Вси светии  

 

 

Св. патриарх Мина Константинополски

Патриарх на Константинопол от 536 до 552 година

Паметта му се празнува на 25 август

 

Тропар на светител, глас 4

Правило на вярата и образ на кротостта, на въздържанието учител,
Устроителят на истината те яви на твоето стадо -
затуй, че със смирение си достигнал висота, с нищета - богатства,
отче свещеноначалниче (името), моли Христа Бога за нас, да се спасят нашите души.

Свети патриарх Мина управлявал Константинополската катедра от 536 до 552 година. Бил презвитер и надзирател в дома на свети Сампсон (паметта му се празнува на 27 юни). Ръкоположен за патриарх на Константинопол от папа Агапит през 536 година. Претърпял много от приемника на Агапит, папа Вихилий, който чрез интриги заел папския престол поради споровете с монотелитите и наказал свети Мина с отлъчване. При него станало чудно произшествие: едно еврейско момче по незнание приело Светите Тайни в църквата. Баща му, като научил за това, го хвърлил в огъня, но то останало невредимо. Майка му приела кръщение, а бащата и след това продължил да упорства и бил наказан с позорна смърт при Юстиниан.

По-долу:

Виж също:

 

 

В памет на свети Мина, патриарх Константинополски

  (1) Става въпрос за император Юстиниан I, властвал от 527 до 565 г. Бел.ред.

(2) Паметта на св. Сампсон се чества от Църквата на 27 юни. Бел.ред.

(3) Антим I бил патриарх от 535 до 536 г. Бел.ред.

(4) Агапит I заемал папския престол от 535 до 536 г. Бел.ред.

 
 

Свети Мина бил презвитер при царуването на Юстиниан (1) и се грижел за странници в странноприемницата на свети Сампсон (2). След като патриарх Антим (3) бил свален от престола заради еретическото си мъдруване, свети Мина като мъж правоверен, със свят живот и достоен за високия сан, бил ръкоположен за патриарх от свети Агапит (4), папа римски, който по това време пребивавал в Константинопол.

Докато свети Мина заемал патриаршеския престол, в Константинопол станало такова чудо.

Едно еврейско момче влязло заедно с християнските деца в храма по време на причастяването с пречистите тайни на Тялото и Кръвта Христови. То пристъпило към Тайните заедно с другите деца и приело причастието. Когато си отишло вкъщи, баща му го попитал къде е било и защо закъсняло. Детето разказало цялата истина - че било в християнския храм и приело християнското причастие. Като чул това, бащата много се разгневил, хванал детето и го хвърлил в горящата пещ, в която изработвал стъкло (той бил стъклар), но на жена си не казал нищо.

Междувременно майката със сълзи търсела навред сина си и го викала по име. На третия ден тя се приближила към горещата пещ и детето откликнало на нейния зов. Тогава тя с много мъки го извадила оттам и попитала:

- Как си оцелял в огъня и си още жив?

Момчето й разказало следното:

- При мен често идваше една пресветла Жена, охлаждаше огъня и ми даваше вода. Тя ми носеше и храна, когато бях гладен.

Скоро вестта за това чудо обиколила града. За него научили и цар Юстиниан и светият патриарх Мина. Момчето било кръстено заедно с майка си, а баща му, който се ожесточил и не пожелал да се кръсти, царят предал на съд като детеубиец и заповядал да бъде наказан със смъртно наказание.

  (5) Свети Мина заемал патриаршеския престол от 536 до 552 г. Бел.ред.  
 

Свети Мина ръководел Христовата Църква шестнадесет години и после се преставил в Господа (5).

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com