Св. Игнатий Богоносец. Икона в храм "Свети Седмочисленици" в София. Снимка: Елка Йончева, www.bnr.bg  

 

 

 

 

Пренасяне мощите на свещеномъченик Игнатий Богоносец

107 година

На 29 януари възпоменава пренасянето на светите му мощи. Чества се на 20 декември (Игнажден).

 

 

Първото пренасяне на мощите на св. Игнатий Богоносец от Рим до предградие на Антиохия било през 108 година, а второто - в самия град, през 438 година.

През VII в. мощите на свещеномъченика били пренесени обратно в Рим  и до днес се намират в църквата "Св. Климент Римски" (Сан Клементе). В нея почиват мощите и на св. Климент Римски († ок. 101), които св. Кирил Славянобългарски (погребан също там) занесъл на папа Адриан през 868 година.

По-долу:

Виж също:

 

 

Пренасяне мощите на свещеномъченик Игнатий Богоносец

Св. Игнатий Богоносец, епископ АнтиохийскиЗаместникът на първия антиохийски епископ Еводий, знаменитият антиохийски свещеномъченик св. Игнатий Богоносец приел мъченическа съмрт през времето на император Траян  (98-117 г.). Той бил разкъсан от зверовете в Римския цирк Максимус. Като пшеница той бил смлян чрез зъбите на зверовете и се превърнал в бял хляб за Бога, както предварително сам говори за себе си. Верни християни събрали с благоговение оглозганите му кости и ги върнали в неговия град, където "за пръв път учениците бидоха наречени християни" (Деян. ап. 11:26). Това станало през 107 година.

Преди арабските мюсюлмани да заемат Антиохия в 637 г. светите му мощи били отново върнати в Рим, където почиват в църквата "Св. Климент". Тези две пренасяния на св. Игнатиевите мощи светата Църква възпоменава на днешния ден.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

Пренасяне на мощите на свети свещеномъченик Игнатий Богоносец

След като по заповед на цар Траян свети Игнатий Богоносец бил разкъсан от зверовете в Рим заради Христа (през 107 година, на 20 декември), както се повествува за това в житието му, след него останали няколко по-големи кости.

Вярващите, които по това време били в Рим, ги събрали и ги положили на почетно място в същия град, а след това ги пренесли в Антиохия - за защита на града, за изцеление на болните, за утешение на цялото му словесно стадо и за слава на Христа Бога, за името на Когото той ревностно пострадал.

По-подробни сведения за това са изложени в житието му, поместено на 20 декември

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com