Св. Филумен. Άγιος Φιλούμενος - synaxaristis.googlepages.com  

 

 

 

Св. мъченик Филумен

† 275 година

Чества се на 29 ноември заедно със св. мъченик Парамон

 

 

 

По-долу:

 

Житие на свети мъченик Филумен

Той пострадал в 275 година. При гонението на император Аврелиан. Завистливци донесли за него на управителя Феликс, че е християнин, и Филумен не отрекъл това. Тогава забили в ръцете и нозете му гвоздеи и го карали да тича. Изтощен от изтеклата кръв, той починал.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

В памет на свети мъченик Филумен

Свети мъченик Филумен живял при царуването на цар Аврелиан* в Ликаония, занимавайки се с продажба на жито в Галатия, в град Анкира.

* Аврелиан Домиций царувал от 270 г. до 275 година. Бел.ред.

Свети Филумен бил наклеветен пред управителя на областта Феликс, пред когото той изповядал, че е християнин, за което бил окачен на дърво, стърган и след това хвърлен в огън, откъдето с благодатта Божия излязъл невредим. След това забили гвоздеи в главата, ръцете и нозете му и го влачили 30 поприща (около 45 км, бел.ред.), от което светецът, като изнемогнал, предал духа си на Бога*.

* Свети мъченик Филумен загинал около 274 г. Бел.ред.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com