Професор свещеноиконом Благой Димитров Чифлянов

роден 1923 година

 

 

:: Благой Димитров Чифлянов - живот и трудове

:: Великденски размисли о. Благой Чифлянов

:: История на подвижните годишни празници проф. Благой Чифлянов

:: Същина на водоосвещенията Проф. Благой Чифлянов

:: Пасхата и Пасхалният цикъл през IX век прот. Благой Чифлянов

:: Римската литургия преди и след Втория Ватикански събор acrobat

 

 

Кратка справка

Благой Димитров Чифлянов е съвременен български литургист, професор, протоиерей.

Проф. Чифлянов е роден през 1923 година в Цариград. Учи последователно в българското училище "Екзарх Йосиф" и във френския колеж "Сен Мишел" в Цариград, след което завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия "Св. Климент Охридски".

Служи като енорийски свещеник първоначално в Българската църковна община в Цариград, а после в софийските храмове "Св. Петка", "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", "Св. Седмочисленици", "Св. Неделя" и като ефимерий в патриаршеския храм "Св. Александър Невски". 

От 1967 г. ставрофорен протоиерей Благой Чифлянов е доцент по Литургика в Духовната академия "Св. Климент Охридски". На 1 ноември 1973 г. Св. Синод го назначава за професор в катедрата по Литургика. От 1982 г. работи като свещеник в българската църква в Торонто, Канада.

Проф. прот. Благой Чифлянов владее класическите езици, френски, английски, новогръцки и турски езици и е публикувал над 60 изследвания и статии за православната литургика. Широката му езикова култура и задълбоченото боравене с източниците, го утвърждават като един от най-големите познавачи на литургиката.

Pravoslavieto.com

 

 

Великденски размисли

Съзнавате ли, че живеем на границата между два свята: онзи, който прокламира "смъртта на Бога” и този, който изповядва Неговото възкресение?

Едните отричат Бога, а не са сигурни че няма Бог, защото дивното творение пред очите им не е възможно да съществува без всесилен Творец, а чудната закономерност във вселената и живота е немислим без висш Законодател.

Другите, верующите, търсят Бога, а не го намират, защото им липсва височина, от която да могат да погледнат, като евангелския Закхей, който "искаше да види Иисуса, Кой е Той, ала не можеше, защото беше нисък на ръст, и когато се възкачи на една смоковница Го видя и повярва в Него".

В нашия случай не е от значение височината, а целта, за която се стремим, защото в нашия свят едни се качват, за да видят Бога, а други се качват, за да ги видят човеците.

На нас, съвременните християни ни липсват духовни хоризонти, за да видим Кой е Иисус Христос, Който ни се откри в историята и ни показа Бога и Кой е Христос, Когото ние проповядваме на човеците с делата си.

Тези две неща са неразделно свързани. Не можеш да вярваш в Христа Бога, а делата ти да Го отричат. Ако днес светът все повече и повече се пълни с явни и тайни атеисти, те са хора, които изпадат в тая заблуда не като виждат и чуват Христа, а недостойните дела на християни.

Време е ние, които казваме, че Иисус Христос възкръсна, да обърнем погледа си към духовните висини и като видим Бога и Неговата любов към човека, да почнем да Му подражаваме, за да се изпълни светът със свидетели на любовта. Нищо друго не може да докаже на света, че Господ Иисус Христос наистина възкръсна, защото както ни казва великият апостол Павел: "В Иисуса Христа има сила вярата, която действува чрез любов” (Гал. 5:6).

Нека не униваме, че отрицанието се разширява по света, а да се поучаваме от това, което ни накара да бягаме от любимата ни Родина и да се разпиляваме по четирите краища на света, а именно, че с отрицанието ни заля омразата. Тя унищожи световни империи: Римската, Византийската, Отоманската, Съветската и е на път да заличи и нас, ако овреме не се опомним и не се върнем към всеспасяващата Христова любов.

Нека като помним думите на нашия Спасител: "Дерзайте, Аз победих света”, да Го слушаме, да Го следваме, изповядвайки винаги и пред всички истината, засвидетелствувана от светите апостоли, които го видяха умрял и възкръснал и която прокламира Светата Църква вече цели 2000 години: "Христос воскресе!”

Отец Благой Чифлянов
Април 2003, Торонто, bulgarianvoice.com

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com