[celest]  

 

 

Св. Целестин, Римски папа

St. Celestine I, Pope of Rome
Святитель Келестин (Целестин), папа Римский

† 432 година

Чества се на 8 април

 

Тропар на светител, глас 8

Православия наставниче, благочестия учителю и чистоты,
вселенныя светильниче, монашествующих Богодохновенное удобрение,
(... името) премудро, ученьми твоими вся просветил еси,
цевнице духовная, моли Христа Бога спастися душам нашим.

На Православие наставниче, на благочестие и чистота учителю,
на вселената светилниче, на архиереите боговдъхновено украшение,
(името)
премъдри: с твоите учения всички си просветил,
свирало духовно, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Виж също:

 

 

В памет на светия наш отец Целестин, папа Римски

Този преподобен бил епископ на град Рим при император Теодосий Младши (царувал от 408 до 450 г., бел.ред.).

Отличавал се с високо съвършени живот и слово, за което се и удостоил да бъде избран за епископската катедра на Рим, след като починал папа Зосима и след него блаженият Бонифаций, приемникът на Инокентий Велики*.

* Тук очевидно има грешка. Папа Инокентий заемал римската епископска катедра от 402 до 417 г., а след него били Зосима, от 417 до 418 г., Бонифаций I, от 418 до 422 г. и Целестин, от 422 до 432 г. Бел.ред.

Като говорел и постъпвал във всичко съгласно с апостолското предание, Целестин в своите послания изобличил нечестивия Несторий, при което му съдействал и блаженият Кирил*.

* През 430 г. след поместния римски събор, осъдил Несторий, Целестин написал послание на александрийския архиепископ Кирил, в което се казвало, че ако до 10 дни след получаване на посланието Несторий не признае вярата, която се проповядва в Рим и Александрия, ще бъде низвергнат и отлъчен. В същото време Целестин изпратил послания на Константинополската църква и на антиохийския архиепископ Иоан, в които изобличавал заблужденията на Несторий и ги известявал за осъждането, коего той ще получи, ако продължи да упорства. Целестин поръчал на Кирил да приведе в изпълнение присъдата като пълномощник на римския епископ. Бел.ред.

Като съставил и множество други достойни за памет словесни наставления, той мирно починал, като се преселил във вечния блажен живот, и тържествува в сонма на апостолите и отците. (Кончината на преподобния Целестин била в 432 година, бел.ред.)

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com