Чудото в Колоса, което е от Архистратига Михаил (6 септември). Икона от XI-XII в. манастира "Св. Екатерина" в Синай  

 

 

Възпоминание на чудото в Колоса, което е от Архистратига Михаил

The Miracle of St. Michael at Chonae
Воспоминание чуда Архистратига Михаила, бывшего в Хонех (Колоссах)

IV век

Чества се на 6 септември

Чудото в Колоса, което е от Архистратига Михаил.
Икона от XI-XII в. от манастира "Св. Катерина" в Синай.

Тропар

Началниче на небесните воинства, ние, недостойните винаги те молим да ни оградиш с молитвите си под покрова на твоята невеществена слава, като запазваш нас, които коленопреклонно молим и зовем: избави ни от беди, защото си чиноначалник на вишните сили.

Кондак

Архистратиже Божий, служителю на Божествената слава, началниче на ангелите и наставниче на хората, проси полезното за нас и велика милост, като архистратиг на безплътните.

Колоса (Colossae, Колоссы) е древен град в югозападната част на Фригия, близо до Лаодикия и Йерапол (днешна Турция). В него в най-ранните християнски години е звучала проповедта на светите Благовестници Йоан Богослов, Филип и Вартоломей, а през 60-те години св. апостол Павел е написал едно от посланията си - до Колосяните.

Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия, които били обърнати в християнството от свети апостол Павел, пострадали за Христа от гърците езичници в град Колоса по време на царуването на император Нерон.

През десетата година от царуването на император Нерон (64 г. след Христос) градът е бил разрушен от земетресение. След време бил отново издигнат, но никога не достигнал своята предишна слава. По-късно е носил името Хона (рус. Хоназ, Хоны).

Днес Колоса е малко населено място. Развалините на древния град се намират в подножието на планината Хонас.

В дневни времена в Колоса е съществувал храм на св. архистратиг Михаил, построен над целебен извор в знак на благодарност за изцеление при ходатайството на св. архистратиг Михаил.

Pravoslavieto.com

 

Виж също:

 

 

Чудото на Архистратига Михаил в Колоса. Руска икона. Източник: cirota.ru. The Miracle of St. Michael at Chonae. A Russian icon.
Чудото на Архистратига Михаил в Колоса. The Miracle of St. Michael at Chonae. A Russian icon.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com