Бележити историци и богослови
Павел Малицки

Павел Иванович Малицкий

1851- януари 1919

 

:: Кратко животоописание

:: Гонения на християните в Римската империя Петър Малицки

 

 

Кратко животоописание

Павел И. Малицки (1851-1919) е духовен писател, историк и педагог, възпитаник на Киевската духовна академия и дългогодишен след което дълги години е преподавател по История на Християнската църква в Тулската духовна семинария.

Автор е на редица богословски и исторически изследвания.

"Ръководство по история на Руската църква" (1898) получило още при появата си висока оценка от Св. Синод на Руската православна църква.

Тритомната "История на Християнската църква" (1909-1911) е най-известият труд на П.И. Малицки, Представлява завършен курс по Обща история на Църквата, който с пълнотата и научните си качества далеч надхвърля първоначалния замисъл на автора да създаде учебник за духовните семинарии.

Нейният първи превод на български език е дело на Матей Попов, учител в Софийската духовна семинария. Издаден е с благословение на Св. Синод в София през 1927-1932 г., а поради големия интерес към книгата - допълнен и повторно издаден от Синодално издателство през 1951-1956 г. През 1994 и 2000 г. книгата е отново допълнена и издадена последователно от издателство "“Гал-Ико" и "Оксиарт".

Pravoslavieto.com

 

Виж също:

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com