Ценност дарена от Бога

 

За взаимоотношенията между дете и родител

Тук подбрахме 10 препоръки към родителя, които са извлечени от свещения текст на Книга Премъдрост на Иисуса син Сирахов. Те са своеобразен педагогически образец, който дава отлични резултати във взаимоотношенията между дете и родител.

За християните Бог е небесен Баща, по Неговата милост и любов сме дошли на този свят, даряваме живот и се стремим да го опазваме. Родителството е свещено, към него трябва да подхождаме с голяма отговорност и да се подготвяме да станем добри родители. В живота идват дни, когато пред мъжа и жената стоят много отговорности - те трябва да бъдат родители. Как да се запази радостта от родителството неповяхваща, как да я съхраним през всичките си години? Как да предвидим проблемите или опасностите за децата си преди да е станало късно? Какво да бъде отношението към детето във всяка отделна възраст? На тези и на много други въпроси бихме могли да потърсим отговор в Свещ. Писание.

Многобройни езотерични и психологични издания заливат ежедневно книжния пазар със съвети към родителя, които често вместо да му помогнат, го объркват.

Нека не забравяме, че съществуват непреходни библейски истини, които са същинска ценност за изграждане на семейството върху камък.

Всички ние сме носители на Божия образ, стремим се към подобие Божие, но въпреки това често пъти грешим, извършвайки несправедливост към децата или към друг член от семейството. Би било по-лесно за всеки родител да възпитава детето, ако вижда в него освен нещо "свое" и Божия образ. Никога не бива да забравяме, че детето е дар Божи. Към него освен изисквания ние имаме и задължения.

  1. Не бива да се гневим - "несправедлив гняв не може да бъде оправдан, защото самото движение на гнева е падение за човека" (Сир. 1:22).
  2. Да приемаме като свои и други деца, особено сирачета (вж. Сир. 4:10, 11).
  3. Да не се срамуваме да признаем грешките си и несправедливостите, сторени към децата.
  4. Да не обещаваме на децата нещо, без да го изпълним, нито да говорим пред тях необмислено и бързо.
  5. Да не бъдем горди, нито дръзки.
  6. Да сме категорични в изискванията си към децата, добре мотивирани и с вяра да им говорим за Бога. Да ги възпитаваме в добротворство.
  7. Да не злепоставяме себе си, член от семейството или друг човек (вж. Сир. 5:14-18).
  8. Да помним, че Божията воля е да вършим само добро - "Никому Той не е заповядал да постъпва нечестиво и никому не е дал позволение да греши" (Сир. 15:20).
  9. Да говорим на децата за вярата, да ги въвеждаме в църквата (вж. Сир. 16:1-4).
  10. Когато сме поднесли подарък на детето или на някого, да не подчертаваме това, нито да казваме, че е скъпоструващ или че детето ни дължи нещо в отплата (вж.

Таня Спасова

Брой 4 от 1998 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com