БОГОСЛОВИЕ В БАГРИ
Иконите на Пресвета Богородица
"Утоли моя печали"

 

Утоли моята печал, руска икона. Източник: ikona.cxolii.ru

 

"Суд проведен судите, и милость и щедроты творите кийждо к брату своему, и вдовицы, и сира, и пришельца, и убога не насильствуйте, и злобы кийждо брата своего да не помнит в сердцах своих" (Зах.7:9, по слав. текст)

"Утоли моя печали" е икона от иконографския тип Умиление (Елеуса). На нея Пресвета Богородица е изобразена с едната си ръка държаща Младенеца, а с другата си ръка със състрадателен жест допираща с пръсти челото си. Главата Й е наклонена към Иисус, Който държи свитък с думите "Съдете със справедлив съд" (Зах.7:9). Названието на образа е взето от църковните молитвословия към Богородица "Утоли болезни многовоздыхающия души моея." (Богородичен тропар)

Иконографията на Св. Богородица "Утоли моя печали" е получила особено широко разпространение в Русия през XIX век. Празнува се на 25 януари (7 февруари ст.стил).

Тропар, глас 5

Облекчи болката на многовъздишащата ми душа, Ти, Която си изтрила всяка сълза от лицето на земята.
Защото Ти премахваш болките на човека и разрушаваш скърбите на грешниците,
затова всички Те придобихме като надежда и опора, Пресвета Майко Дево.

Утоли болезни многовоздыхающия души моея, утолившая всяку скорбь от лица земли.
Ты бо человеком болезни отгониши, и грешных скорби разрушаеши.
Тебе бо вси стяжахом надежду и утверждение, Пресвятая Мати Дево.

Кондак, глас 6

Предстательство христиан непостыдное,
ходатайство ко Творцу непреложное,
не презри грешных молений гласы,
но предвари, яко Благая, на помощь нас, верно зовущих Ти
ускори на молитву и потщися на умоление
предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Виж също:

 

 

Чудотворната икона "Утоли моята печал"

"Съдете със справедлив съд" (Зах.7:9, по слав. текст) – така е написано на свитъка, който Младенецът Христос държи в ръцете си на удивителната икона на Божията Майка, наречена трогателно доверчиво "Утоли моята печал".

В канона на празника четем:

"Като бърза послушна към всички, които са в скръб и помагаща в печал, Блага Богородице, подай благодат на дръзващите да Те възпяват, Владичице, Радост на скърбящите."

Първата, известна от средата на ХVІІ век икона "Утоли моята печал" се е намирала в църквата "Възкресение Христово" в белоруския град Школов, Могилевска губерния. Тя се прославила с множество чудеса. В началото на ХІХ век дори са били издавани печатни листове с нейното изображение. След революцията следите натази икона се губят. Но са запазени нейни копия.

По време на царуването на цар Алексей Михайлович през 1655 година, Школов е бил превзет от руските войски и станал главна квартира на царя.

 

 

Утоли моя печали, руска икона от храма "Св. Николай" в Кузнецах в Москва. Източник: ikona.cxolii.ru  Утоли моя печали, сибирска икона от края на 19 век. Източник: gallery.nsc.ru

 

Съществуват няколко композиционни типа на иконата "Утоли моята печал". Пресвета Богородица е изобразявана обърната надясно или – наляво. Младенецът е седнал на коленете на Майка Си, или лежи в люлчица (макар самата люлчица да не се вижда). Положението на пръстите на десницата на Пречистата е двупръстно, което свидетелства за древния произход на иконографията "Утоли моята печал".

Най-старото от достигналите до нас копия на иконата "Утоли моята печал" е направено в средата на ХVІІ век и принадлежи на четката на царски иконописци. То се намирало в църквата на "Св. Тихон Аматунтски" край Арбатските врати на Москва, а след разрушаването й през 1933 година е било пренесено в църквата "Възкресение на Словящия" (по-известна като "Св. апостол Филип"), днес подворие на Йерусалимската Патриаршия.

Друго известно в цяла Русия копие се е намирало в храма "Св. Николай" в Пупиши (храм свт. Николай Чудотворец на Пупышах). То е било донесено тук от казаците още през 1640 година, тоест преди превземането на Школов. Благоговейното почитане на иконата се усилило особено след страшната епидемия от чума през 1771 година.

Преданието разказва, че веднъж една знатна, но от много години обездвижена от парализа болярка видяла насън Пречистата с Младенеца, Която й заповядала да отиде в далечна Москва, в храма "Св.Николай". Без никога дотогава да е била в столицата, болярката, щом я закарали там, разпознала видения насън храм, а в старата икона на камбанарията веднага разпознала новоявената чудотворна икона. След като коленичила пред образа в молитва, тя уверено се изправила на краката си.

През 1760 година е бил построен специален страничен олтар в чест на чудотворната икона и е бил учреден неин ежегоден празник – на 25 януари. След затварянето на храма (към края на 50-те години на ХХ век) иконата е била преместена в известната московска църква "Св. Николай" в Кузнеци. Иконата се намира в специална резбована рамка в страничен олтар "Св. Въведение Богородично".

Иконата "Утоли моята печал" винаги е била обичана от православния народ. Молели са Пречистата да премахне не само скърбите и болките, но и хорската жестокост и злоба.

Смисълът на иконата се разкрива още по-ясно в Пролога – книга за църковни поучения. Поместеното в нея "Слово на пророк Цахария към немилостивите князе" започва именно с редовете, които обикновено се изписват на свитъка на иконата "Утоли моята печал".

© "Чудотворни икони на Пресвета Богородица"
Изд. "Св. Вмчк Георги Зограф", Света Гора - Атон

 

 

Молитва към Пресвета Богородица

Дево, Владичице, свръх естеството и словото родила Единородното Слово Божие, Твореца и Владиката на цялото видимо и невидимо творение, Единия от Троицата Бог, Бог и Човек, Която си станала жилище на Божеството, вместилище на всяка светиня и благодат, в което по благоволението на Бога и Отца и при съдействието на Светия Дух телесно обитава пълнотата на Божеството, несравнимо превъзнесена с царско и божествено достойнство и превъзхождаща всяко творение, слава и утешение, и неизказано веселие на Ангелите, царствен венец на Апостолите и Пророците, свръхестествено и чудно мъжество на мъчениците, Поборница в подвизите и Подателка на победи, приготвяща на подвижниците венци и вечни, божествени награди, по-висока от всяка чест, чест и слава на преподобните, безпогрешна Пътеводителка и наставница в безмълвието, врата на откровенията и духовните тайни, източник на светлина, врата на вечния живот, непресъхваща река от милосърдие, необятно море от всички достойни за Бога дарования и чудеса,

молим Те и Те умоляваме състрадателна Майко на човеколюбивия Владика, бъди милосърдна към нас, смирените и недостойни Твои раби, погледни милосърдно на нашето смирение и пленяване, изцели съкрушените ни души и тела, разпръсни видимите и невидимите врагове, бъди за нас недостойните, непоколебим стълб пред лицето на нашите врагове, бойно оръжие, силно опълчение, Воевода и непобедима Поборница, яви ни и сега Твоите древни и чудни милости, за да познаят нашите беззаконни врагове, че Твоят Син и Бог единствен е Цар и Владика, че Ти си наистина Богородица, родила по плът истинския Бог, че за Теб всичко е възможно, че и Ти, Владичице, имаш сила да извършиш всичко на небето и на земята, и на всяко моление да дариш комуто каквото е полезно: на болните – здраве, а на пътуващите по море – тишина и благополучно плаване.

Придружавай пътуващите и ги охранявай. Спаси пленените от горчиво робство. Утеши печалните. Облекчи нищетата и всяко друго телесно страдание. Освобождавай всички от телесни недъзи и страсти с Твоите невидими внушения и застъпничество, та като изминем успешно и безпрепятствено пътя на временния живот, да получим чрез Теб и вечни блага в Небесното Царство.

Укрепи невидимо против обкръжаващите ги врагове верните, които са удостоени със страшното име на Единородния Твой Син и които се уповават на Твоето застъпничество и на Твоята милост и във всичко Те имат за своя Ходатайка и Застъпница; разсей облака на унинието, покриващ душите им, избави ги от душевно притеснение и вместо него им дай светло благодушие и радост, възстанови мира и безметежността в сърцата им.

Спаси с Твоите молитви, Владичице, това посветено най-вече на Тебе паство, целия град и страна, от глад, земетресение, наводнение, нашествие на другоплеменици, междуособици, и отвърни от нас всеки справедлив Божи гняв по благоволението и благодатта на Твоя Единороден Син и Бог.

На Него заедно с Базначалния Му Отец и със Съвечния и Животворящ Негов Дух подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и във вечните векове! Амин.

© "Чудотворни икони на Пресвета Богородица"
Изд. "Св. Вмчк Георги Зограф", Света Гора - Атон

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com