Пращат църковния закон за експертиза в Страсбург

Разколникът Анатолий Балачев заплашил, че след гласуването на документа ще се лее кръв

РАДА ДОМУСЧИЕВА

Законът за вероизповеданията ще бъде изпратен за експертиза в Съвета на Европа в Страсбург, след като бъде гласуван окончателно от парламента тази събота. Това съобщи за "Монитор" вчера депутатът Кирил Милчев от НДСВ.

Късно вечерта в сряда комисията по вероизповеданията гласува на второ четене закона с автор Борислав Цеков. Одобрени бяха и предложенията на временната комисия за връщане на имотите на Българската православна църква и на мюсюлманското вероизповедание. Според предложенията в закона за вероизповеданията ще се предвидят гаранции срещу злоупотреби с имущества и наименования на религиозни институции от лица, които са се отделили от тях в нарушение на техните устави. Този текст пряко засяга разколниците.

Точно затова искането за експертиза в Страсбург беше направено от хората на СДС в комисията. В сряда вечерта след като законът беше приет от комисията, присъстващият на заседанието отец Анатолий Балачев от синода на Инокентий дори заплашил, че след тоя закон "кръв ще се лее". "Той вероятно имаше предвид убийството на отец Стефан", допуснаха депутати от комисията.

На заседанието на комисията по вероизповеданията е присъствала и консултантката към делегацията на Европейската комисия в България Елисабет Рус Юнберг. Именно тя е казала, че няма проблеми законът да бъде пратен за експертиза, а след това у нас да бъдат променени някои текстове от него. Правозащитните организации и евангелистите протестират най-силно срещу текста, в който е записано, че БПЦ е традиционна религия.

Moнитор, 13 Декември 2002

 

 

 

НДСВ: Българската религия е православието

Червена депутатка прогнозира, че някои религиозни групи може да прибегнат до въоръжаване

ДПС поиска законът за вероизповеданията да се нарича Закон за религиозните права и религиозните сдружения

Малина Ангарева, 15 Декември 2002

"В цяла Европа основната, традиционна религия е или залегнала в Конституцията на съответната държава, или е обявена за държавна религия, или е с особен статут". Това заяви вчера в парламента депутатът от НДСВ Борислав Цеков по повод протестите на много религиозни формирования за чл.11 от Проектозакона за вероизповеданията, в който е записано, че традиционното вероизповедание в България е източното православие.

Вчера Народното събрание започна разглеждането на второ четене на Закона за вероизповеданията. Според Цеков във Великобритания англиканската религия е държавна, в Испания и Дания - лютеранската, а в Малта католицизмът също има одобрен държавен статут.

"Няма защо да се протестира срещу чл.11 от закона, там просто е казано че традиционното вероизповедание в България е източното православие", обясни жълтият депутат. Той подчерта че това е съвсем нормално предвид историческата роля на тази религия и нейното актуално значение за държавния живот.

Лютви Местан от ДПС заяви, че движението не е против упоменаването на традиционната роля на православната църква в България. Той обаче поиска името на закона да бъде сменено със Закон за религиозните права и религиозните сдружения. Неговата предложение бе отхвърлено със 157 гласа "за" 6 "против" и 13 "въздражали се".

Скандал избухна когато Иван Иванов от ОДС поиска гледането на закона да бъде прекратено защото той не бил съобразен с изискванията на Съвета на Европа от февруари 2001 г. Той веднага бе контриран от Борислав Цеков който заяви, че законът е не само съобразен със европейските изисквания, но и с тези на българската Конституция. "СДС вече 10 г работи против Българската православна църква, а разколниците пълнят партийните ви каси", нападна жълтият депутат опозицията. Татяна Дончева пък заяви, че трябва много внимателно да се обсъди ролята на държавата във вътрешната организация на религиозните формирования. Според Дончева съвсем възможно било някои религиозни групи да прибегнат до въоръжаване и държавата трябвало да има механизъм за противодействие.

Монитор, 15 Декември 2002

 

 

Обявеното шествие на религиозните и неправителствени организации не се състоя. Противниците на Максим протестираха срещу закона за вероизповеданията

Галя Григорова

Противниците на патриарх Максим протестираха вчера срещу приемането на Закона за вероизповедания вчера. Митингът импровизирано се пренесе пред вратите на зала 6 на НДК, където се провеждаше Национален съвет на НДСВ, а не както беше предварително обявено пред парламента. Според протестиращите законът давал привилегии на Българската православна църква.

С викове и плакати "Убийци!", "Свобода на вярата" и "Бог да пази България" протестиращите посрещаха жълтите партийци преди заседанието. Протестите бяха прекъснати от полицията. Според органите на реда по този си начин протестите са незаконни. Тъй като разрешението на Столична община е за шествие от НДК по бул."Витоша" до парламента.

Протестите ще продължат днес от 12.30 ч пред парламента.

Монитор, 15 Декември 2002

 

 

СДС дава на КС закона за вероизповеданията

Малина Ангарева, 16 Декември 2002

Сини депутати се зарекоха, ако НС гласува проекта за вероизповеданията, текстове от него да бъдат атакуване пред Конституционния съд. Депутатът от СДС Иван Иванов, изтъкна вчера пред протестиращатите пред парламента противници на патриарх Максим, че текстове нарушават конституционното изискване за равнопоставеност на вероизповеданията, тъй като българското православие ще бъде със специален статут и за него няма да се изисква регистрация.

Според основния закон православната църква е традиционна за страната, контрира вносителят на проекта Борислав Цеков. Той изтъкна, че духовниците от синода на митрополит Инокентий, които не признават патриарх Максим за ръководител, трябва да върнат имотите на БПЦ, заграбени от години, от които източвали пари и финансирали лични и партийни каси. Според жълтия депутат държавата и отделни общини, включително и софийската, продължават да пречат на църквата да изпълнява своите решения.

Moнитор, 16 Декември 2002

 

 

Борислав Цеков заплашен със сярна киселина

Две заплахи по телефона е получил вчера жълтият депутат Борислав Цеков, разказа самият той пред "Монитор".

Около 10 ч сутринта мъжки глас се е обадил по мобилния му телефон и го попитал знае ли колко е хубаво да изгори като жив факел.

Към 12 ч последвало второ обаждане. Отново мъжки глас го предупредил, че ако продължава със Закона за вероизповеданията ще има втора Гебрева, но в мъжки вариант. Преди време вече покойната шефка на строителния надзор Светлана Гебрева бе залята със сярна киселина на влизане в сградата, където работеше.

Според Цеков заплахите са свързани с кръга на разколниците от синода на Инокентий.

По-рано вчера алтернативният митрополит Инокентий, който оглавява отцепилите се от Светия синод, обвини депутата, че участвал в търговия с деца по Интернет. Така говорят и колегите на Цеков, каза владиката, запитан дали може да докаже твърденията си. "Абсурдни лъжи! Тези хора не знаят на кой свят се намират. Готови са на всичко, за да бранят далаверата си ", категоричен бе депутатът. Отцепниците не са се срещали с него, за да обсъдят закона за вероизповеданията, защото според тях той не можел да бъде автор на внесените в парламента текстове.

На 11 декември разколниците са изпратили жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщи Инокентий. Жалбата се отнасяла до отказа на три поредни правителства ­ на Жан Виденов, на Иван Костов и на Симеон Сакскобургготски, да регистрират неговия синод.

Монитор, 17 Декември 2002

 

 

Софиянски отказал да заличи "синода" на разколника Инокентий

Столичният кмет не коментира решението си и се ядоса по телефона

Монитор, 18 Декември 2002. Столичният кмет Стефан Софиянски е отказал да заличи регистрацията на разколника Инокентий като софийски митрополит. Това е било препоръчано на кмета от шефа на правителствената Дирекция по вероизповеданията доцент Иван Желев, съобщи самият Желев вчера.

"От синода на Инокентий от години са заграбили имотите на църквата, източват пари, финансират лични и партийни каси. Зад тези духовници стоят групови и политически интереси", обяви миналата седмица жълтият депутат Борислав Цеков. Тогава на въпроса, чии са тези интереси той отговори: "Вижте тези, които ги подкрепят". "Държавата и отделни общини, включително и софийската, продължават да пречат на църквата да изпълнява своите решения", поясни Цеков.

"След като станах директор посетих г-н Софиянски и му предложих да си отмени регистрацията. Като представител на централната администрация се обърнах към местната власт с една препоръка. Той (Софиянски ­ б.р.) заяви, че тази негова регистрация е много добре обоснована юридически и че той няма да я отмени", разказа доц. Желев в Министерския съвет вчера.

На неговите думи Софиянски реагира ядосано по телефона пред "Монитор". "Да покаже документа, с който ме е поканил. Той (доц. Желев ­ б.р.) дойде да говори много неща. Дори не помня какво говорихме, бил е един от хората, които влизат и излизат от кабинета ми", лаконичен бе кметът, като се мотивира с това, че имал приемен ден и много хора го чакали.

Първата регистрация на Инокентий е направена още по време на мандата на Александър Янчулев като столичен кмет, но след това е анулирана. През март 1997 г. обаче тази регистрация е възстановена от Софиянски "незаконно", както твърди адвокатът на Светия синод Атанас Железчев. Тя е призната и с писмо на шефа на Дирекцията по вероизповеданията в кабинета "Костов" Любомир Младенов.

"Така през периода 1998-2000 г., когато бях член на епархийския съвет на Софийска митрополия, митрополията загуби имоти. Много от наемателите сключиха договори с Инокентий и плащат все още на него. Загубите за Софийската митрополия бяха в размера на 250 хиляди лева годишно", обясни доц. Желев. Според него "от едрата градска собственост на църквата, която се дава под наем, разколниците печелят милиони левове, които не се знае къде отиват".

Монитор, 18 Декември 2002.

 

 

ДПС натисна и ислямът да е традиционна религия

СДС свиква агитката пред парламента днес, за да дюдюка докато приемат Закона за вероизповеданията

Монитор, 19 Декември 2002. Депутатите от ДПС принудиха НДСВ да признае и исляма, освен православието, за традиционна религия в България. Идеята за това била на зам.-шефа на групата на ДПС Лютфи Местан. Вчера той лично водеше преговорите с депутата от НДСВ Борислав Цеков за промени в приетия вече на второ четене от комисията по вероизповеданията закон. Местан изнудвал жълтите с тезата, че Парламентарната група на ДПС е взела решение да не подкрепи закона, ако ислямът не бъде записан като традиционна религия в страната, научи "Монитор".

Под натиска Цеков се съгласи да впише допълнителни текстове в закона като редакционни поправки.

Според тях всички вероизповедания, регистрирани в страната преди 1949 година, когато е бил приет законът за вероизповеданията на Вълко Червенков, са традиционни. По това време у нас са били регистрирани православната църква, ислямът, евреите и арменската църква.

"Представяте ли си какво ще стане като ревнат католиците и протестантите, че не са в този списък", коментира пред "Монитор" депутатът Кирил Милчев от НДСВ. В комисията депутатите от ДПС имаха възможност да поискат промени, но при гласуването те не казаха нищо, добави той. С декларация срещу признаването на православието за традиционна религия вчера излезе и Висшият мюсюлмански съвет. Той е против възможността БПЦ да придобие статута на юридическо лице, без да се регистрира в съда. Срещу този текст се обявиха и от СДС. Сините са против и текста, с който се узаконява патриарх Максим като глава на БПЦ и софийски митрополит, както и срещу текста, с който БПЦ се определя като членка на световната православна църква. Зам.-шефът на групата Иван Иванов вчера заяви категорично пред "Монитор", че СДС не подкрепя разколника Инокентий, а е за единство на българската православна църква. Въпреки това обаче се очаква днес пред парламента да се събере седесарската агитка, за да скандира докато депутатите приемат закона за вероизповеданията.

 

 

Ислямски фaнатизъм обзема ДПС

Аргументи: "ДПС натисна НДСВ да признаят и исляма за традиционна религия"

Информация в "Монитор"

Ще се поддадат ли депутатите от НДС на депесарския рекет ислямът да бъде вписан като традиционна религия у нас наред с православието?

Ако го направят, ще признаят, че са напълно зависими от турската етническа партия, от хората на Сорос , на Кало, на Краси Кънев и други "правозащитни" организации. Същите години наред се стараят да докажат, че у нас има македонска, помашка и прочее нации. Което си е чист сепаратизъм, но кой знае защо съдът и следствието си затварят очите за антиконституционната им и антидържавна дейност.

В българската конституция ясно е записано, че православието е традиционната религия у нас. С искането си и ислямът да се впише като традиционно наше вероизповедание ДПС на практика ще дискриминира над 6 млн. православни българи.

След 500 г. турско робство, това ще е най-голямата гавра с народа ни.

Интересно ще е как ще гласуват БСП и СДС, които се надпреварват да обясняват колко много държат на българщината. Днес ще имат възможност да го докажат на практика. Ако я проиграят могат начаса да се простят с властовите си мечти и амбиции.

За нас ще остане срамното клеймо, което 39-тото НС ще ни лепне.

А следващата стъпка на Местан ще е да поиска забрана на романа "Време разделно" на предложения за Нобелова награда писател Антон Дончев. Той веднъж вече призова за репресии над книги и издатели.

Монитор, 19 Декември 2002

 

 

Хората на Инокентий ще бдят със свещи в църквите

Хората на провъзгласилия се за софийски митрополит Инокентий започват нощни бдения със вещи в храмовете под тяхно владение срещу Закона за вероизповеданията. Това бе решено на църковно-народен събор, който Инокентий свика вчера в църквата "Св. София".Присъстваха и бившият премиер Филип Димитров, и ексглавният прокурор Иван Татарчев.

"Бившият цар Симеон Сакскобурготски щом толкова много държи на владиката Максим, нека си го вземе за личен изповедник", пише в декларацията, гласувана от събора. С шествие и плакати "Убийци" свещениците се отправиха към парламента, където я връчиха на депутати от СДС.

Междувременно на извънредно заседание се събра и Висшият мюсюлмански съвет, който също се обяви срещу приемането на закона. Привилегиите, които се дават на Българската православна църква, ще я постави над закона и другите вероизповедания, обяви съветът.

 

 

В Европа признават исляма само две страни

По официални данни в ЕС живеят 10-15 млн. правоверни, тревога буди разцеплението по етнически признак в тяхната общност
Саудитска Арабия и Турция с водеща роля за разпространението на мюсюлманската религия

Екип "Монитор", 23 Декември 2002

В Европа само Австрия и Белгия, признават исляма официално като религия. В останалите джамиите работят като културни центрове.

Пак две страни имат и определена роля за разпространението на исляма в Европа ­ производителката на петрол Саудитска Арабия и кандидатката за членство в ЕС Турция.

По официални данни сега в Европейския съюз живеят 10-15 милиона мюсюлмани. Първите страни, отворили вратите си за тях, са Франция и Великобритания, които са били колониални държави. Много мюсюлмани са се заселили и в следвоенна Западна Германия.

Мюсюлманите в Европа са хора с различен географски произход и икономическо положение. В Англия живеят силни във финансово отношение мюсюлмани. Саудитци, иранци, египтяни и кувейтци помогнаха в значителна степен за развитието на икономиката на Обединеното кралство през 60-те, 70-те и 80-те години. Мюсюлманите във Франция достигат 5 милиона. Те идват от старите колонии и са предимно мароканци, тунизийци и алжирци. В Германия живеят гастарбайтери-турци, които все по-активно изразяват своите убеждения.

Стотици мюсюлмани се струпват в джамиите за молитва. По данни на последното преброяване малко над 966 000 са хората, които изповядват исляма у нас.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според гръцкия в. "Вима" насърчително за мюсюлманите действа ориентацията на християните към начина на живот, предлаган от Корана. Причините са, че Римо-католическата църква трудно пренася евангелските послания до технократските общества на Запад. Освен това протестантските догми все повече отблъскват много християни, които търсят мистичното в Корана и учението на Мохамед.

Най-вече в Германия, Великобритания и Франция стотици традиционни християни се насочват към исляма и будизма в стремежа си да видят смисъл в живота и да намерят място в обществото на блажените.

Най-голяма тревога в Европа буди разцеплението сред общностите. Представителството в тях е пряко свързано с етническия произход и често пъти мюсюлманите се конфронтират помежду си. Позициите на арабите са едни, а на турците ­ съвсем други. По време на шестия конгрес на православната църква и на представители на Европейската народна партия през август в Букурещ, бе изтъкнато, че това разминаване в позициите трудно може да бъде преодоляно, защото липсва единно представителство в общностите на правоверните.

Саудитска Арабия е най-голeмеят инициатор за разрешаване на проблемите на мюсюлманите в Европа. Тя е и в основата на строителството на джамии във всички страни на ЕС. Саудитци финансират и поддържат почти всички ислямски центрове в Европа. Турция води по-различна политика в това отношение. Фактът, че тя е светска държава, не позволява на Анкара да финансира инициативи от религиозен характер. Турция преди всичко оказва помощ за създаване на културни центрове.

Управата на общностите е в ръцете на работници от арабски произход, които са и най-фанатизираните привърженици на Корана.

В Австрия ислямът е признат официално от 1910 г., докато в Босна имаше хиляди мюсюлмани, поданици на Австроунгарската империя. Според официални оценки мюсюлманите в Австрия наброяват 300 хиляди и са втората религиозна сила в армията. Някои аналитици смятат, че броят им възлиза на 450 хиляди.

В Белгия работят няколко десетки хиляди турци и мароканци, но имамът им е саудитец. Тя официално е признала мюсюлманската религия през 1973 г. Мюсюлманската общност е представена от колективен орган (Съвет), който се грижи в редиците на общността да не бъдат допускани крайни и фанатизирани ислямски елементи, които биха повлияли негативно на сегашното съжителство с християните. То е смятано за постижение от белгийските власти.

Страх цари сред германците за бъдещето им. Само за последните години между 500 и 700 хиляди турци получиха германско гражданство и могат със своя глас да оказват влияние на избори. В началото на 90-те години в Германия бе направен опит за създаване на мюсюлманска партия, който бе осуетен в последния момент. Според някои коментатори онова, което някога Сюлейман Великолепни не успя да постигне с обсадата на Виена, съвременните турци вече са постигнали и са част от Евросъюза.

 

 

Мюфтийството скочи срещу закона за вероизповеданията

Ани Михова

Броени дни преди Коледа мюсюлманите у нас поискаха да бъдат обявени за традиционно изповедание и да не се дават привилегии на Българската православна църква, с които тя да е поставена над останалите религии. Повод за искането им стана законът за вероизповеданията, който беше приет на второ четене в петък. Главното мюфтийство в декларация призова да не се приема този член от закона. В него се казва, че "традиционното вероизповедание в България е източното православие". То има "историческа роля за българската държава и актуално значение за държавния живот". По нататък в спорния текст е записано, че "Българската православна църква е юридическо лице".

За да избегнат скандала, в петък депутатите гласуваха преамбюл към закона, с който изпълниха едно от исканията на мюфтийството. В него те записаха, че се "изразява уважение към християнството, исляма, юдаизма и другите религии, съставляващи неделима част от историческото наследство на страната". С преамбюла се удовлетворява декларацията на Главното мюфтийство от 13 декември, обявиха след приемането на закона двамата вносители Кирил Милчев и Борислав Цеков от НДСВ.

Не бива да правят сравнения между България, където мюсюлманското население живее от векове и страни като Холандия, Германия, Франция, където изповядващите исляма са предимно гастарбайтери, населили се там през последните десетилетия, изтъкват от мюфтийството. Според тях ислямът е традиционен за България. По данни от последното преброяване у нас живеят 966 978 мюсюлмани, които се молят в 1400 джамии, мечити и текета (молитвени помещения).

 

Настъпление

В България градиха 300 джамии за 13 години

Триста джамии са построени през последните 13 години. Въпреки това обаче триста населени места в страната са без молитвени домове, оплакаха се от мюфтийството. Най-крещяща била нуждата от молитвен дом в Стара Загора. Там живеят 11 000 мюсюлмани, които пътуват километри, за да се молят.

Като цяло обаче само през последните 2 г., откакто главен мюфтия е Селим Мехмед, са изградени 10 джамии, а 5 са в строеж. Нови молитвени домове има в Бенковски, Черноочене, Аврен, Добромирци. Строи се още в Мадан, Горни Воден, Пловдивско, Силистра, Пазарджик, Асеновград и Доспат. Скоро и циганите в "Столипиново" ще се сдобият с мечит (джамия без минаре), към който ще има и социална кухня. По времето на предишния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи за 3 г. са построени 19 минарета.

Миналата година мюсюлманите успели да установят какво имуществото имат. Парите за това дали от "Отворено общество", казаха от мюфтийството. Те направили пълен архив с невърнатите вакъфски имоти и земеделски земи по програма за подпомагане на етническите общности. За целта получили около 17 000 лева, които ги изразходвали за обработка на данните и за семинара по проблемите на вакъфските имоти. "Направихме добър архив", каза началникът на кабинета на главния мюфтия Николай Панков.

 

Опасения

Отец Саръев: Вдигат джамии и в махалите

В Кърджалийско кипи такова строителство на джамии, каквото не е имало за 500 години робство, заяви вчера отец Боян Саръев пред "Монитор". Според него това е свързано с предстоящо териториално деление на Балканите. "Великите сили ще продължат да разпалват етнически и религиозен конфликт на Балканите и в един момент ще кажат ­ нямате толерантност, върнете се в етническите си граници, обясни Саръев.

По друг начин не може да се обясни фактът, че в махала с по двама души се градят джамии за по 100 хиляди долара, каза той. Минарета се издигали и в чисто български селища в Кърджалийско.

Според него за етническа толерантност въобще не можело да се говори. Това бил израз, употребяван от политиците, които така искали да прикрият предателство спрямо българските национални интереси.

Не може поробителят да има претенции, че е традиционна религия у нас, смята още отец Саръев.

 

 

Николай Панков, началник на кабинета на главния мюфтия: Искаме равенство с православната църква

Ана Михова
Николай Панков

- Г-н Панков, защо Главното мюфтийство и Висшият мюсюлмански съвет реагираха остро срещу текстове от закона за вероизповеданията?

- Ние искаме равнопоставеност на вероизповеданията. Не сме против решаването на проблемите на Българската православна църква, но не и да й се дават привилегии.

- Трябваше ли да се запише в закона, че ислямът е традиционна религия за България?

- Разбира се. Той е традиционна религия, защото има коренно население, което я изповядва. В България има традиционни изповедания, които са съжителствали в различни конфигурации през годините - ислямът като господстваща религия, християнството като малцинство и обратно.

 

Ликвидирането на разкола не може да стане с един политически или юридически акт

Разговор с Калин Янакиев, Медиапул 14 октомври 2001. През изминалото десетилетие Църквата беше парализирана поради църковните разколи, но постепенно в нея израсна едно ново поколение и в духовенството, и сред миряните, хора, които живеят жив църковен живот. Всеки лесно би могъл да възрази, че това никак не е видно, но аз съм убеден, че е така. За разлика от протестантските деноминации, например, православната Църква по определение не може да бъде шумна. Тя привлича хора, които обичат сериозността, традицията, дългите перспективи, а не естрадата и чалгата във вярата. Поради тази причина православната Църква по-скоро очаква хората да дойдат сами при нея, отколкото да рекламира себе си. Това е дори най-философската измежду християнските вероизповедания. »»»

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com