Връщат 93 059 декара на Православната църква

Народното събрание тази седмица трябва да приеме закона за вероизповеданията
Светият синод чака да си получи обратно и шест манастира и прилежащите им имоти, окупирани през 1992 година от разколниците

Рада Домусчиева, 9 Декември 2002

 

Основната причина, поради която имотите на БПЦ не са върнати по общия реституционен ред, е че според законодателството Църквата се приравнява на физическите и юридически лица, за разлика от Католическата църква, която през 1992 година получи имотите си. Друга основна причина е, че липсва титул на собственост ­ не се знае поименно на кого принадлежи тази собственост. По времето на разкола от 1992 година досега да унищожени източници, съдържащи информация за църковната собственост ­ архиви, църковни и землячески регистри, разписни книги.


Общо 93 059 декара имоти може да получи Православната църква още тази седмица, ako депутатите обсъдят и приемат доклада на временната проучвателна комисия по вероизповеданията на Кирил Милчев.

Втората стъпка към връщането на имотите е след гласуването на доклада предложенията му да бъдат включени в проектозакона за вероизповеданията и той да бъде приет от парламента.

Не е ясно дали ще успеем тази седмица, но края на сесията сигурно ще стане каза вчера за "Монитор" депутат от мнозинството. Преди дни и шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов заяви, че до Коледа Законът за вероизповеданиета ще бъде факт.

Според доклада на комисията "Милчев" Българската православна църква трябва да получи обратно от държавата 3 190 декара градска собственост, 14 380 декара земеделски земи, 75 489 гори и други имоти и 113 солници.

Светият синод на БПЦ трябва да си върне и 6 манастира и прилежащите им имоти, окупирани през 1992 година от разколниците, 22 храма, 4 магазина, гараж, 3 апартамента и свещоливницата в Илиянци, които също са превзети от хората на Инокентий.

Докладът излиза с предложения, които трябва да бъдат записани в Закона за вероизповеданията. Днес изтича и срокът, в който депутатите от всички парламентарни групи от постоянната комисия по вероизповеданията трябва да дадат предложенията си за второто четене на закона. Утре комисията ще има извънредно заседание и тогава целият текст на закона заедно с предложенията на доклада "Милчев" трябва да бъдат окончателно приети.

В доклада на комисията на Милчев се предлага също Народното събрание да наложи мораториум върху разпоредителни сделки с възстановени и невъзстановени имоти на вероизповеданията до влизане в сила на новия закон.

Според комисията на Кирил Милчев в новия закон за вероизповеданията трябва да бъдат предвидени облекчени реституционни процедури за възстановяване на собствеността на православното и мюсюлманското вероизповедание.

Трябва да бъде забранено имотите на вероизповеданията да се придобиват по давност. Да бъдат обявени за нищожни разпоредителните сделки включително и приватизационни с невъзстановени имоти на вероизповеданията, предлага в доклада си временната парламентарна комисия по религиозните въпроси. Тя смята, че трябва да се въведат данъчни облекчения за вероизповеданията. Както "Монитор" писа още миналия месец всички тези искания бяха отправени от Негово светейшество българския патриарх Максим в писмо до председателя на парламента Огнян Герджиков от 4 октомври. В документа патриархът искаше и да се сезира главния прокурор за извършените с имоти на БПЦ противозаконни дейности.

Според предложенията на комисията освен това в бъдещия закон за вероизповеданията трябва да бъде записано, че Дирекцията към Министерския съвет има само координиращи и консултативни функции. Целта на ограничението е да се гарантира ненамесата на държавата в делата на религиозните институции, както е записано и в конституцията.

 

 

Евангелисти пищят срещу закона

Рада Домусчиева

Евангелските църкви протестират срещу новия закон за вероизповеданията, защото бил дискриминационен.

В понеделник представители на различни антиправославни вероизповедания от съюза на евангелските съборни църкви официално ще обявят позицията си, обявиха от агенция "Балкан".

Днес изтича последният срок, в който предложенията за промени за второ четене на законопроекта трябва да бъдат представени в комисията по вероизповеданията. Утре комисията трябва да приеме окончателно документа.

Със закона за вероизповеданията Българското православие ще бъде признато за традиционно вероизповедание за страната.

Евангелистите твърдят обаче, че с този текст държавата се намесва в църковните дела и легитимира патриарх Максим.

"Няма такова нещо, законопроектът е съобразен с всички международни правни изисквания и с българската конституция", коментира пред "Монитор" авторът на законопроекта Борислав Цеков. "На тях им бърка в очите текстът за православната църква. 12 години разни правозащитни организации пречат да има закон и сега се опитват да направят същото, но гарантирам, че този път законът ще бъде приет", категоричен беше той.

Причина за протестите на евангелистите е и фактът, че Народното събрание прие доклада на временната комисия по вероизповеданията за имотите на вероизповеданията, който препоръчва имотите на БТЦ да бъдат върнати по улеснена процедура.

 

 

$200 000 щети нанесло управлението на Ефория "Зограф"

200 хиляди долара са финансовите щети, нанесени от управлението на Ефория "Зограф", е записано в доклада на временната комисия. Тя се позовава на одитен доклад №РА-002/25.02.2002г., извършен от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол за периода от 30 юни 2000г. През това време управител на ефорията е главният архитект на София инж. Стоян Янев.

В доклада е записано също, че парламентът иска министърът на финансите да разпореди финансова проверка на Ефория "Зограф" за дейността й от 1999 г. насам, а министърът на правосъдието да извърши проверка на сключените от Ефорията договори, както и да изготви становище за водените от и срещу нея дела, е записано в доклада на комисията. След извършване на проверките за периода 1990 ­ 2001 г. с резултатите от тях да бъдат запознати ­ Светия синод на Българската православна църква и при констатирани нарушения ­ компетентните институции. В доклада си до Народното събрание комисията препоръчва на министъра на външните работи да задължи Управителния съвет на Ефория "Зограф" да превежда чистия приход от имотите на територията на България за манастира "Св. Вмчк. Георги Зограф".

Причината за искането е, че според установеното от комисията от 4 доходоносни имота, собственост на Ефорията, тя реално получава приходи, стопанисва и управлява само имота на ул. "Стефан Стамболов"№34 в гр. София и един етаж от къща в столичния квартал "Лозенец" на ул. "Милин Камък" №35, който е бил ползван до декември миналата година. Всички останали имоти на Ефорията, чиято цел е да печели, за да финансира българския манастир "Св.Вмч. Георги Зограф" в Света Гора ­ Атон, от 1991 година досега са на загуба защото са дадени с неизгодни договори на различни физически и юридически лица. Така Приходи на практика не носят 22 търговски обекта, офиси и магазини в идеалния център на Пловдив.

"Монитор", 9 Декември 2002.

 

 

НДСВ се отчете на патриарх Максим за благословията:
Връщат 93059 декара земя на църквата

"Монитор", 9 Декември 2002. Лично председателят на парламентарното мнозинство Пламен Панайотов отиде при патриарх Максим и му обеща да зарадва Синода с нов закон за вероизповеданията още преди Нова година. И председателят на Народното събрание Огнян Герджиков задължи депутатите да работят по стахановски ­ всеки ден и с удължено работно време, но до Коледа закон да има.
Депутатска комисия вече е готова и с отчета за църковните имоти. Очаква се със закона православната църква да си върне 93 059 декара земя, 6 манастира, 22 храма, 4 магазина, гараж, 3 апартамента и свещоливницата в Илиянци.

Заявка за този закон патриархът даде лично пред цар Симеон, още преди той да се закълне като премиера Симеон Сакскобургготски. При това условие Максим благослови новата власт. Симеон пък лично обеща депутатите му да напишат закона. Както и стана ­ още в първия работен ден на парламента младият депутат Цеков внесе проект. Сега като коледен подарък патриархът ще влезе в законно владеене на спорните от години църковни имоти. Покрай Максим имотните си спорове уредиха и мюфтиите, които отдавна се боричкат за вакъфските имоти. Така за благословията се отчете и коалиционният партньор ДПС. Целта беше да спре разкола. Догодина, с нов закон, ще си покаже дали най-сетне и той е приключил.

"Монитор", 9 Декември 2002.

 

 

Патриархът иска облекчена процедура за църковните имоти

Уникално писмо на патриарх Максим до парламента за връщане земите на БПЦ отлежава в парламента
Нотариални актове за отнетата още преди 1923 г. собственост на църквата се пазят във временната комисия по религиозните въпроси

Рада Домусчиева

Българският патриарх Максим е поискал бъдещият закон за вероизповеданията да върне имотите на БПЦ по облекчена процедура. Тя да се отнася и за имуществото, отнето още преди управлението на Александър Стамболийски. От името на Светия синод той настоява парламентът да даде на главния прокурор разколниците, ползващи незаконно имуществото на БПЦ, както и сделките за ползването на нереституираните имоти да бъдат обявени за нищожни.

Настояванията са изложени в уникално писмо, изпратено от патриарха до парламентарния шеф Огнян Герджиков и до Кирил Милчев, председател на временната проучвателна комисия по религиозните въпроси. Писмото е заведено в деловодството на парламента на 4 октомври тази година.

Към писмото на патриарха са приложени повече от 100 страници документи, нотариални актове и конкретни сведения за невъзстановени църковни имоти. В писмото се подчертава изрично, че приложените данни не изчерпват невъзстановената църковна собственост и че Светият синод продължава да събира информация за имуществото си, които ще предостави по-късно на парламента.

Всички данни ще бъдат изложени в доклада на комисията на Кирил Милчев, който трябва да бъде изготвен до края на този месец. В него ще бъде записано, че комисията предлага на парламента да приеме специален закон, с който да бъдат върнати имотите не само на БПЦ, но и на мюсюлманското вероизповедание.

В писмото си Светият Синод настоява също така в закона да се предвидят специални норми, с които да се забрани църковните имоти да се придобиват от други лица освен от каноничната БПЦ. Синодът настоява да бъдат обявени за нищожни разпоредителните сделки с църковните имоти и да се спре със санкцията на бъдещия закон разпореждането за в бъдеще с невъзстановените имоти на БПЦ.

Главата на БПЦ категорично настоява още в бъдещия закон да бъде приет текст, забраняващ ползването на името, печата, бланка и други отличителни знаци, както и ползването и разпореждането с имуществото на БПЦ от лица, които са се отделили от нея в нарушения на нейния устав.

С писмото на патриарха се иска още за случаите на неправомерно ползване и престъпни самоуправни действия с имоти на БПЦ от страна на отделилите се лица от нейното единство Народното събрание да сезира Главния прокурор за предприемане на бързи действия в рамките на закона.


СОБСТВЕНОСТ

Хората на Инокентий владеят "Илиянци" и "Попското"

8 големи имота в центъра на София са собственост на БПЦ, но се владеят от хората на Инокентий, сочи документацията на Св. Синод.

Главният секретар на Синода архимандрит Борис е описал имотите, които "са окупирани от изпадналите в разкол лица" в писмо до патриарха, изпратено миналия месец в парламента. Като собственост на Българската патриаршия Борис изброява производствения комплекс "Илиянци", бившият ресторант "Попското", сутеренните помещения част от сградата на Богословския факултет на площад "Света Неделя" в София, магазинът, който е част от сградата на Богословския факултет и се намира на пл. "Св. Неделя"19. Като собственост на Патриаршият, завзета от разколниците е посочен и магазинът на улица "Христо Ботев"1. Магазинът на ул. "Цар Борис" 109 също е на Светия синод с нотариален акт от 1949 година.

В същия списък са и магазините и гаражът на ул. "Стефан Караджа", както и 4 апартамента на същата улица. За всички имоти архимандрид Борис е посочил номера на нотариалния акт и на съдебното дело.


Позиция

Кирил Милчев: В закона за вероизповеданията може да има реституционни текстове

В края на октомври получих писмото на патриарха и документите за имотите. Взех ги от Огнян Герджиков. В доклада на комисията, който ще бъде готов до края на месеца, ще предложим варианти за връщането на имуществото.

Един от вариантите е в преходните и заключителни разпоредби на закона за вероизповеданията да има реституционни текстове.

Предвиждаме да бъдат върнати и имотите на мюсюлманското вероизповедание. Папка с документи сме получили и от тях.

Първата точка от доклада ще бъде за отношенията между държавата и вероизповеданията, след това има част за имотите. Има специален текст и за Ефория Зограф.

Нито един от членовете на комисията не е против да бъдат върнати имотите на БПЦ. СДС не участва в комисията. Още когато беше създадена, те обявиха, че няма да участват. Не мога да кажа как ще реагират разколниците.

Monitor, 7 Ноември 2002

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com