Убийството на свещеника от Банско -
о. Стефан Камберов

 

 

23 юли 2002 МВР Благоевград:
"Мъж на 66 години бил убит на пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон". Горски работници намерили тялото вчера сутринта. При огледа били открити явни следи от насилие, аутопсията констатирала множество удари с твърд предмет. Установено е, че жертвата е свещеник в Банско. Продължава разследването на убийството" (www.mvr.bg).

По-долу:

 

 

Ако Авел беше убил Каин... - за последните медийни манипулации срещу Църквата

В нощта срещу 22 юли край манастира "Св. Пантелеймон" в Добринище е бил пребит до смърт пребиваващият в разкол свещеник Стефан Камбeров. Престъплението, разбира се, бе шумно отразено в медиите. "Шоуто на Слави" не остана по-назад и доста прибързано предложи сърцераздирателен монолог с елементи на поучение. Цялата общественост бе дълбоко скандализирана.

След това се оказа, че случаят е твърде мъгляв. Още не се знае кой е извършил потресаващото убийство. Какво точно се е случило, тепърва предстои да разберем. Още се води следствие.
Но вестниците вече произведоха заглавия, че "Максимови попове са убили свещеник". Грубо беше нарушен професионалният журналистически принцип да не се поместват имена на заподозрени преди да има доказателства. Най-безпощадно бяха цитирани и малки, и фамилни имена, без някой да се интересува за авторитета и човешките права на тези хора в случай, че се окажат невинни.
Някой много бързаше това да стане.

И някои много бързаха да реагират.

На 26 юли малобройна екзалтирана тълпа организира демонстрация пред сградата на Светия Синод. Начело беше самозваният "софийски митрополит" Инокентий. Престъплението в Добринище беше повод за тях да крещят хулни и несмислени неща по адрес на Всеправославния събор, Българския патриарх Максим, Св. Синод, Неврокопския митрополит Натанаил, митрополити и епископи, Дирекцията по вероизповеданията и всеки, който някога или сега е изразил несъгласие с беззаконието на разкола. Под общия знаменател убийци бяха поставени всички български православни християни, които не са в разкол. А те са повечето.

Това беше търсеният ефект от една непочтена медийна манипулация.

Ако се окаже, че убиецът не е бил свещеник, няма да си отдъхнем с облекчение. Никой няма да се радва.

Ако се окаже вярно обратното, то пак е ясно, че убиец не може да остане в свещенически сан. Той незабавно подлежи на низвержение.

Човек е убил човек. Това е достатъчно ужасно. Обществото го нарича престъпление, а Църквата - смъртен грях.

Като хора всички скърбим за смъртта на Стефан Камберов и изказваме искрените си съболезнования.

Но когато едно криминално деяние и една човешка трагедия се използват за отчаяно отстояване на вече остаряващи политически и икономически интереси, това е недопустимо.

Дали "канонични" са посегнали на "разколник", в случая не е от значение. Ако Авел беше убил Каин, това нямаше да промени отношението ни към греха на убийството.

© Вестник "Монитор", 31 Юли 2002

 

 

Историята

Манастир е в основата на конфликта в Благоевградско

Конфликтът между свещениците в Неврокопска епархия е заради манастира "Св.Пантелеймон", който се намира на 5 км от Добринище. Обителта притежава около 350 декара гори. В началото на 70 те години манастирът е възстановен, след като десетилетия е потънал в забрава. Сред един от основните възстановители е отец Стефан от Банско, който в празнични дни служил в обителта. Той се грижил за манастира до средата на юли тази година, когато свещеници от околността, принадлежащи към неврокопския митрополит Натанаил превзели манастира. По-миналата неделя отец Стефан тръгнал към манастира с решение да обяви гледна стачка, докато свещениците не напуснат обителта. След няколко часови безрезултатни разговори, в нощта срещу понеделник отец Малин Сакарев и Борис Еринин физически се разправили с отец Стефан. Затова им помогнало и изпитото количество алкохол. В ранната понеделнишка утрин тялото на свещеника бе открито край житата близо до манастира.

Препечатано от © вестник "Монитор", 31 Юли 2002 година

 

 

Оценки

Патриарх Максим:

Това е не само скандален случай, но е напълно осъдителен. Затова Светият синод ще го разгледа подробно и след това ще обяви резултата от решението.

Кирил Милчев, депутат от НДСВ

Не църковните имоти са в основата на престъплението. Това е деяние на някакъв кретен. Все още чакаме да чуем Светия синод кои имоти иска да им бъдат върнати.

Ловчанският митрополит Гавриил:

Много са завзетите имоти от разколниците и сред тях са най-хубавите. Завзети имоти има във всяка една епархия, включително и в ловчанската.

Препечатано от © вестник "Монитор", 31 Юли 2002 година

 

 

Св. Синод осъди убийството на отец Стефан Камберов

Владиците се събраха на извънредно четиричасово заседание. Църковните имоти, които са в основата на спора между хората на патриарх Максим и на Инокентий не били дискутирани

Св. Синод отново отправя към отпадналите духовници призив за покаяние и възвръщане в лоното на едната неделима църква

Определени заинтересовани среди се опитват да манипулират, като не се свенят да използват една човешка трагедия за користна изгода

Ана Николова, 31 Юли 2002

 

Архимандрит Борис прочете декларацията
 на Светия синод. СНИМКА: Савена Злъчкин

Светият Синод осъди жестокото убийство на отец Стефан Камберов и призова разколниците от алтернативния синод на митрополит Инокентий да се покаят и върнат в Църквата. Това владиците сториха на извънредно заседание вчера, свикано специално по повод убийството на свещеника от Банско.

Отец Стефан, който принадлежи към алтернативния синод и бе сред поддръжниците на покойния митрополит Пимен, бе жестоко убит в нощта срещу 22 юли. Кървавата трагедия се разигра недалеч от манастира "Св. Пантелеймон" над Добринище. Обвинени в убийството в ареста в Благоевград вече повече от седмица са местния свещеник Малин Сакарев, който до преди два месеца е принадлежал към разколниците и бившия клисар от Банско Борис Еринин.

Наказателната отговорност е лична, обявиха синодалите след четиричасово заседание. Те се разгневиха, че разколниците призовавали благоевградския владика да си подаде оставката, а патриарх Максим обявили за духовен подбудител на убийството.

Светият синод не приема да се отправят клевети в общественото и медийното пространство, че българските архиереи са морални подбудители на това престъпление, отсякоха владиците. Според тях с подобни твърдения се уронва престижът на българската църква.

В основата на убийството е спора за манастирския имот, обясниха свещеници. От две седмици манастирът "Св. Пантелеймон" се владее от свещеници, които принадлежат към патриарх Максим, а преди това е бил на поддръжниците на покойния дядо Пимен.

Твърденията, че дрязгите им са само заради имоти обаче категорично се отричат от враждуващите духовници.

Разколниците са завзели най-хубавите имоти, обясни ловчанският митрополит Гавриил. В Ловчанска епархия също имало имоти, които се владеели от разколниците. Подобно било положението и в останалите епархии. Нямало митрополия, която да не се раздира от борби за владенията.

Темата за имотите обаче не била обсъдена от Светия Синод.

Тя може би щяла да бъде дискутирана на редовната сесия през септември.

За разлика от други вероизповедания синодалите още не са представили пред временната анкетна комисия по религиозните въпроси към парламента и документи за проблемите, с които се сблъсквали.

Владиците бяха шокирани от престъплението, разказаха хора от Светия синод. Щом научили вестта много от тях се обадили на патриарх Максим и поискали незабавно свикване на заседание, за да научат какво се е случило.

Вероятно много от митрополитите са искали да има извънредно заседание, предположи вчера ловчанският владика Гавриил.

С бързи телеграми патриарх Максим призовал духовниците на заседание. Сега ще обсъждаме случилото се, заяви главата на Българската православна църква преди началото.

Последен на заседанието пристигна неврокопският владика Натанаил, който преди това пък бе и на заседание на комисията по религиозните въпроси в парламента.

След него вратата на Синодалната палата хлопна и за кратко бе заключена. След митинга на разколниците миналия петък вратата на Синода се заключвала редовно, за да не би да се направят провокации в сградата.

Пред владиците митрополит Натанаил разказал какво се е случило над Добринище. Той обяснил и за своята среща с арестуваните и за информацията, която получил от следствието. По време на заседанието била коментирана и декларацията на СДС, чрез която сините политици признаха свои грешки и приноса си за предизвикване на църковния разкол. Останахме много доволни от декларацията на СДС, която прочетохме по време на заседанието, обясни владика.

Църковните имоти, които с в основата на пререканията между владиците на патриарх Максим и хората на Инокентий не били дискутирани. Заседанието е само един ден и тази тема може би ще се обсъжда на редовната сесия на Светия синод през септември, каза владика.

Владиците не сколасали да обмислят и наказания за задържания за убийството отец Малин. Със сигурност той и мирянина Борис Еринин ще бъдат наказани, но това ще е след като се произнесе следствието и тяхната вина се докаже.

Могат да бъдат отлъчени от Църквата, на свещеника да се забранят богослужения, а на Еринин достъп до тайнствата като причастие, например.

Възможността те да бъдат изправени пред църковен съд също не била обсъдена. Църковният съд се свиква в самата епархия и се ръководи от митрополита. Владиката Натанаил бил този, които трябва да предложи наказанията.

Днес хората на Инокентий също обмислят заседание, на което да обявят своите по-нататъшни действия.

Препечатано от © вестник "Монитор", 31 Юли 2002 година

 

 

Неврокопският митрополит Натанаил:
Няма да ставам църковен предател

Убийството на отец Стефан от Банско е поредният резултат от разкола, твърди благоевградският владика

Неврокопският митрополит Натанаил е роден през 1952 г. в с. Копривлен, Гоцеделчевско. В началото на 1968 г. постъпва в Троянския манастир и на 3 март 1974 г. е подстриган за монах. През 1980 г. го отличават с офикията архимандрит. Учи в Духовната академия в София. На 25 март 1989 г. е ръкоположен за епископ с титлата Крупнишки. От 1994 г. е Неврокопски митрополит.

 

Снимка: Савена Злъчкин

Ана Михова, 31 Юли 2002

- Защо се стигна до убийството на отец Стефан Камберов от Банско, митрополит Натанаил?

- Не мога да ви кажа. Само Бог знае защо се стигна до трагичния случай със смъртта на свещеника. Този инцидент е и едно криминално деяние, независимо кой е извършителят. Това е поредният резултат от разкола в Българската православна църква.

- Можеше ли да се избегне трагедията край манастира "Св. Пантелеймон?

- Да, когато човек има вярата и знае, че за всяко нещо ще дава отговор пред Бог, тогава няма да посегне на човешки живот.

- Искате да кажете, че на двамата обвиняеми - свещеника Малин и бившия клисар Борис Еринин, им е липсвала вяра, макар че са свързани с църквата и затова са отнели живота на друг свещеник?

- Следствието ще докаже кой е виновен. Може да има замесено и трето лице. Не мога да кажа дали те са извършителите, защото ставайки съдници, взимаме грях върху себе си.

- Причината за случилото се преди десетина дни, спор за църковен имот ли е?

- За мен не е спор за имоти и не бива никога да се твърди това. Може да се погледне съвсем обективно, за да се види каква е отговорността на църквата за своите поделения и какво е беззаконието на онези, които посягат на институцията.

Не ние сме се отделили от църквата. Всичко трябва да се погледне много отдалеч. Правителството на Филип Димитров и Дирекцията по вероизповеданията издадоха акт 92 и назначиха синод, но без да кажат, че всичко им се предава във владение, защото нямаха на какво основание да го сторят. Ако тогава нямаше посегателство върху църквата, кой щеше да се отдели от нея. Нямаше да стане разколът.

Защо сега се манипулира с това криминално деяние край манастира? Независимо кой е извършителят - дали е свещеник, който служи при мен от два месеца и половина, или е мирянин, или някой друг, - ние не можем да се съгласим да се манипулира. Още нищо не се знае, следствието ще докаже. Направена е аутопсия, съдебната медицина ще си каже думата, взети са отпечатъци, всичко тепърва ще се доказва.

Но жалкото е, че отново виждаме опити за манипулация и пак се търсят политически дивиденти. Защо не се помисли, че в момент, когато нещата в Българската православна църква тръгнаха да се оправят, идва този инцидент.

- Кой се опитва да трупа дивиденти от смъртта на отец Стефан Камбурев?

- Погледнете изявите по медиите на отец Камен Бараков от разколниците. Патриархът бил виновен, президентът и министър-председателят били виновни, аз също. Как ще сме виновни. Отговорността за всяко едно деяние е лична, нито аз съм пратил свещеник да убива, нито патриархът, нито президентът или пък министър-председателят.

Разколниците веднага започнаха да скандират срещу нас "морални убийци", да търсят отговорност от всички други, но не и от самите себе си, защото те не признават нищо.

Доволен съм от изявлението на СДС, казано в Народното събрание от г-жа Надежда Михайлова, че признават и са готови да понесат отговорност за това, което са създали, защото досега те никога не си признаваха вината. А всички знаем, че те създадоха напрежението в Българската православна църква.

Доволен съм и че сега се признава Всеправославният събор, на който дълго не обръщаха внимание. Никога досега СДС не назоваваше Българският патриарх Максим, а сега го казаха за първи път.

Но не бива само да се кажат няколко думи и пак да призовават други да понесат своята отговорност. Трябва и да се посочат кои са другите. Нека сме коректни - да се каже ясно този е против този, онзи е против онзи и т.н. До 1992 г. с разколниците сме били едно. С отец Камен Бараков например, не сме имали никакви проблеми, служили сме заедно, общували сме. Аз самият съм служил в църквата "Св. Параскева", която сега се владее от разколниците. Председателствал съм Епархийският съвет, когато с благословението на патриарха назначихме в храма отец Камен Бараков. Защо тогава нямахме разправия, а сега имаме. Много ясно - защото я създадоха политиците. Те и сега пак искат да си измият ръцете и да хвърлят вината върху църквата.

- Вие като Неврокопски митрополит, а и останалите владици не носите ли вина за убийството на отец Стефан?

- Не мога да приема вина, когато има предизвикателства от други, които разделиха църквата, и отново искат да прехвърлят вината върху потърпевшите. Не мога да се съглася. В страната има правосъдие, нека по закона, макар и беззаконно, ни осъдят и да понесем вина, без да сме виновни. Пак повтарям, ако през 1992 г. не се беше посегнало на Църквата, тези резултати нямаше да ги има.

От една страна, критикуваме комунистите, че са се разпореждали с църквата и, видите ли, патриарх Максим уж бил назначен от тях, а в същото време директорът по вероизповеданията през 1992 г. Методи Спасов назначи синод.

- Разколниците поискаха вашата оставка, обявиха, че вече не може да има помирение, защото между вас стои кръв.

- Всеки може да казва каквото иска. Има закон, нека ме съдят. Но да подавам оставка, защото някой я иска, да напусна поста си, да бягам и да ставам предател на Църквата, това няма да стане. Знаете, че през 1999 г. претърпях тежка катастрофа, тогава можеше да си подам оставката по здравословни причини. За мен е най-лесно да ида в манастир, нито ще ме обвиняват, нито ще ме занимават с това, което става. Но няма да бягам от отговорност.

Но защо сега, когато с подготвяния закон за вероизповеданията нещата в църквата тръгват да се оправят, на някой не му харесва и няма да има помирение. Сигурно заради някакви материални облаги.

- Смятате ли, че законът за вероизповеданията, който предстои да се приеме на второ четене в парламента, може да сложи край на разкола?

- Църквата не е изгонила никого, има отделили се от нея. Тя чака тези, които са я напуснали и имат вяра и желание, да се върнат.

Законът е да не се допуска повече някой, като не му хареса еди-кой си, да вземе една-две църкви или манастири и да прави феодалство, да става феодал и никой да не може да го пипа. Та църквите и манастирите не са на баща му, те са на институцията. Когато аз или друг духовник сме влезли в нея, имаме не само права, но и задължения.

- Създава се впечатления у страничните наблюдатели на процесите в църквата, че битката между хората с раса се води единствено заради имоти и земи.

- За мен голямата трагедия е, че нивото на нашия народ е стигнало толкова ниско, че всичко свързват с материалното, а не с духовното. Не се гледа същността на въпроса. Интересува ни само материалното и, видите ли, и духовната институция - църквата, също се интересувала само от материалните неща. За какво се употребява материалното? Че падат църкви и манастири, че не могат да се платят заплати на свещеници, това никой не го говори. Защо не се говори, че църквата е ощетена.

- Нямате ли средства за ремонт на църкви и манастири и заплати на духовниците?

- Църквата е на самоиздръжка, народът обедня, откъде да дойдат средствата? На някои места свещеници от няколко месеца не са получавали заплати. Не бива ли да има закон, за да има отчетност, за да се види какво става.

- Неврокопската епархия най-потърпевша ли е от разкола в църквата?

- Разколниците са в Банско, Разлог, Елешница, Горно Драгнище, Бараково, където хората също не искат свещеника, Роженския манастир и още няколко села.

- Има ли други спорни имоти като манастира "Св. Пантелеймон" край Добринище?

- Не може да се говори за спорен имот, защото той принадлежи на Българската православна църква, а не на личности. Всички, които са в разкола, трябва да се върнат на Българската православна църква. Който се е отделил от нея, да си строи църква или манастир. Не бива повече да се правят опити да се прехвърли вината от болната на здравата глава. Моралът трябва да го има във всеки българин. Тези, които подвеждат, отговорят пред Бог.

Препечатано от © вестник "Монитор", 31 Юли 2002 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com