Света Гора Атон
Съборната църква Протата в Карея, Света Гора
The Protaton church at Karyes , Mount Athos
Πρωτάτο Αγίου Όρους (Πρωτάτο Καρυές)

 

Църквата Протата в Карея, Света Гора. Автор: Zbigniew Kosc.

 

Виж също:

 

Карея е административният център на Света гора - седалище на управителните и изпълнителните органи на самоуправляващото се братство (от X в. управлението се осъществява от т.н. прот или протос, а от XVIII в. до днес - Свещеният Кинотис). В селището са разположени и няколко по-малки манастири, както и резиденциите на представители на по-отдалечените манастири и на тези, които търгуват с църковни вещи и горски продукти в Света Гора. .

Карея е разположена сред орехови и лешникови гори приблизително в средата на полуостров Атон, на 370 метра надморска височина. По данни от 1981 г. населението й наброява 235 души. В Карея през 40-те години на XIX век. е учил и българският митрополит Иларион Макариополски

Библиотеката на Карея пази множество сборници със старинни ръкописи и хиляди печатани книги.

Църквата Протата в Карея, източник: mountathos.gr.В центъра на селището е разположена сградата, в която представители на двадесетте манастира заседават, а пред нея се издига съборната черква на "Протата" - катедралата на Карея, сърцето на монашеството на Атон. Посветена е на Успението на Пресвета Богородица, възпоменавано тържествено от монасите на 15 август.

Църквата представлява голяма трикорабна базилика с нартекс. В нея в продължение на десет века монасите, които живеят в Карея извършват ежедневно богослужения. В нея се извършват и всички официални церемонии на монашеското братство.

Според църковното предание храмът бил издигнат от св. Константин Велики и по-късно разрушен от Юлиян Отстъпник. През X век била  отново съградена, а по време на управлението на Андроник II Палеолог (1282-1328) - ремонтирана основно.

 

Иконостасът в Църквата Протата в Карея
Иконостасът в Църквата Протата в Карея

Около 1300 година църквата била богато зографисана от ненадминатия зограф - представител на Македонската школа Мануил Панселинос (виж фреските), а през XVI в. и от зографи от Критската школа. През 50-те години на XX век е основно реставрирана.

Pravoslavieto.com

 

 


Стенопис от храма "Достойно есть" в Протата, Карея.

 

 

Първи вселенски събор. Икона от 1770 г.  от църквата Протата в Карея
Първи Вселенски събор.
Икона от 1770 г. от църквата Протата в Карея

 

 

Св. Прокопий. Стенопис от Мануил Панселинос в Протата (Карея), в Св. Гора Атон .
Св. великомъченик Прокопий.
Стенопис от Мануил Панселинос в църквата "Протата" в Карея, в Света Гора Атон

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com