бил епископ на град Колоса и на църквите на Лаодикия и Иерапол. Заедно със свети апостол Павел той бил в тъмницата в Рим, откъдето Павел писал на колосяните: "Поздравява ви вашенецът Епафрас, Иисус Христов раб, който винаги се подвизава за вас в молитвите, за да пребъдете съвършени и изпълнени с всяка воля Божия. Свидетелствувам за него, че той има голяма ревност и грижа за вас и за ония, които са в Лаодикия и Иерапол" (Кол. 4:12-13).

Св. Димитрий Ростовски
Из "Събор на светите седемдесет апостоли"

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com