Св. мъченик Йоан Войн  

 

 

Св. мъченик Йоан Войн

Святой мученик Иоанн Воин

† около 362 година

Чества се на 31 юли

 

Тропар глас 4

Всеблагаго Бога и Царя благоверный раб и воин явился еси, Иоанне чудодетелю,
пострадав бо ради веры мужески, блаженно же скончав течение,
зриши Всетворца Господа в Небесех светлейше.
От Негоже прием дарование чудес,
страждущим человеком во всяких напастех помогаеши,
укрепляеши воины в ратех, от врагов пленения, ран же и внезапных смертей
и от бед лютых изымаеши.
Темже моли Владыку Христа, приснопамятне,
да во всяком обстоянии сотворит нам милость
и не введет нас во искушения, но спасет души наша, яко Человеколюбец.

Кондак глас 6

Благочестиваго воина Христова, победившаго враги душевныя и телесныя богомудренно,
Иоанна мученика достодолжно песньми восхвалим,
чудодействуя бо, подает обильная исцеления страждущим людем
и молится Господу Богу от всяких бед спасти правоверныя.

 

 

В памет на свети Иоан Воин

Св. мъченик Йоан ВойнТози светия служел във войската (1). По време на царуването на императора Юлиан Отстъпник (2) заедно с други воини бил изпратен да убива християните.

(1) В пролога на Амвросианската библиотека и у Никодим се казва, че свети Иоан бил воин в полка, съставен от войници от скитското племе трифали. Преосвещеният Сергий в "Пълния месецослов на Изтока" изказва предположение за славянския му произход. Бел.ред.

(2) Юлиан, роден племенник на император Константин Велики, царувал от 361 до 363 година. Нарича се отстъпник, понеже, бидейки християнин от детство, след встъпването на престола се отрекъл от християнската вяра и станал ревностен езичник. Като желаел да отслаби християнството и да възстанови в Римската империя падналото езичество, той употребил срещу християните отначало хитри мерки, а след това преминал и към насилие, но не повдигнал общо гонение срещу християните. Имало само отделни случаи на преследването им. Бел.ред.

На тези, които го виждали при изпълнение на това дело, той изглеждал като гонител на християните, но тайно той им оказвал немалка помощ. Така, едни той известявал тайно, преди да бъдат хванати, за да могат да избягат, а други след залавянето им освобождавал.

Той бил милосърден не само към преследваните християни, но и към тези, които просели от него помощ, като им давал всичко, от каквото се нуждаели. Като се упражнявал в молитви и пост, свети Иоан украсявал живота си с посещение на болни и утешение на скърбящи и се усъвършенствал в добродетелта. Като прекарал живота си така богоугодно, той преминал към Господа и бил погребан на мястото, където погребват странници*.

* Годината на кончината на свети Иоан е неизвестна. Знае се само, че е умрял и е погребан в Константинопол. Бел.ред.

По-късно в откровение той разказал на една жена за всички свои деяния, които извършил през живота си, а също така й казал и името си.

Казват, че свети Иоан освен това извършил и други чудеса. Особено бил известен с това, че удържал от бягство робите, изобличавал крадците и откривал откраднатото.

С такива дела на чувотворство Бог обогатил свети Иоан заради неговия добродетелен живот.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com