Вси светии  

 

 

Св. мъченица Васа и децата й

Св. мученица Васса и чад ее: Феогний, Агапия и Пист

† 305/311 година

Чества се на 21 август

 

Тропар на мъченица, глас 4

Твоята агница, Иисусе (името), зове с висок глас:
Тебе, Женихо мой, обичам, и Тебе като търся, страдая, и се съразпъвам,
и се съпогребавам с Твоето кръщение и страдам заради Тебе, за да живея с Тебе.
Но като жертва непорочна приеми ме с любов, пожертвала се за Тебе:
с нейните молитви, като милостив, спаси нашите души.

 

 

Житие на св. мъченица Васа

Св. Васа била жена на идолски жрец. Тя тайно изповядвала християнската вяра и възпитала в нея своите деца. По време на гонението при император Максимиан (управлявал източната половина на Римската империя от 305 г. до 311 г., Pravoslavieto.com) била предадена от самия свой мъж на гонителите на християнството да я съдят.

Нейните деца приели мъченическа смърт. Те били изтезавани и обезглавени пред очите на своята майка според едно предание – в Едеса (в Македония, Pravoslavieto.com, а според друго – в тяхното отечество Лариса.

След тях била изтезавана за вярата и св. Васа. Чрез чудната Божия сила тя останала невредима от огъня, водата и зверовете. Приела мъченическа смърт, като била посечена с меч на остров Алон, недалеч от Кизих в Мраморно море.

Около 450 г. в Халкидон съществувала църква на нейно име.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

В памет на света мъченица Васа и нейните чеда Теогний, Агапий и Пист

  (1) Император Максимиан управлявал източната половина на Римската империя от 305 г. до 311 г.
(2) Град Едеса се намирал в Македония.Речник
 
 

Света мъченица Васа живяла по време на царуването на император Максимиан (1) в град Едеса (2). Като се съединила в брачни връзки с един идолски жрец, на име Валерий, тя родила три деца: Теогний, Агапий и Пист. Възпитала ги в дух на християнско благочестие, тъй като била християнка (тя получила познания за светата християнска вяра от родителите си).

Оклеветена от мъжа си, тя трябвало да застане на езически съд, пред който изповядала себе си като християнка. Първо била затворена в тъмница заедно с чедата си, а след това изведена и представена пред съда. Синовете й били подложени пред очите й на различни мъчения: отначало повесили и започнали да стържат тялото на Теогний, после бил подложен на бой другият й син, Агапий. Мъчителите одрали кожата му от главата до гърдите, но той мълчал и не проронил нито дума. След това бил подложен на различни мъчения и третият й син. Като гледала мъките и страданията на децата си, майката ги укрепявала и молитвено ги увещавала мъжествено да понесат подвига си. И тримата младежи, като претърпели мъжествено всички мъки, едновременно били посечени с меч.

Като изпратила възлюбените си деца при Христа, Васа се възрадвала. После отново я затворили в тъмница. Мъчили я с глад, но тя получавала храна от ангел, с което се укрепявала за по-големи страдания. След това, съгласно със заповедта на мъчителя, била отведена в Македония и принуждавана да принесе мерзки жертвоприношения. Но тя отказала, за което била хвърлена във вода, а после в огън. След това я били с камъни, но тя останала невредима след всички мъчения.

  (3) Зевс - върховен бог на древногръцката религия, считал се за родоначалник на другите богове.

(4) Кончината на света мъченица Васа и нейните чеда е станала в началото на IV век. В Халкидон около 450 година съществувал храм, построен в чест на света мъченица

 
 

Когато я отвели в идолското капище, тя взела кумира на бога Зевс (3), хвърлила го на земята и го разбила. След това света Васа била дадена на зверовете да я изядат, но останала невредима сред тях. Тогава мъчителите я хвърлили в морето на около тридесет километра разстояние навътре от брега. И всички отдалече видели как трима светли мъже, които сияели по-ярко от слънцето, повели Васа към един кораб и я поставили да седне на престол.

Осем дни след това, света Васа се явила на воините на един остров, наречен Хелеспонт. Когато за това узнал македонският игемон, на име Филип, написал до управителя на Кизическата страна (Хелеспонтска епархия), да хванат мъченицата. Този, като я хванал, започнал да я принуждава към идолско жертвоприношение. Но като видял, че тя остава непреклонна, заповядал да вържат ръцете й и да я бият немилосърдно по цялото тяло. Накрая заповядал да отсекат честната й глава.

Така света мъченица Васа предала своята душа в ръцете на Христа Бога, на Когото се въздава слава сега и винаги и в безкрайни векове. Амин (4).

В същия ден се чества паметта на преподобни Аврамий трудолюбиви, Печерски, който се подвизавал в Антониевата пещера около ХII век.

В същия ден се чества паметта и на преподобния Аврамий, Смоленски чудотворец (починал в първата половина на ХIII век).

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com