Вси светии  

 

 

Св. мъченик Варлаам

Преподобные Варлаам пустынник

† 304 г.

Чества се на 19 ноември

 

Тропар на мъченик, глас 4

Твоят мъченик, Господи,
при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец,
Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали
и съкруши на демоните безсилната дързост:
с неговите молитви спаси нашите души.

Кондак, глас 4, подобен: Явился еси:

Явился еси преудивлен крепостию,
всесожжения ливан благовонен себе принесл еси, жертву Христу:
и венец почести приим Варлааме,
присно моли за ны страдальче.

Явил си се преудивителен по сила,
себе си принесъл като благовоенен тамян в жертва на Христа
и, приел венеца на почестите, Варлааме,
винаги се моли за нас, страдалче.

В същия ден се празнува паметта на св. пророк Авдий, четвъртият от тъй наречените "малки пророци". Предполага се, че бил съвременник на великите пророци Йеремия и Йезекиил (VII-VI в. преди Христа).

По-долу:

На руски език:

 

 

Кратко животоописание

Св. мъченик Варлаам - от Антиохия Сирска. Страдал по времето на император Диоклетиан в 304 година. Принуждаван към идолослужение, поставили в дланта му жар с тамян и смирна и го заставяли да държи ръката си над идолския жертвеник - принудително да принесе жертва на идолите. Но той не разтворил ръката си и тя изгоряла.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

 

С В.  П И С А Н И Е. 
   С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

Житие на свети мъченик Варлаам

Св. мъченик Варлаам е пример за твърдост в християнските убеждения. Той страдал за вярата и умрял в мъки в 304 г. в Кесария Кападокийска.

Гонителите мислели, че примерът на измяна към християнската вяра от страна на един уважаван от всички старец може по-силно да подейства на другите. Затова те подложили на жестоки изтезания антиохийския християнин Варлаам. Но, като не успели да го принудят да се отрече от своето изповедание, за да го направят поне неволен участник в идолослужението, заставили го да държи над пламнал жертвеник своята ръка, в която турили тамян и смирна. Болката и най-малката неиздръжливост могли да заставят изповедника да изтърве неволно на жертвеника сложения в ръката му тамян и с това да даде повод на враговете да кажат, че е почел езическите богове. . . Но старецът имал сила непоклатна да удържи протегнатата над огъня ръка; той не направил ни най-малко движение с нея и не изпуснал тамяна и смирната, докле не взели да падат изгорелите стави на пръстите му.

По такъв начин, "имайки своята десница вместо олтар Господен" – както се изразява Св. Василий Велики в своето похвално слово за тоя мъченик, - Варлаам не само не оправдал сметките на езичниците, но с примера на своята твърдост засилил влиянието си над вярващите и дори у самите противници на Христовата вяра възбудил уважение към християните, между които имало такива силни и непобедими изповедници на гоненото от тях учение. . .

В същия ден се празнува паметта на св. пророк Авдий, четвъртият от тъй наречените "малки пророци". Предполага се, че бил съвременник на великите пророци Йеремия и Йезекиил (VII-VI в. преди Христа).

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

 

 

Страдание на светия мъченик Варлаам

Светият мъченик Варлаам бил родом от Антиохия Сирийска. В преклонна възраст той бил хванат заради това, че изповядвал името на Иисуса Христа, и доведен на съд пред езическия княз.

Започнали да го принуждават да принесе жертва на идолите. Когато отказал да стори това, го подложили на много люти мъчения за Христа Господа: първо жестоко го били с волски жили, а после го стъргали с железни куки.

След това езичниците повели светия мъченик към идолския храм и там по заповед на мъчителя протегнали ръката му над жертвеника, поставили на нея горещи въглени с тамян, за да покади жертвеника на техните скверни богове.

Мъчителите смятали, че от нетърпимата болка мъченикът ще хвърли горящите въглени с тамяна пред идолите. И ако сторел това, щели да му кажат:

- Ето, ти вече принесе жертва на нашите богове.

Но езичниците не постигнали онова, което желаели. Христовият мъченик стоял непоколебим като стълб, държейки в ръката си горящия огън, и бил по-крепък от мед и желязо, понеже държал огъня в ръка, докато пръстите му не изгорели и не паднали заедно с огъня на земята. Въпреки това той не помръднал ръката си и не оставил на олтара пред идолите въглените с тамяна.

Като се явил тъй мъжествен и непобедим страдалец и воин Христов, свети Варлаам при доблестно изповедание предал душата си на Господа. (Св. мъченик Варлаам умрял през 304 г. в Кесария Кападокийска.)

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com