Вси светии  

 

Св. Петър Севастийски (Арменски) епископ,
брат на свв. Василий Велики, Григорий Нисийски и св. Макрина Младша

St. Peter of Sebaste

† края на IV век

Чества се на 9 януари

 

По-долу:

Виж също:

 

 

Кратко животоописание

Светител Петър Севастийски се родил в Кесария КападокийскаРечник в семейството на света Емилия и Василий Старши, които отгледали и възпитали също светите Василий Велики и Григорий Нисийски и благочестивата света Макрина.

Св. Петър бил ръкоположен за презвитер от своя брат св. Василий. След неговата смърт св. Петър бил поставен за епископ на град Севастия (в Армения).

През 381 година светителят участвал във Втория вселенски събор, свикан в Константинопол против ереста на Македоний.

Pravoslavieto.com

 

 

В памет на свети Петър, епископ Севастийски

Свети Петър бил брат на Василий Велики, десети и последен син на родителите си. Особено голямо участие във възпитанието му взела по-голямата му сестра Макрина. Тя му дала най-възвишеното познание, като от ранна възраст насочвала ума му към изучаване на Божието Слово. Благодарение на грижите на Макрина, юношата станал толкова добродетелен, че по думите на брат си, Григорий Нисийски, "в живота си след това бил, струва ми се, не по-долу от Василий Велики по добродетели."

Когато Петър станал на възраст, свети Василий, който бил епископ на Кесария Кападокийска, го ръкоположил за презвитер. Впоследствие свети Петър бил поставен за епископ на Севастия Арменска. Като епископ той присъствувал на II Вселенски събор против Македоний* през 381 г. в Константинопол. Починал в края на IV век.

* Македоний бил патриарх на Константинопол с прекъсване от 341 до 360 г. Той бил основоположник на ерес, която изопачавала учението за Светия Дух. Той не признавал Светия Дух за Бог, а Го смятал за творение, което не взема участие в Божеството и славата на Отца и Сина. II Вселенски събор през 381 г. осъдил тази ерес и потвърдил православното учение за Светия Дух като за Истински Бог. Освен това на този събор бил преразгледан никейският Символ на вярата. Като прибавил към него пет нови члена (8-12), където е изложено учението за Светия Дух, за Църквата и тайнствата, за вярата във възкресението на мъртвите и за живота в бъдещия век, съборът му придал вида, в който се е съхранил до днес. Бел.ред.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com