Вси светии  

 

 

Св. мъченици Агатоник, Зотик, Теопрепий и други

Св. ученики Агафоник, Зотик, Феопрепий, Акиндин, Севириан и прочие с ними

305-311 година

Честват се на 22 август

 

Кондак, глас 1

Звание благое стяжав богомудре, мужей лукавых отвратился еси веры,
не убоявся мук Агафониче славне.
Темже благим был еси наследник,
и приял еси со страждущими с тобою достойныя венцы.

Придобил благо звание, богомъдри, си се отвратил от вярата на лукавите мъже, без да се страхуваш от мъките, славни Агатониче. Затова си станал наследник на благата и си приел с пострадалите с теб достойни венци.

Тропар на мъченици, глас 1

С болките на светиите, пострадали за Тебе,
смили се, Господи, и всичките наши болести изцери,
Човеколюбче, молим Те.

В същия ден се чества паметта на преподобна Антуса, на свети свещеномъченик Атанасий, епископ и на двамата слуги на Антуса - Харисим и Неофит. Света Антуса, дъщеря на богати родители от град СелевкияРечник, след като приела кръщение, се подвизавала 23 години в пустинята. Атанасий, епископ на Тарс Киликийски, който кръстил света Антуса, бил посечен с меч при царуването на Аврелиан (270-275); от същата смърт загинали и Харисим и Неофит, които се кръстили заедно с господарката си. Света Антуса се преставила в мир дълго време след тяхната мъченическа кончина (след повече от 20 години). (Св. Димитрий Ростовски)

По-долу:

 

 

Житие на св. мъченици Агатоник, Зотик, Теопрепий и други

Някой си Евтолмий бил пратен в малоазийската област Понт да преследва християните. В гр. Карпен той убил Зотик с учениците му. А като се върнал в Никодимия, той уловил Агатоник, който бил от знатен род и още други християни, в числото на които били Теопрепий, Акиндин, Зенон и Севериан, и ги завел в Тракия, гдето тогава император бил Галерий.

По пътя в местността Потам убил Зенон, Теопрепий и Акиндин, понеже вече не могли да вървят от нанесените им по-преди рани и от изтощение.

Близо до Халкидон убил и Севериан. Агатоник и останалите били доведени в Силиврия. Подложени на изтезания, те били обезглавени по заповед на Галерий.

Мощите на св. Агатоник още във времето на император Констанций били пренесени в Цариград и поставени в храма, посветен на негово име, а главата му останала в Силиврия.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

В памет на светите мъченици Агатоник, Зотик, Теопрепий, Акиндин, Севириан и другите, били с тях

  (1) Никомидия - град на брега на Мраморно море. Той бил построен през 264 г. преди Р. Хр. и получил името си от витинския цар Никомед I.

(2) Максимиан Херкул, носещ титлата Август, бил съуправник на Диоклетиан и управлявал западната половина на Римската империя от 285 г. до 305 г.

(3) Комит - царски телохранител, събирач на данъци в царската хазна, градоначалник. В дадения случай под думата комит се разбира градоначалник.

(4) Халкидон или по-правилно Калхедон - първоначално бил мегарска колония на брега на Мраморно море. При християнските императори Халкидон бил столица на малоазиатската област Витиния. В историята на християнската Църква Халкидон е известен като мястото на Четвъртия Вселенски събор, свикан през 451 г. от император Маркиан (450457) за осъждане на монофизитската ерес (монофизитската ерес била основана от константинополския архимандрит Евтихий, който погрешно твърдял, че човешкото естество в Иисус Христос било съвършено погълнато от божественото естество и затова в Него трябва да се признава само една природа - божествената.

(5) Светите мъченици загинала в края на III век или в началото на IV век.

 
 

Христовият мъченик Агатоник живял в Никомидия (1) при царуването на император Максимиан (2). Той отвръщал елините от поклонение на идолите и ги привеждал към Христа. Бил задържан за мъчения от комита (3) Евтолмий. Когато този комит, изпратен от императора в понтийската област, за да измъчва християните, след като плувал с кораб, пристигнал на едно място, наречено Карпин, намерил там свети Зотик и неговите ученици, които изповядвали Христа. Евтолмий осъдил учениците му на кръстна смърт, а свети Зотик взел със себе си.

Като се върнал в Никомидия, той задържал Принципс, научен на светата християнска вяра от свети Агатоник; като го вързал заедно с Агатоник, Зотик и с други християни, сред които били Теопрепий, Акиндин и Севириан, той завел всички в Тракия, където пристигнал и самият император, за да предаде там всички на мъчения.

Когато светиите се намирали в областта Потама, комитът предал на смърт свети Зотик, Теопрепий и Акиндин, тъй като те вече не можели да ходят, поради получените по-рано рани и язви.

А като пристигнали в околностите на Халкидон (4) комитът предал на смърт свети Севириан, който дръзновено изповядал Христа; а другите мъченици заедно със свети Агатоник завел във Византия и там ги измъчвал известно време; после заедно с тях пристигнал в Силимврия, на едно място, наречено Амус, защото там пребивавал Максимиан.

Там светият мъченик Агатоник, а също и всички християни, доведени с него от Никомидия, били изтезавани и измъчвани за последен път, след което били осъдени на смърт и посечени, като пострадали за името на Христа, нашия Бог (5).

 

В същия ден се чества паметта на преподобна Антуса, на свети свещеномъченик Атанасий, епископ и на двамата слуги на Антуса - Харисим и Неофит.

Света Антуса, дъщеря на богати родители от град Селевкия, след като приела кръщение, се подвизавала 23 години в пустинята. Атанасий, епископ на Тарс Киликийски, който кръстил света Антуса, бил посечен с меч при царуването на Аврелиан (270-275); от същата смърт загинали и Харисим и Неофит, които се кръстили заедно с господарката си. Света Антуса се преставила в мир дълго време след тяхната мъченическа кончина (след повече от 20 години).

По молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com