Вси светии  

 

 

Св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

(IX в.)

Чества се на 18 април

 

По-долу:

Виж също:

 

 

Кратко животоописание

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

 

С В.  П И С А Н И Е. 
   С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

Житие на св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеско пострижение твърде млад и израстнал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Отличавал се с голямо смирение и послушание. Бил убеден защинтик на православното учение и смел борец срещу иконоборческата ерес.

Когато император Лъв Армянин предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий и със св. Йосиф Песнописец. След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград. Като такъв той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички братя. Поминал се около 820 година. Свети Йосиф Песнописец го погребал близо до гроба на учителя му св. Григорий Декаполит.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

 

 

В памет на преподобния наш отец Йоан, ученик на свети Григорий Декаполит

Знаем за две страни с името Декаполис. Едната от тях се намирала в Палестина, близо до Галилея; за нея споменава свети евангелист Матей, като казва: „И подире Му тръгнаха много тълпи народ от Галилея и Десетоградие". Име Декаполис носела още една неголяма страна, която се намирала в Исаврия. От този исаврийски Декаполис произхождал и свети Григорий, учителят на преподобния Йоан, чиято памет се извършва в днешния ден.

Отрекъл се от този свят на младини, като възлюбил Христа, Йоан се отдалечил при споменатия негов учител Григорий Декаполит и приемайки от него пострижение в монашески чин, се подвизавал заедно с него, и с добродетелния си живот угаждал на Бога. Достигнал такова смирение, послушание и духовно съвършенство, че за него се радвал и прославял Бога и самият му учител свети Григорий.

Когато нечестивият император Лъв Арменец, който възобновил иконоборческата ерес, надигнал гонение срещу Христовата Църква, в това време заедно със своя учител Григорий и с Йосиф Песнописец пристигнал във Византия и преподобният Йоан. Като обикаляли града, те укрепвали православните, увещавали ги твърдо да пазят и мъжествено да изповядват светата християнска вяра. Скоро след това Йосиф се отправил към Рим, но по пътя бил хванат от еретиците и затворен в тъмница в Крит. Преподобният Григорий Декаполит6 пък починал в Рим след заминаването на Йосиф.

Докато бил във Византия, Йоан се подвизавал както преди, с грижа не само за своето спасение, но и за спасението на другите.

След като минали няколко години, когато блаженият Йосиф, освободен от затвора се върнал във Византия, преподобният Йоан вече си бил заминал при Господа, за да получи от Него награда за трудовете си, и бил погребан от ръцете на Йосиф край гробницата на своя баща, също с име Йосиф. След това тялото му било пренесено на друго място, за което така се съобщава в житието на свети Йосиф Песнописец:

„Като пристигнал в града, Йосиф не намерил сред живите своя любезен наставник, свети Григорий Декаполит, защото вече си бил отишъл при Господа. Той видял само ученика на Григорий, блажения Йоан, и дълго плакал за Григорий, задето не се удостоил още веднъж да се види с него. Пребивавал край гробницата му заедно със свети Йоан; но минало известно време, Йоан също заминал при Господа, а Йосиф го погребал край гробницата на свети Григорий. След това преподобни Йосиф се преселил на друго уединено и безмълвно място, което се намирало извън града, недалеч от църквата на свети Йоан Златоуст. Като се заселил тук, преподобният построил църква на името на Христовия светител Николай и пренесъл в нея мощите на светите Григорий и Йоан."

Някои твърдят, че преподобният Йоан, ученикът на свети Григорий Декаполит, след преставянето на своя учител се преселил в Палестина, и тук се подвизавал в обителта на свети Харитон, където и починал в Господа. Но това се отнася за друг светец с име Йоан, който наистина се подвизавал в обителта на свети Харитон по времето, когато тази обител била в цветущо състояние. А споменаваният тук свети Йоан е живял много години след другия Йоан, през царуването на иконобореца Лъв Арменец, когато в Палестина вече я нямало обителта на свети Харитон. Последната била окончателно разрушена от мохамеданите през царуването на Константин и Ирина, които са живели много години преди Лъв Арменец; за това разрушаване се споменава в повествованието за страданията на преподобните отци, избити в обителта на преподобни Сава [виж Манастирът "Св. Сава" във Витлеем край Йерусалим, бел.ред.]. . Тук се съобщава, че по времето, когато е станало избиването на отците в обителта на свети Сава, е била окончателно разрушена и обителта на свети Харитон, която след това повече никога не е възобновявана, а е запустяла окончателно; оттук се разбира могъл ли е да пребивава споменаваният сега преподобни Йоан в тази окончателно разорена и опустяла Харитонова обител и да умре в нея; затова и в житието на преподобния Йосиф Песнописец се казва, че този блажен Йосиф със своите ръце е предал на погребение тялото на свети Йоан, във Византия, и после го е пренесъл на друго, недалеч от първото, място."

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com