Сълзи за покаяние

Чудотворна икона от Кипър

 

Преди една година, на 1 февруари 1997, в най-големия кипърски манастир "Кикос" е започнала да плаче иконата на св. Богородица - Глаголюща. Чудотворните сълзи се стичат от двете очи на св. Дева Мария и от дясното око на Младенеца Иисус, Когото св. Богородица държи в ръцете си. Понякога миро започва да се стича и от двете очи на Христос. Тази икона е копие на чудотворната икона на св. Богородица във Ватопедския монастир, която през XV  век е проговорила, за да предупреди монасите за предстоящо пиратско нападение. В момента на чудото образите се раздвижили и после отново застинали в уникално положение: св. Богородица отстранява ръката на своя Син, Който се опитва да прегради устата й.

Плачещата икона в "Кикос" е от  XVI век и е пренесена в манастира след разрушаването на друг кипърски манастир - "Илакио". Пръв забелязва сълзите един от послушниците на манастира: "Докато се молех, усетих, че от иконата излиза благоухание на св. миро. Тогава забелязах, че от очите на св. Дева Мария и от дясното око на Младенеца се стичат капки миро." Специалисти изключват възможността това да е естествена влага или боя.

Игуменът на манастира о. Атанасий определя чудото като знак за Божията любов и като призив за покаяние и възвръщане към Бога.


май 1998 година

 

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com