Вси светии  

 

 

Св. мъченик Павсилип

† първата половина на II век

Чества се на 8 април

 

 

Страданието на свети мъченик Павсилип

Свети мъченик Павсилип пострадал при император Адриан (царувал от 117 до 138 г., бел.ред.) по времето, когато Евтропийската провинция управлявал префектът Луций.*

* Неправилно наречен евтропийски вместо европейски префект. Провинция Европа се намирала в Тракия, в североизточната част на Балканския полуостров. Бел.ред.

Отначало светецът бил отведен при императора и се обявил за християнин, заради което бил пребит с железни пръчки. След това го предали на съда на префект Преций, който дълго го убеждавал да принесе жертва на идолите, и като не успял, заповядал да го оковат във вериги и да го посекат с меч. Когато водели светия мъченик на смърт, той разкъсал веригите и избягал от стражата. Преследван от тях, той се молел Господ да приеме духа му. И станало по молитвите на светеца: по време на бягството той починал. Тогава дошли християните и с почести, като пеели псалми и свещени песнопения, тържествено погребали светото му тяло.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com