Разколът в българската преса

14 декември 2000 година

 

По-долу:

 

 

Патриарх Максим поведе духовенството срещу разкола

Черковните камбани в София 3 часа биха тревожно. Грандиозно литийно шествие внесе протестна декларация в президентството, МС и парламента против държавната намеса в делата на БПЦ. Църковен народен събор ще има, но не за избор на нов патриарх.

Патриарх Максим призова духовенство и миряни да дадат своя дан за единна и легитимна Българска църква. Близо 2000 свещеници и граждани участваха в процесията.
Снимки: Вл. Стоянов, И. Стоименов

Три часа черковните камбани в София биха на протест вчера.

Висшето духовенство, начело с Негово Светейшество българският патриарх Максим, поведе грандиозно литийно шествие по улиците на столицата срещу намесата на държавни чиновници в делата на Българската православна църква и новите им опити за разкол.

Процесията тръгна от Светия Синод, мина покрай столичната община, спря пред президентството, Министерския съвет, Съдебната палата и завърши с митинг пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

Шествието водеха студенти от богословския факултет и ученици от духовните училища с хоругви и икони в ръце. Звучаха църковни песни, отекваше манастирско клепало. Отзад бяха висшите духовници, и свещеници от Благоевград, Силистра и други краища на страната, стотици граждани. Нарочно за процесията бе дошъл и митрополитът на българската епартия в САЩ, Канада и Астралия митрополит Йосиф.

Шествието на духовниците бе организирано като протест срещу незаконното прогонване на митрополит Натанаил и свещениците му от храма "Св. Въведение Пресв. Богородично" в Благоевград миналия петък. То обаче спонтанно прерасна в протест срещу посегателствата над Българската православна църква. Да се отмени решението на Върховния административен съд, с което се признава наличието на два синода и две църкви, да се приеме нов Закон за вероизповеданията, БПЦ да бъде регистрирана, държавата да върне на духовенството отнетите 330 000 декара ниви, ливади, градини и лозя, поискаха участниците в шествието. Духовниците поискаха също отнетите сгради, жилища и манастирски имоти, оценени на 800 млн. лева.

Дядо Натанаил и група висши духовници връчиха протестна декларация срещу действията на държавните чиновници в Благоевград на съветника на президента Константин Тодоров, началника на кабинета на Костов - Николай Вълчев и на председателя на комисията по вероизповеданията в парламента Иван Сенгарски. Свещениците не бяха допуснати в Съдебната палата за среща с Никола Филчев заради обедната почивка на главния прокурор и си тръгнаха след половинчасово чакане.

"Осъждаме вписването в столичната община на софийски митрополит Инокентий", обявиха в декларация пред храма "Св. Александър Невски" патриарх Максим и Светият синод. "Отхвърляме и внушението за свикване на общ форум, който да реши дали патриархът ще продължи да изпълнява тази длъжност, и следва да бъде освободен. Обявявам, че в съответствие с утвърдения устав ще бъде проведен Църковен народен събор, но не за избор на патриарх и Софийски митрополит, който е още жив и е в почитта си, служи пожизнено и седалището му е в град София", се казва в документа.

Пред храма "Св. Александър Невски" патриархът и висшите архиереи призоваха всички български християни да подкрепят единението на църквата

"Разделението на Българската православна църква е национално предателство и с него трябва да се заеме Консултативният съвет по национална сигурност, обяви пред множеството дядо Натанаил.

"Ще отстояваме твърдо и непримиримо исканията си за ненамеса на държавни органи в делата на самоуправляемата Българска православна църкваи за прекратяване на насърчаването и подкрепата на разколниците от страна на гражданската власт", каза в словото си патриарх Максим. "Ще отстояваме признаването чрез надлежна регистрация на легитимността на Светия синод и връщането на неправомерно завладените от разколническата група църковни имоти - митрополитската сграда в Благоевград, Роженският манастир, имотите на Светия синод в Софийската и други епархии", добави Негово Светейшество патриархът.

"Както никой не може да каже, че е втори президент и да си раздели с Петър Стоянов България, така никой не може да каже, че е митрополит или патриарх, след като не отговаря на каноните и на устава", коментира епископ Гавраил, викарий на Софийската митрополия:

 

"Решението на Върховния административен съд за две Български православни църкви е абсурдно и непознато в цялата история на Православието", добави дядо Гавраил. Според него да се регистрират две еднакви църкви, значело война. "Дори в Гърция, където има много религиозни течения в рамките на православната църква има един инод, държавата признава само една църква", обясни дядо Гавраил.

"Разколът се инспирира и от хора у нас, и от чужбина, от него се възползват сектите, които рушат българската духовност и отделни предатели на българщината - никой българин няма интерес от разделението на църквата", обясни дядо Натанаил.

В шествието развяха знамена ВМРО и Евролевицата. "Благодарим им за подкрепата, тя ни е необходима, но къде бяха те предишните 5 дни, защо чакаха проблемът да стигне до жълтите павета, за да излязат наяве, се възмущаваха свещеници от Благоевградско. ВМРО настоя в декларация да спрат силовите опити на държавната администрация за разкол в БПЦ. Държавата да не се меси по никакъв начин и със сила в църковните дела. БПЦ да бъде официално регистрирана - сега са регистрирани 33 вероизповедания, но това, което обединява 85% от българския народ - не. Настояваме за спешно приемане на закон за вероизповеданията. Няма да спрем дотук, се зарекоха висшите духовници.

Moнитор, 14 Декември 2000

 

 

Митрополитът на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия Йосиф Бакалов: Филип Димитров е убиецът на Българската църква

Божидар Димитров

- Ваше Високопреосвещенство, разделена ли е църквата ни в Америка в момента?

Митрополит Йосиф

- Нещата вече са спокойни. Още на 5 май излезе решение на петима съдии от апелативния съд, с което бе потвърдено решението на съдията от Върховния съд на Ню Йорк, че собственик на всички църковни имоти в щата е Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, която е под мой контрол. След решаването на съдебния спор свещеникът Васил Стоянов, за когото се говори, че бил братовчед на президента Петър Стоянов, сам излезе от храма "Св. Св. Кирил и Методий" и ние поехме правата си. Катедралата в Ню Йорк е и седалище на американския и австралийски митрополит.

- Кой пося разкола отвъд океана?

- Разколът бе по явна политическа поръчка. Там инструкторът бе Филип Димитров - убиецът на нашата църква, човекът, който обяви война на църквата и в България. Засега той е български посланик САЩ - единственият, който се меси в работите на БПЦ. Той се намеси и в Чикаго, там обаче народът го отхвърли, а свещеникът, който заради него се скара с хората, напусна и отиде към православната църква в Америка. Народът в Чикаго ме прие, дори направих там първата копка и положих основния камък на първата във всичко българска църква в САЩ. Тя е планирана от българи, ще бъде строена от българи, с български пари и материали и ще бъде за българи. Веднага след Нова година започваме градежа. В Лос Анжелис засега е силно влиянието на посланика ни и на политици в София, но и това ще се преодолее.

- Какво е отношението на миряните там?

- Когато дядо патриарх дойде през 1978 г. благопожела църквата тясна да стане. 10 години след това благопожеланието се изпълни. Всички българи в Америка търсят Светата българска православна църква. Тези, които ни обвиняваха навремето, че сме били с комунистите, сега са с нас. Хората осъждат всички разколници - аз ги наричам невъзвращенци, защото всеправославният събор ги опрости. Аз също съм за Църковно-народен събор, за решаване на проблемите, но по закон и по устав. Ако сега някой обаче критикува действащия устав като тоталитарен, трябва да критикува като тоталитарен и Закона за вероизповеданията. По неговия член 12 аз два пъти бях уволняван от директора на вероизповеданията Методи Спасов.

- Търсят ли българите в САЩ опора в църквата?

- Църквата е ни свързва всички там. Ние реставрирахме катедралата и блока с 6 апартамента, където се помещава митрополията и жилището на свещеника. Преди тръгване подписах последния чек за боядисване на църквата отвътре. Българската катедрална църква в центъра на Ню Йорк, на 50-а улица в Манхатън, стана красавица за хвалба и гордост, за молитва и спасение за всеки православен българин и християнин.

Moнитор, 14 Декември 2000

 

 

Протосингелът на Неврокопската митрополия, Архимандрит Лукилиян: Разколниците са поддържани от държавата

Яна Йорданова

- Ваше Високопреподобие, срещу какво и за какво се борите?

- Не се борим, а се браним. Защото Върховният административен съд неправомерно изфабрикува втора Българска православна църква. Това ще рече и държавата да я разделим на две. Едната да бъде на Иван Костов, а другата - на Петър Стоянов. Две Българии да има - нещо, което не може. Българската православна църква е отделена от държавата, има собствен бюджет и се издържа със собствени средства. Тя се ръководи и управлява от канони, които съществуват вече 2000 години. Държавната власт - чиновниците и администрацията, не могат да се разпореждат със Светата православна църква. Ето от това се браним.

- Как може православната църква да се пребори с разколниците?

- Разколниците са поддържани от държавата. Ние трябва да се преборим с държавата.

- Кой има интерес от този разкол?

- Тези, които се облагодетелстват сега в България. Не знам точно, по имена не ги зная, защото няма списък, но тези, които се облагодетелстват. Толстой е казал, че преди нравите и обичаите не са били такива, а са били прости, прозрачни. Но след като цивилизацията и управляващите взели в ръцете си властта, всичко това са го завоалирали, за да могат зад мъглата да вършат своите пагубни дела.

Вестник Монитор, 14 Декември 2000 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com