Начало :: Литургия на оглашените :: Литургия на верните :: Бележки

 

Православното богослужение
Божествена Литургия

Свети Иоан Златоуст
на български език

 

На църковнославянски

ЧАСТ ВТОРА. ЛИТУРГИЯ НА ВЕРНИТЕ

Свещеникът тихо чете първата молитва на верните:

Благодарим Ти, Господи Боже на силите, Който си ни удостоил да застанем и сега пред Твоя свят жертвеник и да паднем пред Твоята милост за прошка на нашите грехове и на греховете на народа, сторени по незнание. Приеми, Боже, нашата молитва, направи ни да бъдем достойни да Ти принасяме моления и молби, и безкръвни жертви за всички Твои люде; и нас, които си поставил чрез силата на Светия Твой Дух в това Твое служение, удостой ни неосъдно и безпрепятствено, в чистото свидетелство на съвестта ни, да Те призоваваме на всяко време и място, та като ни послушаш, да бъдеш милостив към нас поради обилната Си благост.

След това свещеникът гласно казва: Защити, спаси, помилвай и ни запази, Боже, с Твоята благодат.

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът:  Премъдрост!

Възглас:  Защото на Тебе подобава всяка слава, чест и поклонение - Отцу и Сину и Светому Духу, и сега и винаги и во веки веков.

Народът:  Амин!

Свещеникът:  Пак и пак с мир на Господа да се помолим.

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът чете тихо втората молитва на верните:

Пак и многократно падаме пред Тебе и Ти се молим, Благий и Човеколюбче: погледни на нашето моление, очисти душите и телата ни от всяка сквернота на плътта и духа и ни дай безукорно и неосъдно да стоим пред светия Твой жертвеник. И на тези, които заедно с нас се молят, дарувай, Боже, успех в живота и вярата и духовното познание; дай им всякога с благоговение и любов да Ти служат безукорно и неосъдно да се причастят с Твоите свети тайни и да се удостоят с Твоето небесно царство.

Свещеникът (гласно):  Защити, спаси, помилвай и ни запази, Боже, с Твоята благодат.

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът:  Премъдрост!

Възглас: Та всякога закриляни от Твоята сила да въздаваме слава на Тебе, Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.

Народът:  Амин!

Херувимска песен Ние, които тайнствено изобразяваме херувимите и пеем на Животворещата Троица трисветата песен, нека сега отложим всяка житейска грижа. За да приемем Царя на всичко, Когото невидимо ангелските чинове тържествено носят. Алилуия, алилуия, алилуия.

В това време свещеникът отваря царските двери и, застанал пред светия престол, тихо чете молитвата:

Никой от свързаните с плътски желания и наслади не е достоен да пристъпи или да се приближи, или да ти служи, Царю на славата, защото да се служи на Тебе е велико и страшно и за самите небесни сили. Обаче, поради Твоето неизразимо и неизмеримо човеколюбие Ти действително и неизменно си станал човек и архиерей за нас и, като Господар на всичко, си ни предал свещенодействието на тази спасителна и безкръвна жертва; защото Ти единствен, Господи Боже наш, владееш небесните и земни твари; Ти си носен на херувимски престол; Ти си Господ на серафимите и цар Израилев; Ти единствен си свят и сред светии пребъдваш. Прочее, Тебе едничък и добропослушлив, моля: погледни към мене, грешния и недостоен Твой раб и очисти душата и сърцето ми от лукава съвест, и мене, който със силата на Твоя Свят Дух съм облечен с благодатта на свещенството, удостой да застана пред тази света Твоя Трапеза и да извърша свещенодействието на светото и пречисто Твое тяло и драгоценна кръв. И тъй, пристъпвам пред Тебе, навел глава, и Ти се моля, не отвръщай лицето Си от мене и не ме отхвърляй изсред Твоите чеда, но удостой мене, грешния и недостоен Твой раб, да Ти принеса тези дарове, защото Ти си, Който принасяш и си принасян, Който приемаш и си раздаван, Христе Боже наш, и на Тебе с безначалния Твой Отец, с Пресветия, и благия, и животворящ Твой Дух въздаваме слава, сега и винаги, и во веки веков.

След това свещеникът тихо казва Херувимската песен три пъти, като след всяко казване се покланя. Веднага подир това благославя кадилницата, взема я и кади светия престол наоколо, жертвеника, целия свят олтар и народа. Във време на каденето тихо казва 50-ти псалом и умилителните тропари:

Помилвай ни, Господи,... Господи, помилвай ни... Отвори ни вратите на милосърдието... (ако е неделя, в началото казва: Като видяхме Христовото възкресение...)

Тогава оставя кадилницата, застава пред светия престол, покланя се три пъти и целува светия антиминс и светия престол, като казва тихо:

Съгреших Ти, Спасителю, както блудния син, Отче, приеми мене, който се кая и ме помилвай, Боже.

Обръща се към народа и се покланя. След това отива пред жертвеника, взема наново кадилницата и кади предложените дарове. След това се покланя три пъти, като на всяко поклонение казва:

Боже, очисти мене грешния и ме помилвай.

Простете ме, братя и сестри, и се помолете за мене грешния.

 

 

Велик вход

Свещеникът целува покритите дарове. После взема покровеца-въздух5 и го полага на раменете си. С голямо внимание взема покрития свят дискос6 с лявата си ръка и го поиздига до наведената си глава, а с дясната си ръка взема покритата света чаша и след нека сега отложим... излиза през северната врата, предшествуван от свещоносец и от свещенослужител или църковнослужител, който с кадилница кади пред него и прави великия вход (пренос), като казва гласно:

Нашия български народ, правителството и христолюбивото му войнство да помене Господ Бог в Своето царство, сега и винаги, и во веки веков.

Когато дойде насред храма, обърнат към архиерейския трон, свещеникът казва:

Високопреосвещения наш митрополит (името) и целия свещенически и монашески чин да помене Господ Бог в царството Си.

Отива на солея и обърнат към народа, той продължава: 

Блаженопочиналия наш освободител император Александър Николаевич и всички воини, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето отечество, да помене Господ Бог в царството си.

Основателите, настоятелите и дарителите на този свят храм (света обител) да помене Господ Бог в Царството Си.

Вас и всички благочестиви и православни християни да помене Господ Бог в Своето Царство, всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин!

Народът допява
Херувимската песен
За да прославим Царя на славата, Когото ангелските чинове невидимо тържествено носят. Алилуя, алилуя, алилуя!

В това време свещеникът влиза в светия олтар. Царските двери и завесата се затварят. Свещеникът поставя върху светия антиминс първо светата чаша, а след това с двете ръце светия дискос – в същия ред, както са били и на жертвеника, като казва тихо:

Благообразният Йосиф сне от кръста пречистото Твое тяло, обви го в чиста плащаница с благоухания, положи го в нов гроб и го покри. Ти, неописуеми Христе, Който всичко изпълваш, си бил в гроба с плътта Си, в ада с душата Си като Бог, в рая с разбойника и на Престола заедно с Отца и Духа.

Христе, Твоят гроб, извор на нашето възкресение, наистина се показа живоносен, по-красив от рая и по-светъл от всеки царски чертог.

Вдига покровците от светия дискос и светата чаша, сгъва ги и ги слага встрани. Снема покровеца-въздух от раменете си, покадява го и покрива с него даровете, като казва: Благообразният Йосиф...

Взема кадилницата, покадява три пъти даровете, като казва тихо:

Господи, стори добро на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски: тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

Свещеникът, след като певците свършат херувимската песен, застанал пред светия престол, казва просителната ектения.

 

Просителната ектения

Свещеникът:  Да изпълним (продължим) молитвата си към Господа.

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът: За предложените драгоценни дарове на Господа да се помолим!

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът:  За този свят храм и за тези, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в него, на Господа да се помолим!

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът:  За да се избавим от всяка скръб, гняв и нужда, на Господа да се помолим!

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът тихо чете молитвата на приношението след поставяне Даровете на светия престол:

Господи, Боже Вседържителю, Ти, Който единствен си свят и приемаш хвалебна жертва от тези, които Те призовават от все сърце, приеми моленията на нас, грешните, и ги принеси пред Твоя свят жертвеник и ни удостой да Ти принасяме дарове и жертви духовни за нашите грехове и за греховете на народа, сторени по незнание, и ни удостой да намерим благодат пред Тебе, за да Ти бъде благоприятна нашата жертва, и да се всели благият Дух на Твоята благодат в нас, в тези предложени дарове и във всички Твои люде.

Свещеникът:  Защити, спаси, помилвай и ни запази, Боже, с Твоята благодат!

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът:  Целият ден да бъде съвършен, свят, мирен и безгрешен от Господа да просим.

Народът:  Подай, Господи!

Свещеникът:  Ангел на мира, верен наставник, пазител на душите и телата ни, от Господа да просим.

Народът:  Подай, Господи!

Свещеникът:  Прощение и освобождение от греховете и прегрешенията ни, от Господа да просим.

Народът:  Подай, Господи!

Свещеникът:  Доброто и полезното за душите ни и мир за света, от Господа да просим.

Народът:  Подай, Господи!

Свещеникът:  Да завършим останалото време от нашия живот в мир и покаяние, от Господа да просим.

Народът:  Подай, Господи!

Свещеникът:  Християнски безболестен, непосрамен, мирен свършек на нашия живот и добър отговор пред страшния Христов съд, от Господа да просим.

Народът:  Подай, Господи!

Свещеникът: Като поменем заедно с всички светии пресвятата, пречиста, преблагословена, славна наша Владичица Богородица и винаги дева Мария, нека сами себе си, един другиго и целия си живот на Христа Бога да отдадем.

Народът:  Тебе, Господи.

Възглас:  Чрез щедростите на Твоя Единороден Син, с Когото си благословен, заедно с всесветия, и благия, и живототворящия Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков.

Народът:  Амин!

Свещеникът:  Мир на всички!

Народът:  И на твоя дух!

Свещеникът:  Да се възлюбим един другиго, та в единомислие да изповядваме:

Народът:  Отца и Сина и Светия Дух, Троица единосъщна и неразделна.

Свещеникът се покланя три пъти, като на всяко покланяне казва:  Ще те възлюбя, Господи, крепост моя. Господ е моя твърдина и мое прибежище и мой избавител.

И целува покритите Дарове и края на светия престол пред себе си. След това взема за двата горни края покровеца-въздух, с който са покрити Даровете, издига го отвесно над тях и възгласно казва:

Дверите, дверите, с премъдрост да внимаваме!

При произнасяне на тия думи завесата се отваря. Народът пее или четецът чете Символа на вярата.

 

 СИМВОЛ НА ВЯРАТА [на църковнославянски тук] Чуй Символа на вярата в изп. на Хор "Св. Роман Сладкопевец" (mp3), saint-romanus-choir.com.

Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е станало; Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Светия Дух и Дева Мария и стана човек; и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан; и възкръсна в третия ден според писанията; и възлезе на небесата, и седи отдясно на Отца; и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви, и царството Му не ще има край.

И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и със Сина, и Който е говорил чрез пророците.

В една света, вселенска и апостолска Църква.

Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век. Амин.

 

 

Евхаристиен канон

Свещеникът: Да стоим добре, да стоим с благоговение, да внимаваме, за да принесем в мир светото възношение.

Народът:  Милостта на мира е хвалебна жертва!

Свещеникът взема с дясната ръка сгънатия покровец и възглася:  Благодатта на Господа наш Иисус Христос и любовта на Бога и Отца, и общуването със Светия Дух да бъдат с всички вас!

Народът: И с твоя дух!

Свещеникът:  Да издигнем сърцата си нагоре.

Народът: Издигнати са към Господа!

Свещеникът: Да благодарим на Господа!

Народът пее: Достойно и справедливо е да се покланяме на Отца и Сина и Светия Дух – Троица Единосъщна и Неразделна.

През това време свещеникът тихо чете молитвата:

Достойно и справедливо е да Те възпяваме, да Те благославяме, да Те хвалим, да Ти благодарим, да Ти се покланяме на всяко място на Твоето владичество. Защото Ти си Бог неизказан, неизследим, невидим, непостижим, Който вечно съществуваш и винаги си един и същ, Ти и Единородният Твой Син и Светият Твой Дух. Ти от небитие си ни привел в битие; и падналите пак си въздигнал, и не си престанал да вършиш всичко, докато не ни възведе на небето и дари Твоето бъдещо царство. За всичко това благодарим на Тебе, и на Единородния Твой Син, и на Твоя Свети Дух, за всички сторени за нас видими и невидими благодеяния, които знаем и които не знаем. Благодарим Ти и за тази служба, която благоволи да приемеш от нашите ръце, макар и пред Тебе да стоят хиляди архангели и безброй ангели, херувими и серафими, шестокрили, многоочити, които високо летят.

Свещеникът взема звездицата и, като прави с нея кръст над дискоса, възглася: А небесните сили пеят, възкликват, възгласят победната песен и казват:

Народът пее: Свят, свят, свят е Господ Саваот. Пълни са небето и земята с Твоята слава. Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне. Осанна във висините!

Свещеникът (тихо): Заедно с тези блажени сили и ние, човеколюбиви Владико, възкликваме и казваме: свят си и пресвят Ти и Единородният Твой Син и Светият Твой Дух; свят и пресвят си и великолепна е Твоята слава, защото Ти тъй си възлюбил Твоя свят, че отдаде Своя Единороден Син, та всеки, който вярва в Него, да не погине, но да има вечен живот; и Той, като дойде, и като изпълни всичко промислено за нас, в нощта, в която беше предаван, или по-точно Сам се предаваше за живота на света, като взе в Своите свети и пречисти и непорочни ръце хляба, благодари и благослови, освети, разчупи и даде на Своите свети ученици и апостоли, като каза:

Възглас: Вземете, яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощаване на грехове.

Народът: Амин.

Свещеникът (тихо):  А също и чашата подир вечерята, като каза гласно:

Възглас: Пийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет, която за вас и за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.

Народът: Амин.

Свещеникът (тихо): И тъй, като възпоменаваме тази спасителна заповед и всичко, извършено за нас: кръста, гроба, тридневното възкресение, възнесението на небето, сядането отдясно и славното второ пришествие.

Взема светия дискос и светата чаша, издига ги и възглася:  Тези Твои дарове от всичко, което е Твое, принасяме на Тебе, за всички и заради всичко.

Народът пее коленичил: Тебе възпяваме, Тебе благославяме, на Тебе благодарим, Господи, и молим Ти се, Боже наш, и молим Ти се, Боже наш, и молим Ти се, Боже наш.

В това време свещеникът тихо казва същата молитва и продължава: 

Още ти принасяме тази словесна и безкръвна служба и просим, и молим, и умоляваме: изпрати Твоя Свети Дух върху нас и над тези предлежащи дарове.

 

Пресъществяване на светите Дарове

При пресъществяване на даровете, свещеникът с ръка посочва на светия хляб (Агнеца), благославя го (само него) като казва тихо:

И направи този хляб драгоценно тяло на Твоя Христос. Амин.

Посочва на светата чаша, благославя я, като казва тихо:

А това, което е в тази чаша, драгоценна кръв на Твоя Христос. Амин.

След това благославя общо Даровете, като казва:

Като ги претвориш чрез Твоя Свети Дух. Амин, амин, амин.

Прави благоговейно три поклона пред пресъществените Дарове, след което тихо се моли:

За да бъдат на тези, които се причастяват, за бодрост на душата, за опрощаване на грехове, за приобщаване със Светия Дух, за наследяване на царството небесно, за дързновение към Тебе, а не за съд или за осъждане.

Още Ти принасяме тази словесна служба за починалите във вяра праотци, отци, патриарси, пророци, апостоли, проповедници, евангелисти, мъченици, изповедници, въздържници и за всеки праведен дух, завършил във вяра.

След като певците изпеят Тебе възпяваме, Тебе благославяме..., свещеникът взема кадилницата и, като кади пред светия престол три пъти, възглася:

Особено за Пресвятата, Пречиста, Преблагословена, славна наша Владичица Богородица и винаги дева Мария.

Народът пее: Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна, майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородица, величаем!

Свещеникът: За светия пророк, Предтеча и Кръстител Иоан, за светите славни и всехвални апостоли и за светия (името на дневния светия),чиято памет честваме днес, и за всички Твои светии, по чиито молитви посети ни, Боже.

И помени всички починали с надежда за възкресение и за вечен живот (поменава имената на покойници), и ги упокой там, където сияе светлината на Твоето лице.

Още Те молим: помени, Господи, всяко епископство на православните, което вярно преподава учението на Твоята истина, всяко свещенство в Христа, дяконството и всеки свещенически чин.

Още Ти принасяме тази словесна служба за вселената, за светата вселенска и апостолска Църква, за всички, които пребивават в чистота и честен живот, за нашия български народ, за правителството и войнството му. Дарувай им, Господи, мирно управление та и ние да преживеем тих и спокоен живот във всяко благочестие и честност.

Помени, Господи, този град (село или света обител), в който живеем, и всеки град и страна, и онези, които с вяра живеят в тях. Помени, Господи, които плават, пътуват, боледуват, страдат, които са пленени и ги спаси. Помени, Господи, дарителите и добротворците в Твоите свети църкви и онези, които си спомнят за бедните, и на всички нас изпрати Твоите милости. Помени, Господи, за здраве и спасение (поменава имена на живи).

След като певците изпеят Достойно е... или ирмоса, свещеникът възглася:

Между първите помени, Господи, Високопреосвещения наш митрополит (името),когото си подарил на Твоите свети църкви в мир – невредим, почитан, здрав, дългоденствен, за да преподава вярно словото на Твоята истина.

Народът: И всекиго и всички!

Свещеникът: И ни дай с едни уста и с едно сърце да славим и възпяваме пречестното и величествено Твое име на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!

Народът: Амин.

Свещеникът, обърнат към народа, го благославя и казва: И да бъдат милостите на великия наш Бог и Спасител Иисус Христос с всички вас!

Народът: И с твоя дух!

Свещеникът, обърнат към светия престол:  Като поменахме всички светии, нека пак с мир на Господа да се помолим.

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: За принесените и осветени драгоценни дарове, на Господа да се помолим!

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: И човеколюбецът наш Бог, като ги приеме в Своя свят, наднебесен и мислен жертвеник като духовно благоухание, да ни изпрати божествената благодат и дара на Светия Дух, да се помолим!

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: За да се избавим от всяка скръб, гняв, беда и нужда, на Господа да се помолим.

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът (гласно): Защити, спаси, помилвай и ни запази, Боже, с Твоята благодат.

Свещеникът (тихо): На Тебе поверяваме целия си живот и надежда, човеколюбиви Владико, и просим, и молим, и умоляваме: удостой ни да се причастим с Твоите небесни и страшни Тайни на тази свещена и духовна трапеза с чиста съвест, за опрощение на греховете, за прошка на съгрешенията, за общение със Светия Дух, за наследяване на небесното царство, за дързновение пред Тебе, а не за съд или за осъждане.

Народът (ако не служи дякон) пее бавно: Господи, помилуй!

Свещеникът: Целият ден да бъде съвършен, свят, мирен и безгрешен, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи!

Свещеникът: Ангел на мира, верен наставник, пазител на душите и телата ни, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи!

Свещеникът: Прощение и освобождение от греховете и прегрешенията ни, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи!

Свещеникът: Доброто и полезното за душите ни и мир за света, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи!

Свещеникът: Да завършим останалото време от живота ни в мир и покаяние, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи!

Свещеникът: Християнски, безболестен, непосрамен, мирен свършек на нашия живот и добър отговор пред страшния Христов съд, от Господа да просим.

Народът: Подай, Господи!

Свещеникът: Като изпросихме единството на вярата и общение със Светия Дух, нека сами себе си и един други и целия наш живот на Христа Бога да отдадем.

Народът: Тебе, Господи!

Свещеникът: И удостой ни, Владико, с дързновение, неосъдно да се осмеляваме да призоваваме Тебе, небесния Бог Отец и да казваме: (казва тихо Господнята молитва)

 

Народът:
   Чуй молитвата в изпълнение на хор "Св. Роман Сладкопевец" (mp3), www.saint-romanus-choir.com
Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име;
да дойде Твоето царство;
да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес;
и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си
и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

 

Възглас: Защото Твое е царството и силата, и славата на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Преклонете главите си пред Господа!

Народът: Тебе, Господи!

Свещеникът тихо се моли:

Благодарим Ти, Царю невидими, Който с неизмеримата Твоя сила си създал всичко и по множеството Твоя милост всичко си привел от небитие в битие. Сам, Владико, погледни от небето на преклонилите главите си пред Тебе, защото не ги преклониха пред плът и кръв, но пред Тебе, Великия Бог. Ти, Владико, направи така, че предлежащите дарове да бъдат за всички нас за добро, всекиму според неговата нужда: придружавай тези, които плават, съпътствай онези, които пътуват, изцери болните, лекарю на душите и телата.

Възглас: Чрез благодатта и щедростите и човеколюбието на Единородния Твой Син, с Когото си благословен, с Пресветия и благия, и животворящ Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин.

Завесата се затваря.  Свещеникът тихо се моли:

Погледни, Господи Иисусе Христе, Боже наш, от святото Си жилище и от престола на царството Си и дойди, за да ни осветиш, Ти, Който горе седиш с Отца, и тук с нас невидимо пребиваваш, и ни удостой с Твоята властна ръка да ни преподадеш Пречистото Твое тяло и честна кръв, и чрез нас – на всички люде.

Покланя се три пъти пред светия престол, като на всяко покланяне казва:

Боже, очисти мене грешния и ме помилвай.

След това с двете си ръце благоговейно взема светия Агнец, издига го и казва:

Да внимаваме! - Светинята е за светите!

Народът: Един е свят, единственият Господ Иисус Христос, за слава на Бога Отца. Амин.

Свещеникът и другите свещенослужители, ако има такива, пристъпват към св. Причастие. В това време вън народът пее специални стихове, наречени "причастни" или духовни химни ("концерти"). (В неделни дни се пее "Хвалите Господа сь небесь..." (Пс. 148:1). За другите дни от седмицата, както и за по-големите празници има специални "причастни"). Някъде по това време се изнася проповед. [Виж също: Свещенодействията по време на причастните молитви и тропари, преди свещеникът да яви Светите Дарове, бел. ред.]

Ония от християните, които са се приготвили да се приобщят със св. Тайни, преди да пристъпят към самото причащаване, четат с дълбоко благоговение и сърдечно съкрушение следните молитви:

Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти си наистина Христос, Синът на живия Бог, дошел в света да спасиш грешниците, от които пръв съм аз.

Вярвам още, че това е самото пречисто Твое Тяло, и това е самата драгоценна Твоя кръв.
И тъй, моля Ти се: помилуй ме и ми прости прегрешенията, волни и неволни, извършени с дума или дело, съзнателно или несъзнателно,
и удостой ме неосъдително да се причастя с пречистите Твои Тайни, за прошка на греховете и за вечен живот. Амин!

Ето пристъпям към Божественото Причастие! Създателю, да не ме изгориш с Причащението!
Защото Ти си огън, който изгаря недостойните. Но ме очисти от всяка сквернота!
На Твоята Тайна Вечеря, Сине Божий, днес за причастник ме приеми.
Защото на враговете Ти няма да издам тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда,
но като разбойника Те изповядвам: помени ме, Господи, в Царството Си!
Благотворната Кръв като гледаш, ужаси се, човече! Защото е огън, който изгаря недостойните!
Божественото Тяло ме обожествява и храни: обожествява духа, а ума чудно храни.

Тропари:
Усладил си ме, Христе, с любовта Си и си ме преобразил с Твоето божествено желание.
Изгори, обаче, с невеществен огън греховете ми и ме удостой да се наситя с насладата, която е у Тебе, та, с ликуване, да възвелича, Благий, двете Твои пришествия.
В светлите жилища на Твоите светии как ще вляза, аз, недостойният!
Защото, ако дръзна да вляза заедно с другите в чертога, моята дреха ме издава,
понеже не е брачна, и вързан ще бъда изхвърлен от ангелите.
Очисти, Господи, нечистотата на душата ми и ме спаси като човеколюбец.

Прибавят се и следните молитви:
Владико човеколюбче, Господи Иисусе Христе, Боже мой!
Не за осъждане да ми бъдат тия Светини, понеже съм недостоен,
а за очистване и освещение на душата и тялото и за залог на бъдещия живот и царство.
За мене е голямо благо да се съединявам с Бога, да възлагам на Господа надеждата на моето спасение.

Отново се казва:
На Твоята Тайна Вечеря...

След като певците изпеят причастния стих, завесата и царските двери се отварят. Свещеникът се покланя пред светия престол веднъж, взема благоговейно светата чаша с дясната ръка, а с лявата подкрепя дъното й, целува я, излиза на царските двери и, обърнат към народа, поиздига светата чаша и възглася:

Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете.

Народът: Благословен е, който иде в името Господне! Бог е Господ и ни се яви!

Свещеникът, като причастява, онези които са се подготвили за свето Причастие, казва:

С драгоценното и свято Тяло и кръв на Господа и Бога и наш Спасител Иисус Христос се причастява Божият раб/рабиня (името) за опрощаване на греховете му и за вечен живот.

Причастилият се, след избърсване на устните с нарочен покровец, се покланя и отминава. По време на причастяването народът пее причастния стих:

Тялото Христово приемете, от безсмъртния извор вкусете. Алилуия, алилуия, алилуия! или сладкогласен ирмос.

След това свещеникът оставя светата чаша на светия престол, излиза пак на царските двери, благославя народа и възглася:

Спаси, Боже, Твоите люде и благослови наследието Си!

Народът: Видяхме истинската светлина, приехме небесния Дух, намерихме истинската вяра. Покланяме се на неразделната Троица, защото Тя ни е спасила.

Свещеникът взема кадилницата, кади три пъти светите Дарове, като на всяко кадене казва:

Бъди превъзнесен по-високо от небесата, Боже, и над цялата земя да бъде Твоята слава!

Оставя кадилницата, покланя се, взема светия дискос в лявата ръка, а светата чаша в дясната и след като каже тихо:

Благословен е нашият Бог,

излиза на царските двери и, обърнат към народа, издига светата чаша като възглася:

всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Да се изпълнят устата ни с хвала за Тебе, Господи, за да възпяваме Твоята слава, защото си ни удостоил да се причастим с Твоите свети, божествени, безсмъртни и животворящи Тайни. Запази ни в Твоята светиня, за да се поучаваме целия ден на Твоята правда. Алилуия, алилуия, алилуия!

Свещеникът, предшествуван от църковнослужител, който кади пред него, отнася и оставя светите Дарове на жертвеника.

Свещеникът: Прави! Като приехме благоговейно Божествените, свети, пречисти, безсмъртни, небесни и животворящи, страшни Христови Тайни, нека достойно да благодарим на Господа!

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защити, спаси, помилуй и ни запази, Боже, с Твоята благодат.

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Като изпросихме целия ден да бъде съвършен, свят, мирен и безгрешен, нека сами себе си и един други, и целия наш живот на Христа Бога да отдадем.

Народът: Тебе, Господи!

Свещеникът с двете си ръце взема светото Евангелие и възглася:  Защото Ти си нашето освещение, и на Тебе, Отца и Сина и Светия Дух, въздаваме слава, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин.

Свещеникът, обърнат към народа казва:  С мир да излезем!

Народът: В името Господне.

Свещеникът: На Господа да се помолим.

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът излиза през царските двери на солея и, застанал с лице към изток, чете гласно задамвонната молитва:

Господи, Който благославяш онези, които Те благославят, и освещаваш онези, които се надяват на Теб, спаси Твоите люде и благослови наследството Си. Запази членовете на Твоята църква. Освети онези, които обичат благолепието на Твоя дом. Ти ги прослави с Твоята божествена сила и не оставяй нас, които се уповаваме на Тебе. Дай мир на Твоя свят, на Твоите църкви, на свещениците, на нашия български народ, на войнството и на всички Твои люде! Защото всяко добро даване и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Тебе, Отче на светлината, и на Тебе Отца и Сина и Светия Дух, въздаваме слава, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин. Да бъде благословено името Господне отсега и до века! (три пъти).

Свещеникът влиза през царските двери, отива при жертвеника и тихо чете молитвата:

Христе Боже наш, Който Сам си изпълнението на закона и пророците, Който си изпълнил целия Отечески промисъл, изпълвай сърцата ни с радост и веселие, всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Връща се при светия престол и възглася:  На Господа да се помолим!

Народът:  Господи, помилуй!

Свещеникът излиза на царските двери и, като благославя народа, казва:

Благословението Господне и Неговата милост да дойдат върху вас, чрез благодатта и човеколюбието Му, всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин.

Свещеникът: Слава Тебе, Христе Боже, упование наше, слава Тебе.

Народът: Слава на Отца и Сина и Светия Дух! Сега и винаги и во веки веков. Амин. Господи, помилуй!(три пъти) Благослови!

Свещеникът казва отпуста: (ако е неделяВъзкръсналият от мъртвите)

Христос, истинският наш Бог, по молитвите на Своята Пречиста и Преблагословена света Майка, на светите славни и всехвални апостоли, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и богоносни наши отци, на светите равноапостолни славянобългарски просветители Методий и Кирил, на светия благоверен цар Борис-Михаил,на светия отец наш Климент, архиепископ, Охридски чудотворец, на преподобния наш отец Иоан пустиножител, Рилски чудотворец, на светия отец наш Иоан Златоуст – архиепископ Цариградски, на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, на светия (името на светеца на деня), чиято памет честваме, да ни помилва и спаси като благ и човеколюбец.

Свещеникът се обръща към светия престол и казва:  По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе Боже наш, помилуй нас.

Народът:  Амин.

След това свещеникът раздава на богомолците нафора, като благославя всеки с думите:

Благословението и милостта на Господа да дойдат над тебе.

След като раздаде нафората, свещеникът влиза в светия олтар, затваря царските двери и завесата, отива при жертвеника и, ако е имало причастници, оставените на светия дискос частици изсипва грижливо в светата чаша и потребва светите Тайни с благоговение и внимателно, за да не остане никаква частица на дъното на светата чаша.

Тук при жертвеника, свещеникът чете благодарствените молитви след свето причастие.

След това си измива ръцете и, като се поклони пред жертвеника, отива на отреденото място, където съблича свещените одежди. Когато се съблича, казва:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, с миром. Защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израил. (казва цялото Трисветое)

След това, пред светия престол, казва малкия отпуст:

Христос, истинският наш Бог, по молитвите на Своята пречиста и пренепорочна свята Майка, на преподобните и богоносни наши отци, и на всички светии, да ни помилва и спаси, като благ и човеколюбец.

След отпуста се покланя и казва:

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Целува светия престол, покрива го с нарочната покривка и с благодарност към Бога за всичко излиза през северната или южната врата.

 

Божествената Литургия на свети Иоан Златоуст е издадена в книжно тяло с благословението на Видинска св. Митрополия и с доброволните усилия на енориаши към храм „Покров Богородичен" – София и Църковно-обществено сдружение „Екзарх Антим I – Видин, както и със съдействието на фондация „Покров Богородичен".
Синодалното издателство предлага също текстът на Св. Литургия, при това паралелно на български и църковнославянски език.

 

Встъпителни думи :: 1. Литургия на оглашените ::  2. Литургия на верните

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com