Чужди емисари настъпват в Средните Родопи

Иван Н. Гащилов, 1999 година

 

През последните години чужди емисари и български "учени" под различни форми манипулират българите мохамедани с цел пълното им откъсване от същинската им националност. Пълнят им главите с дивотии, без да се интересуват как живеят, имат ли какво да ядат, нито от техните мисли, от техния душевен мир, от това, че част от тях са на кръстопът и не знаят накъде да поемат, че няма кой да ги защити, че нямат опора в нито една българска правителствена институция. В Родопите свободно си разиграват коня отродителите, вършат си предателското дело и няма кой да ги спре.

Не е нужно да доказваме какви са по народност българите мохамедани. То е доказано от учените - не само българи, но и много чужденци. Ясно е като бял ден и няма какво повече да се доказва.

Неслучайно към българите мохамедани се проявява такъв интерес. Така е, защото образователното ниво на редица от тях е по-ниско, а такива хора лесно се манипулират и купуват. Еничари пак бродят из Родопите, но сега не вземат само невръстни деца, а посягат и на възрастни, на мъже, и на жени. Без да "разплакват" някого и само със звонкове вършат пъкленото си дело. Има българи мохамедани, които се поддават на манипулациите. Гладът какво ли не прави. Така преди няколко века техните прадеди, за да не измрат от глад, или от страх под силата на ятагана били принудени да приемат мюсюлманската вяра. Така става и днес. Още повече че мнозина са обезверени, а тези, които искат да се върнат към коренната си вяра, се страхуват, защото не виждат кой ще ги подкрепи. Но виждат как държавните мъже имат далеч "по-важни" дела и хич не им е до тях. Излиза така, че никой не желае да се изпречи на пътя на отродителите и да им потърси сметка за противодържавната дейност.

В Смолян с благословията на кмета, навярно по тайни указания отгоре, е създаден т.нар. Институт по източноевропейска хуманитаристика, който има задачата да извършва споменатата дейност. Негов главен отговорник е Евгения Иванова, която разполага с много пари от "Отворено общество", и главната й цел е да направи от помаците отделен етнос, като докаже, че през турското робство не е имало масово насилствено помохамеданчване. Само за една анкета тя е похарчила над 16 млн.лева. Въпреки негодуванието на смолянската общественост, въпреки че много организации в града се възмущават от дейността й, тя не я преустановява, защото има подкрепа от властите в София. За да продължи да фалшифицира родопската история. Отец Боян Саръев на пресконференция в града също заклейми дейността й и каза, че този институт трябва да си отиде от Родопите.

Е, господа управници, как да си обясним поведението ви? По разни поводи и ситуации великите сили неведнъж са късали територии от милото ни Отечество. Отродителите днес късат живи хора и насила ги придават на други.

Освен споменатият институт в Смолян отделни псевдоучени, наети отвън, не са спрели да обикалят родопските градове и села, не са спрели да търсят доказателства, че помаците са отделен етнос, населил нашите земи много по-рано от прабългарите, и че със самите българи те нямат нищо общо. В момента тези господа са в района на Кърджали. Въпросните платени агенти не признават ни исторически документи, ни факти и очевидни истини. Няма да се учудим, ако много скоро публикуват и история на помашкия етнос. Убеден съм, че от този "нов" етнос, появил се от няколко години по нашите земи, произхождат немалко представители на българската интелигенция и те най-после ще вземат категорично становище срещу манипулирането и изопачаването на историята ни. Защото видя се, че нашите днешни държавници не желаят да защитават националните интереси. Не се учат от миналото, не се обръщат назад и гледайки само напред, повтарят грешките на своите предшественици. Повече от 120 години дъвчете българомохамеданския въпрос, не го решавате и не искате да го решите. Никой не оспорва, че в историята преки пътеки няма, но е ясно и друго, че не се решават само въпросите, които не се поставят. Може би ще бъда упрекнат, че обвинявам само правителствата, но за този безпорядък в държавата са виновни само те и никой друг. Освободени от отговорност, са оставили проблемите да се решават от само себе си, и кой както си реши, така да се самоопределя.

Господа управници, съобразено ли е поведението ви с новите родопски реалности? Включвате ли в плановете си и съдбата на българите мохамедани? Или пак ще кажете, че това е техен личен проблем? Такава е вашата теза, а чуждите емисари не се съмняват, че тези хора са си техни, трябва да ги направят турци и да ги откъснат от българския род. Вие официално заявявате, че темата е деликатна и че не бива да бъркаме в душите на хората. Последното никой не оспорва, но защо тогава вие разрешавате други, чужденци, да бъркат в тези души и да разлютяват кървящи рани, които така няма да зараснат и векове. Ако не вземете мерки, при това незебавни, "помашката" карта ще продължи да се разиграва дотогава, докато се проиграе завинаги.

Господа, крайно време е да защитите националните ни интереси. Стига сте отстъпвали на този и на онзи! Чуждото не вземайте, но и нашето не давайте! Отстоявайте нашата независимост и не забравяйте, че Европа ни тегли на собствения ни кантар.

ВЕСТНИК "НОВА ЗОРА", 2 февруари 1999

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com