Римокатолицизъм
Католицизмът се опитва да претопи Православието

Атанас Дошков 

 

Аз съм първият българин католик, който започна кореспонденция с папата, веднага след падането на комунизма. Докато кротувах, всичко вървеше добре. Когато заявих, че църквата има нужда от реформи, за да се върне отново при Христовото учение, бях заплашен с анатема и захвърлен като ненужна вещ.

В продължение на половин век прочетох всички биографии на папите, но разбрах, че нито един от тях не е защитавал ревностно учението на Христос, който да се е пожертвал за неговия идеал. Досега са папаствали 267 души, 36 от които католическата църква признава, че са нарушили канона, заели са престола с измами, подкупи и убийства. От първия латински папа Виктор (189-199 г.) всички след него са тоталитаристи, жадни за власт хора. След Виктор Стефан І (254-257 г.) папите не се допитват до никого, сами вземат решения за съдбата на младото християнство. В свое писмо от 15 август 1854 г. Пий ІХ пише: "Абсурдните, или погрешните учения, или безсмислиците за защита на свободата на съвестта са една изключително пагубна заблуда, чума, която повече от всичко друго заплашва държавата."

Друг негов "колега" папа Григорий VІІ (1073-1085 г.) пък казва: "Всички принцове трябва да целуват краката на папата, който не може да бъде съден от никого." Суров, диктаторски нрав притежава и днешния папа Йоан Павел ІІ. Той осъди швейцарския теолог Август Хаслер, който отхвърли догмата за непогрешимостта на главата на Римокатолическата църква. Осъди и колегата му проф. Ханг Кюнг, който критикува консерватизма на Ватикана. А по време на войната при съседите, където за 4 г. бяха избити над 700 хил. православни християни с цел Хърватска да стане самостоятелна католическа държава. Дядо Войтила наблюдаваше и мълчеше.

До днес католическата църква е провъзгласила 20 хиляди светии и 200 хиляди блажени, това няма библейска основа. През 1987 г. папата издигна за блажен Джанпиеро Сера, инквизитор, който покатоличвал индийския народ с камшик в ръка. През декември 1989 г. Войтила канонизира Мари Маргарет Дювил. Хиляди негри стачкуват против папата, че неговата "светица" се занимавала с покупко-продажба на хора. Кардинал Белармини също е канонизиран за светец, въпреки че е съдил Джордано Бруно и Галилей.

Според календара, върху който се работи, обединението на църквите трябва да стане от 2004 до 2007 г. През това време православието трябва да изчезне напълно и завинаги. Цялото християнство ще се ръководи от папата. Икоменизмът, за който хиляди християни нямат престава, настъпва. За него работят най-мощните сили в света, начело с Америка. Именно там през 1995 г. в хотел "Ренесанс" се образува коалиция "Път към Бъдещето". В момента в парламента на САЩ има 150 католици и 21 в сената, които усилено работят за папата. Подписан бе договор за обединение на католици и евангелисти, за който писателят Дейв Хънт писа: "Този документ е най-хитрият и смъртоносен удар, нанесен на Евангелието и в цялата история на църквата".

Монитор, 27 февруари 2001 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com