София
Руската църква "Св. Николай Чудотворец"

 

Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София, България. Снимка: photo-cult.com

 

:: Pуската православна църква в София Протойерей Александър Карягин

:: Молитвените писма до владика Серафим вършат чудеса Дякон Сава Кокудев

:: Житие на св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец († 342 г.)

:: Архиепископ Серафим (Соболев)

 

 

Pуската православна църква в София

икона на св. Николай Чудотворец Духовният живот на подворието на Руската православна църква в София е под благодатното небесно покровителство на Свети Чудотворец Николай и на приснопамятного Архиепископ Богучарски Серафим (Соболев).

Aрхиепископ Серафим (Соболев) е управлявал руските православни общини в България, и се е сдобил с дълбоката любов на паството заради верността си към православното пастирско служение и прозорливостта си.

Многобройните богословски трудове на архиепископ Серафим имат голямо значение за разбиране същността на православната вяра и съдействат за укрепване на духовната връзка между руснаците и българите.

Независимо че владика Серафим не е канонизиран, народът го почита като светец и чудотворец. Мястото, където е погребан в криптата на Руската черква, е неизчерпаем източник на чудеса. Както и докато е бил жив, към светия Серафим се стичат хора с молитва за застъпничество и помощ.

 

Руският храм "Свети Николай Чудотворец" е метох (подворье) на Руската православна църква в София. Той е заложен на 2(15) септември 1907 г. и е осветен на 11 (24) ноември 1914 година.

Храмът е забележителен образец на руската архитектура в стила на московските черкви от ХVII в. Свято-Николаевският храм е паметник на архитектурата и е под защитата на ЮНЕСКО.

Той е издигнат по проект на архитект академик А. Н. Преображенски, автор на православните храмове в Талин и във Флоренция. А. Н. Смирнов, отговорен за построяването на храм-паметника "Свети Благоверен княз Александър Невски", ръководи и строителството на Свято-Николаевския храм.

Основата му е безстълбен купол, към който са прилепени от изток олтарната част, от запад - подиумът за хора, северният и южният кораб.

Храмът е с два входа - южният е откъм булеварда, а северният - откъм градинката. Всеки от входовете е разположен под покрив с двоен наклон, украсен на фронтона с майоликови образи на Свети Николай - откъм южната страна, и на Александър Невски - откъм северната.

Вътрешното изографисване на храма в московски стил е изпълнено от проф. В. Перминов. По-късно северният кораб (неф) е украсен с композицията "Възкресение Христово" - дело на художника емигрант Н. Ростовцев. Негови творби са и две големи икони на Свети Николай Чудотворец и на Преподобния Йоан Рилски в южния кораб. Също там се намира старинна гръцка икона на Христос Пантократор от ХVIII век.

Богатият едноредов майоликов иконостас привлича с изящното изпълнение на цветни орнаменти върху злато, където са разположени иконите на Спасителя, на Пресвета Богородица и на Свети Благоверен княз Александър Невски - копия на иконите, рисувани от известния руски художник В. Васнецов във Владимирския храм в Киев. Храмовият образ на Свети Николай Чудотворец е копие на намиращата се също там икона, рисувана от изтъкнатия руски майстор на четката М. Нестеров.

До 1917 г. Свято-Николаевският храм е бил черква на руската дипломатическа мисия в България.

От 1921 до 1950 г. храмът е стопанисван от архиепископ Богучански Серафим (Соболев), управляващ руските православни енории в България. Владика Серафим е погребан в криптата на храма под олтара.

През 20-те години храмът е бил център на духовния живот на повече от трите хиляди руски емигранти, намерили приют в България.

През 1953 г. Свято-Николаевската черква в София става храм на подворието (представителството) на Московската патриаршия.

През 2003 г. бе отбелязана 50-годишнината на подворието на Руската православна църква в София. В тържествата участва делегация на Руската православна църква начело с първия заместник-председател на отдела за международни църковни връзки на Московската патриаршия архиепископ Калужки и Боровски Климент.

На 28 ноември българският патриарх Максим прие делегацията. Владика Климент предаде на патриарх Максим приветствие от Светейшия патриарх Алексий II и от негово име му връчи панагия и книга за историята на Калужката епархия. В чест на гостите бе даден обяд в Синодалната палата, на който присъстваха членовете на Светия синод, посланикът на Русия в България В. Титов, настоятелят на подворието протойерей А. Карягин, дипломати от руското посолство.

Протойерей Александър Карягин предстоятел на подворието на Руската православна църква
Превод от руски Димитрина Гергова
Списание "Европа 2001"

 

 

Молитвените писма до владика Серафим вършат чудеса

Повече от петдесет години не престава потокът от хора в Руската църква

Потокът от молители в криптата на Pуската църква не секва. Снимка: monitor.bgВ забързаното ни ежедневие почти не е останало място за чудото с главна буква. Чудесата отсъстват от живота ни. В самия център на София обаче, на "жълтите павета" повече от петдесет години не престава върволицата от хора, които се отбиват в Руската църква "Св.Николай" и в криптата и пускат своите молитвени писъмца до "дядо владика", както с обич всички наричат погребаният там архиепископ Серафим (Соболев). Някои наричат тези писъмца просто "желания". Все едно. Много хора е довел в Църквата нашият "дядо владика". Казвам го като един от тях...

Писането на молитвени писма има своето място в православната традиция като особен израз на молитва към някои светци. В Русия тази практика е известна във връзка с новоканонизирания преподобни Серафим Вирицки, също и със св. Матрона Московска. В България тя се свързва най-вече с името на Св. Иван Рилски. Писмото е израз на надежда, че посланието ще достигне своя адресат. Молитвените писма са израз на нашата надежда, че Бог ще чуе молитвата на праведника и чудо ще се случи!

Преди смъртта си владиката поръчал на паството си да му пишат писма, на които, ако той има дръзновение пред Господа, те ще получават отговори. Тези отговори са Божиите чудеса, които не престават да се случват и днес - много често на напълно нецърковни, та дори и невярващи хора.

От дълги години се записват и документират чудесата, случили се по молитвеното застъпничество на "дядо владика". Ето две от тях, публикувани в книгата "Живот, чудеса и завети на архиепископ Серафим".

Изцеляване от рак

Съпругата на д-р К.Я. от Нова Загора - Р., се разболяла от рак на стомаха. Като лекар мъжът й се погрижил да бъдат направени всички необходими изследвания и след като диагнозата била установена, я изпратил на операция в София. Когато пристигнала в столицата, Р. първо отишла на гроба на владика Серафим, когото много почитала. След това постъпила в болница. Преди самата операция отново й направили пълни изследвания. Но анализите показали, че тя няма никакъв рак!

Една жена, шофьорка на такси, дълги години нямала деца. Една нощ тя сънувала, че в колата й лежи бебе и плаче. Когато с недоумение попитала в съня си откъде е дошло детето, чула глас: "От булевард "Руски" 3". На сутринта тя отишла да провери какво има на този адрес и с изненада установила, че това е адресът на Руската църква. Тя влязла вътре и разказала съня си на църковните служители, а те я посъветвали да се помоли на гроба на владика Серафим. Скоро тя се сдобила с детенце и прославила Бога и неговия угодник владика Серафим.

 

Архиепископ Серафим (Соболев)Николай Соболев (роден през 1881 г. в гр. Рязан, Русия) приема кръщелно име на св. Николай Мирликийски. Особено привързан е той към прославилия се през 1903 г. светия Серафим Саровски, с когото е свързано и желанието му да приеме монашество. При монашеското си подстрижение Николай получава името Серафим. В семинарията той среща отец Йоан Кронщадски, който в олтара специално го благославя. Трябва да се отбележи и особената закрила на св. Йоан Рилски, както над тогавашния о. Йоан Кронщадски (на когото той е кръстен), така и над архиепископ Серафим, който, както е известно, пише акатист на св. Йоан Рилски. Днес над гроба на владика Серафим в криптата на Руската църква е изобразен именно св. Йоан Рилски.

Вече получил сан епископ в гр. Симферопол (1920 г.),  Серафим е измъчван от избора дали да остане в страната, постепенно превземана от Червената армия, или да поеме пътя на "безкръвното мъченичество" - служението на Бога в изгнание. Той се допитва до прозорливия старец йеромонах Аарон, който предсказва идването му в България.

След краткотрайно пребиваване в Константинопол и остров Халки владика Серафим пристига в България, където през май 1921 г. е определен за настоятел на храма "Св.Николай Мирликийски чудотворец" при руското посолство в София и на руския манастир "Св. Александър Невски" в Ямбол. Малко по-късно той оглавява руските църковни общини тук, в България, където прекарва 29 години от живота си, и която става негово второ отечество.

Неговите грижи се простирали и върху нашата Българската Православна Църква, която била под наложена схизма от вселенския патриарх (от 1872 г.) и оставала в изолация от православния свят. С множеството свои доклади владика Серафим допринесъл за снемането на схизмата през 1945 година.

Живеейки в лишения, самият той тайно се грижел за бедните, като до края на живота си обитавал под наем скромна квартира. Грижел се ежедневно и за болния си брат архимандрит Сергий. Въпреки множеството пречки, клевети и гонения във времената на войнстващия комунистически атеизъм, владика Серафим основал манастира "Покров на Пресвета Богородица" в Княжево.

Преди всичко, обаче, владиката остава в спомените на съвременниците си (някои от тях живи и днес) със своята огромна любов към хората. Наричал своите чеда "моя радост, мое съкровище, мои мили, ненагледни дечица". Любовта бликала изобилно от него, а хората получавали, както получават и днес, истинска утеха и умиление. Винаги строг към себе си и снизходителен към другите, той казвал: "Във брата си трябва да виждаме ангел, а на греха му да гледаме като на болест". Обичал да цитира св. Йоан Касиан като казвал "между безгрешието и светостта има цяла бездна".

Човекът, който се молил за враговете си на всяка Литургия, придобил особения дар на прозорливост (предвиждане на бъдещето), който смирено криел с думите "аз не съм прозорлив, това стана случайно". Открито му било дори времето на собствената му смърт. Вече тежко болен, той шепнел на близките си "още пет дни", "още четири дни"...

Владика Серафим се представил в Господа на Неделя Православна, на 26 февруари 1950 година. Църквата не могла да побере множеството народ, желаещо да се сбогува с него. Много били плачещите в този ден, въпреки обещанието му приживе "ако имам дръзновение пред Господа няма да ви оставя". Един монах, който особено много скърбял при неговата смърт, в сънно видение видял владиката, който му казал:

- "Защо плачеш? Аз не съм умрял, аз съм жив"

 

Архиепископ Серафим остава до смъртта си клирик на Московска Патриаршия, затова и неговата канонизация остава бъдещо преимущество на същата, но почитта му е засвидетелствана в Русия, доколкото той е вписан в чина на местнопочитаните (Рязански) светци.

Процедурите по събиране на свидетелства и тяхното изследване за "доказване" на светостта са продължителни; те са вероятно заемка от практиката на католическата църква.

В живота на Църквата от древни времена актът на канонизация следва църковното съзнание, а не обратно. В целостта на църковното съборно съзнание почитта на Народа Божий към светиите е израз на безпогрешното сетиво за светостта на Църквата, в която обитава Дух Светий. Многоразличната Божия благодат е онази, която прославя, и то го прави по неоспорим начин. Въобще скорошната канонизация е по-скоро рядкост в древната Църква. "Споменът за праведника е с похвали" (песнопение за св. Йоан Кръстител) - ето защо и почитта, която владика Серафим получава в съзнанието на Църквата, на Народа Божий, на вярващите, е верният и единственият "критерий" за неговата святост.

За чудесата на владика Серафим има много свидетелства, но най-важното е неспиращата върволица от хора пред гроба му. Пак ще кажем, че Църквата има сетива за светостта, понеже търси смисъла на чудесата, а не ефекта им; и внася смисъл в живота на хората, а не предлага евтини фокуси.

По молитвите на владика Серафим много молещи се са излекувани от тежки заболявания (рак, скоротечен рак, рак на кожата, сарком и др.), други са спасени от смърт, дарувани са деца на бездетни майки, много хора са били избавени от несправедливи обвинения, получили са помощ в житейски трудности, в учението и много други, които трудно бихме изброили тук.

 

Господ Иисус Христос казва "искайте и ще ви се даде" (Мат. 7:7), затова и човек отива в Църквата с вяра - за да бъде приет. На гроба на владиката, както и въобще в Църквата, всеки ще бъде чут - но "според мярката (на вярата) си"! Защото нашата съпричастност към (благодатта на) чудото е именно чрез вярата.

Използвана литература: 1. "Живот, чудеса и завети на архиепископ Серафим (Соболев)", Православно издателство "Св.апостол и евангелист Лука", С.2001.

Дякон Сава Кокудев
Вестник "Монитор" от 11 Април, 2008 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com