Църковна бродерия
Плащаницa (Plashtanitsa)
Epitaphios (Epitaphion)
Επιτάφιος (Επιτάφιον)

 

Полагане в гроба. Плащаница от XV в. haidar.mrezha.ru

 

"След това Иосиф, от Ариматея (ученик Иисусов, но таен, поради страх от иудеите), помоли Пилата да снеме тялото Иисусово, и Пилат позволи. Той дойде и сне тялото Иисусово. Дойде също и Никодим (който беше ходил изпреди при Иисуса нощя) и донесе около сто литри смес от смирна и алой. Тогава взеха тялото Иисусово и Го обвиха в повивки с благовонията, както по обичая си иудеите погребват. На онова място, дето беше разпнат, имаше градина, и в градината - нов гроб, в който още никой не бе полаган. Там положиха Иисуса, поради петъка иудейски, понеже гробът беше наблизо." (Йоан. 19:38-42)

Торинската плащаницаПлащаницата е голямо иконописно или везано с разноцветни конци изображение на Тялото на Иисус Христос след снемането от Кръста или на Успението на Пресвета Богородица. На Велики петък плащаницата на Иисус се изнася тържествено от олтара и се полага на средата на храма за поклонение от вярващите, а след пасхалната полунощница се внася в олтара. Плащаницата на Св. Богородица се използва в богослужението на Успение Богородично.

Виж също:

 

Плащаницата, която византийския император Андроник Палеолог II (1282-1328) подарил на Охридския архиепископ
Плащаницa, подарена на Охридския архиепископ от византийския император Андроник Палеолог II (1282-1328). Надписът на гръцки език на нея гласи: "Пастире на българите, при жертвоприношението спомни си за владетеля Андроник Палеолог"

 

 

 

Ангели носят Христовата плащаница. Стенопис от Теофан Критски в Светогорския манастир Ставроникита.
Ангели носят Христовата плащаница.
Стенопис от Теофан Критски в Светогорския манастир Ставроникита.

 

 

 

Плащаница
Плащаница

 

 

 

Плащаница от Бачковския манастир, началото на ХV в. Източник: НИМ, historymuseum.org
Плащаницa от Бачковския манастир от, началото на ХV век.
Днес в Националния исторически музей (НИМ) в София. Източник: historymuseum.org.

 

 

 

Плащаница, изработена през средата на ХІХ в. от Витановския род, Тревненска школа. Съхранява се днес в Регионалния музей в гр. Плевен. Източник: plevenmuseum.dir.bg.
Плащаница, изработена през средата на ХІХ в. от Витановския род, Тревненска школа.
Днес в Регионалния музей в гр. Плевен.
Източник: plevenmuseum.dir.bg.

 

 

 

Поклонение на влъхвите. Плащаница от XV век от Хилендарския манастир в Света Гора Атон. Източник: kotlovka.ru
Поклонение на влъхвите.
Плащаница от XV век от Хилендарския манастир в Света Гора Атон.
Източник: kotlovka.ru

 

 

 

Плащaница с изображение на св. Богородица Оранта от Охридската катедрала "Св. София". Плащеницата е дарена на архиепископ Димитър Хометиан (1215-1236) от епирския владетел Теодор Комнин (1216-1230) и съпругата му Мария, по повод коронацията му за император (1224-1226 г.). Съхранява се в Националния исторически музей. Източник: znam.bg
Плащaница с изображение на св. Богородица Оранта от Охридската катедрала "Св. София". Плащеницата е дарена на архиепископ Димитър Хометиан (1215-1236) от епирския владетел Теодор Комнин (1216-1230) и съпругата му Мария, по повод коронацията му за император (1224-1226 г.). Съхранява се в Националния исторически музей (НИМ) в София.

 

 

Плащaница с изображение на Св. евхаристия от Охридската църквата "Св. Климент и св. Богородица Перивлевта". Съхранява се в Националния исторически музей. Източник: znam.bg.
Плащaница с изображение на Св. евхаристия от църквата "Св. Климент и св. Богородица Перивлевта" в Охрид. Съхранява се в Националния исторически музей (НИМ) в София. Източник: znam.bg.

 

Въздух. Византия, XIII-XIV в., Музея Бенаки в Атина
Въздух. Византия, XIII-XIV в., Музея Бенаки в Атина

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com