Вси светии  

 

 

Светител Игнатий Константинополски патриарх

† 877 година

 Чества се на 23 октомври

 

По-долу:

Виж също:

 

 

В памет на свети Игнатий, патриарх Константинополски

    (1) Това било направено по заповед на императора Лъв Армянин (813-820 г.), който свалил бащата на свети Игнатий, Михаил, от престола.

(2) През 857 г. свети Игнатий бил свален от престола за това, че отказал да изпълни желанието на Варда, който управлявал империята от името на малолетния Михаил - да постриже в монашество Теодора, майката на Михаил, която в много отношения стеснявала дейността на Варда. Свети Игнатий не само отказал да изпълни това, но даже отлъчил от свето Причастие и самия Варда.

(3) Паметта на патриарх Фотий е на 6 февруари.

(4) Протоспатарий - голям и знатен чин при двора на гръцкия цар. Протосинкрит - началник на придворните, който имал право да влиза в спалнята на царя.

(5) Второто сваляне на Игнатий се отнася към 877 г. В тази година последвала и смъртта на Игнатий.

 

Свети Игнатий бил син на император Михаил Рангав (царувал от 811 до 813 година, бел.ред.) и императрица Прокопия, брат на Теофил (царувал от 829 до 842 година, бел.ред.) и внук на император Никифор.

На петнадесетгодишна възраст той бил затворен в манастир (1) и впоследствие станал игумен на манастира “Свети Архангел”, който се наричал отначало Източен, а след това - Сатира. След това той бил поставен за патриарх Константинополски (през 846 г., бел.ред.) и останал на патриаршеския престол 11 години и 5 месеца, докато не бил изгонен от император Михаил (2). Вместо него бил поставен Фотий (3), протоспатарий и протосинкрит (4) на Константинополската църква, който по-рано бил прост монах.

След изгонването на Фотий от император Василий (през 867 г., бел.ред.), свети Игнатий отново патриаршествал, този път 10 години, и отново бил изгонен от император Никифор (5), убит впоследствие от българите.

Неговото място заел свети Стефан (паметта му се чества на 17 май, бел.ред.), син на императора Василий, а свети Игнатий се оттеглил в манастира Сатира, където починал в мир на седемдесет и девет години.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com