Единство на Българската Православна Църква
Нихилистите от СДС създадоха разкола

Секти финансираха кампаниите на СДС. Инокентий е подставено лице на Стефан Софиянски

 

Стефан Пенов е старши научен сътрудник и д-р по философия. Бил е преподавател в Софийския университет, сега работи в БАН. Два пъти е бил експерт по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание. През 2002 г. прави оценка на имотите на църквата. Издал е две книги, в момента работи върху трета - "Религия, общество, църква и държава".
 

Диляна Динчева, 27 юли 2004

 -  Г-н Пенов, има ли нещо, което да не се знае за това как започна разколът?

 -  В България църковните проблеми бяха подготвени още преди 1989 г. със създаването от Христофор Събев на т.нар. Комитет за защита на религиозните права и свободи. Аз имам доказателства, които не мога да публикувам, но съм очевидец, че Христофор Събев, през периода 1981- 89 г. сътрудничеше на ЦРУ и на външната разузнавателна служба на ГДР. Него го вземаха колите вечер и на американското, и на германското посолства. И тук има много политики и интереси. Той беше използван тотално от нихилистите от тогавашното СДС - Филип Димитров, Йордан Василев, Димитър Луджев и Сталийски, Иван Костов, като финансов министър, талибани като Едвин Сугарев и много други лица. Христофор Събев имаше доброто намерение да си играе със службите и още по-доброто намерение да си играе и с комунисти, и с лъжедемократи, но в края на краищата не можа и остана прецакан. Използваха го, за да направи разкола и после той се оттегли. Не е депутат, замина за Щатите и сега ту си идва, ту си отива. Там е регистрирал в щата Юта и в Калифорния много интересна църква, която е като фондация, защото там липсва закон за вероизповеданията.

Затова аз много се ядосвам като слушам и гледам как всеки говори за Щатите и за какво ли не. Там просто не се интересуват от религията като религия. САЩ, съвсем буквално ви го казвам, приличат на Римската империя. Там всички религии са разрешени, но те се регистрират по граждански закони, а не като вероизповедания. Фактически религията е нещо като придатък към фондации, фирми, по аналогия тук, като едно дружество по Закона на лицата и семействата. В САЩ има регистрирани над 2000 изповедания, които са само секти. От гледна точка на международното право не е секта само това, което е държавна религия или традиционно изповедание. Според църковния закон всичко, което не е световна религия, е секта. Някои не се признават за секта, а за апостолски църкви, не е секта юдаизмът, не е секта будзмът, не е секта лутеранството, англиканството…

 -  Възползват ли се сектите от разколите в традиционните религии?

 -  Забелязва се, но не заради това, а защото ги вкараха СДС и финансираха кампаниите на СДС. Една от трите разновидности на адвентистите финансира кампаниите на СДС. И не са само те. На практика новите секти, които бяха регистрирани от тях, им финансираха кампаниите. По време на двата мандата на СДС - от 1991 до 1994 и от 1997 до 2002 - СДС регистрира 24 секти. А в България са регистрирани до края на миналата година общо 32 изповедания.

 -  А връзките на СДС с Инокентий?

 -  Връзката с Инокентий е толкова елементарна… Той просто е едно подставено лице на Стефан Софиянски. През 1997 г., когато беше служебен премиер, назначен от Петър Стоянов, Софиянски, възползвайки се като премиер и като кмет си назначи Инокентий за софийски митрополит, което противоречи на църковния устав на Българската православна църква, който е още преди Максим и в който се казва, че патриархът е и софийски митрополит. Този устав е регистриран и от държавата и държавата няма право да го нарушава. Той го регистрира въпреки законите. И тогава бяха блокирани банковите сметки на Светия синод и, виждал съм документи, са източени 2 милиона и 400 хиляди от Софийска митрополия от политически лица, свързани с разкола.

Вестник "Монитор" разполага с документи още от 2002 г., от които се вижда, че лица, които са свързани с разкола, са Йордан Василев, бившият старши научен сътрудник, който ние изгонихме от БАН заради рушителна дейност, и е действал заедно с Тодор Гагалов и Стоян Димитров. Те бяха в "Софис" (първата фирма, която превзе имот на църквата. С писмо от 24.09.1992 г. дядо Пимен уведомява Стоян Димитров Кадиев, че го уволнява от поста изпълнителен член на съвета на директорите на "Софис" АД - б. р.), "Сапио", също Ортодоксална банка "Свети Никола". Разколниците си имат акции там и там си перат пари.

На мен не ми е известно точно по какви схеми и как, защото иначе няма да съм жив. Точно преди пет години, на една централна маса в "Яйцето" в СУ, бях с покойния професор Георги Шишков. Той беше експерт в икономическата комисия и знаеше много повече от мен и вече не е жив - блъсна го кола. Не беше пил, аз бях с него заедно час преди да го блъсне колата, която караше шофьорът на Доган.

 -  Спорът за имотите как започна?

 -  Появиха се група наследници на Христофор Събев и неговия комитет и бяха привлечени няколко от Светия синод лица - дядо Пимен, Калиник и Панкратий. Калиник после се покая и се върна.

Трябва да разделяме личността от църковната длъжност. Държавното право и църковното се различават по същия начин, както се различават светският и църковният мироглед.

Те тримата, заедно с още десет общо епископа, митрополита и свещеника, избраха да решат противоречието със светското мнозинство и поискаха власт, която не им се полага по закон. Поискаха да стават епископите - митрополити, дядо Пимен - патриарх, свещеници се устремиха към по-високи постове и тук се намесиха политиците много грубо.

Поначало не може да има червени, жълти, сини и розови попове, защото смисълът на църквата е духовен. Само като говорим за църковната институция може да има някаква връзка с държавата. Църквата като институция е юридическо лице, а религиозната общност не е - тя е духовна общност. А те се опитаха в тази духовна общност да вкарат политика.

Започна с Методи Спасов, който като Директор на Дирекцията по вероизповеданията през февруари и май 1992 г. издаде два акта, в които се казва, че главният мюфтия Недим Генджев е уволнен и че патриарх Максим е уволнен и тогава, напомням на хората, става смяната на Луджев със Сталийски и със заповед на военния министър и командоси на армията и отбори по джудо нахлуха в Светия Синод.

А сега плачат, че прокуратурата със заповед… Ами как стана работата тогава - мутри, каратисти, биячи - отиват и изхвърлят попове.

 -  Поддържате ли сметките си от 2002 г., че имотите на църквата, за които разколниците претендират, са за 150 милиона долара?

 -  Поддържам го. Това е не всичко, което взеха, но оспорват.Тук се включват гори, имоти от чужбина, приходи от имотите чрез дългосрочно отдаване под наем. Имат имоти в САЩ. В Ню Йорк, Чикаго, Калифорния. Това са скъпи имоти. Имат в Будапеща, Чехия, Полша, Гърция и др.

 -  За църкви ли става въпрос?

 -  Не, става дума за светски имоти. Става дума за хотели, земя, за акции в банки, за много работи става дума.

 -  Кой ги управлява? Църквата?

 -  Формално църквата, но проблемът е, че посредник се явява външно министерство и Дирекцията по вероизповедания като държавни органи. Защото СДС успя да се наложи и да унищожи още по времето на Филип Димитров това, което имаше църквата - нещо като собствено външно министерство.

 -  Къде отиват парите, които се прибират от наеми, например?

 -  За ремонт на църкви, за заплати на свещеници, за поддръжка на манастири, за отпечатване на Библии, за икони. Отпечатването на църковна литература е на загуба. Известна печалба има само от производството на свещи, но свещоливницата също беше заграбена.

 -  Нали някои свещеници дори не са получавали заплатите?

 - До миналата година, преди да успеят да си върнат банковите сметки, свещениците получаваха малко над минималната работна заплата, по 120-150 лева на месец. А в провинцията - Дряновския и др., нямаха пари за заплати на свещеници. Във Видинско, в Плевен, в села в Южна България църквата няма откъде да вземе пари за заплатите, а свещениците имат семейства, не са монаси, и нямат право да се занимават с друга дейност. От Синода им пращат огромен наръч свещи и им казват: "Продайте ги и се изхранвайте".

Ето това е резултат от дейността на нихилистите спрямо църквата. Нямаше пари Светият синод и после патриарх Максим виновен, защото е червен. Нищо подобно. Свещеникът не може да има политически цвят. Той там в църквата служи на Бога.

 -  Митрополитите защо са си регистрирали банкови сметки на свое име?

 -  На два пъти през 1992 и 1997 г., когато бяха блокирани сметките на Синода и митрополиите и те няма къде да държат парите от свещи, дарения и други, те не смееха тези банкови сметки да ги регистрират на митрополиите, защото съдът ще им сложи запор и си ги правеха на свое име. Не става дума за далавери.

 - А защо не се учи религия в училищата?

 - Направихме такова предложение, но не се приема от Министерството на образованието и спорът е дали да е СИП или ЗИП. За да се въведат подобни часове решава комисията по образование и министерството.

Повече от година ръководя една група към БАН, която се нарича религиозно-философски парадигми, където се занимаваме точно с ценностите на религиите. Не се разбира чисто духовният аспект на религиите. Преди всичко тя интегрира психически личността. Поначало самият термин означава връзка с Бога. Религията сплотява нацията. Има две неща, които в България не можаха да бъдат унищожени - образованието и религията, ако се унищожат - ставаме едно стадо. Тя има чисто психологически и социални функции. Когато човек заради религиозни ценности проявява активност - волеви усилия, инициативност - човек става по-активен и действа по-добре в ежедневието. И в нормални страни има свещеници в болниците, в армията, в училищата, в затворите, в съдебната система. И всеки може да си говори със свещеника, той е и като психоаналитик. Какво е изповедта и разговорът? Това е директна психоанализа, и дори по-силно, и хората се чувстват по-добре.

 - Смятате ли, че това е краят на разкола в църквата?

 - Техният проблем е, че искат чужди имоти. Те имат няколко църкви, които са си построили - ами да си останат в тях. Те имат право на регистрация, но не може със същото име. Това е абсурд, все едно две фирми да има с едно и също име. Както ние приехме в чл. 10, БПЦ се регистрира по право, както и БАН не минава през съда и никой няма право да се разпорежда с имотите й.

Монитор, 28 юли 2004 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com