Вси светии  

 

 

Св. Артемий, епископ на Селевкия

Св. Артемон Селевкийски

† III век

Чества се на 23 март

 

 

Житие на св. Артемон Селевкийски

Св. Артемон бил роден и възпитан в Селевкия. Когато апостол Павел дошъл в тоя град, срещнал Артемона, утвърдил го в Христовата вяра и го поставил епископ на града. Артемон с любов и ревност управлявал словесното Христово стадо. Бил лекар на човешките души и тела и се преселил във вечността в дълбока старост.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

В памет на светия наш отец Артемон, епископ Селевкийски

Блаженият Артемон бил родом от писидийския* град СелевкияРечник, където отраснал и бил възпитан. Той водел благочестив живот, когато светите апостоли проповядвали на света Христовото учение.

* Писидия - провинция в южната част на Мала Азия, някога едно цяло с Памфилия, отделена самостоятелно по времето на Константин Велики (306-337 г.). Сред писидийските градове в църковната история се откроява Антиохия, където е проповядвал Евангелието свети апостол Павел (Деян 13:14-50).

Веднъж свети апостол Павел дошъл в Селевкия, където сред гражданите, подобно на светилник, който не може да се укрие, блестял с добрите си дела Артемон. Понеже бил утвърден в Христовата вяра и в него изобилствувала божествената премъдрост, свети апостол Павел го определил за пастир и учител, ръкоположил го за първи епископ на Селевкия Писидийска.

Блаженият Артемон ръководил добре и богоугодно повереното му паство. За всички бил пристанище на спасение. За вдовици, сираци и бедни бил незаменим покровител, чудотворен лечител на душите и телата.

Прекарал живота си благочестиво и богоугодно и починал в дълбока старост.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com