Филмът "Историята на Исус за деца" изопачава Библията

Православният християнин милее за спасението на своя ближен. Той може да скърби, когато някой се заблуждава, но не може да направи нищо за никого насила, а само да се моли на Бог

 

Митрополит Натанаил Неврокопски

Интервю с Негово Високопреосвещенство Натанаил, Неврокопски митрополит
Интервюто взе Радостина Константинова

С В.  П И С А Н И Е. 
   С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

- Ваше Високопреосвещенство, какви са впечатленията Ви от филма "Историята на Исус за деца"?

- Отрицателни! Като православен духовник мога да кажа, че съм много разочарован от филма, най-напред защото виждам промяна на текста на Словото Божие.

- В какъв смисъл?

- В смисъл, че се редактира наново Библията и по-точно Новият завет. Изопачават се Господните думи, изопачават се думи на Свети Йоан Кръстител. Опитват се да покажат, че Иисус Христос е един човек, Който е живял преди 2000 години. Това не е вярно. Той е обещаният Месия, Спасителят на света, единородният Божи Син. Тоест - той е Богочовек.

- А във филма Иисус Христос е представен като обикновен човек, така ли?

История на Исус за деца- Филмът го представя като обикновен човек, като един Божи избраник. Във филма се говори, че една седмица след раждането на Иисуса Христа го завели в Йерусалимския храм. А то е след 40 дни - на празника Сретение Господне. Във филма Свети Симеон Богоприемец казва - ето това дете е Божи избраник, тези думи, обаче в Евангелието не присъстват никъде. Св. Симеон Го възприема и очаква и като свой Спасител, като казва: "Сега отпускаш твоя раб Владико според думата Си с миром, защото очите ми видяха твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи…". Това е много голямо изопачаване на текста, а оттам и смисъла, дори на вярата ни.

- А кои думи на Йоан Кръстител са изопачени?

- В текста на Светото Евангелие Св. Йоан Кръстител казва за Иисус Христос на народа - ето агнеца Божий. Във филма не се говори нищо подобно. Спасителят е представен като един от всички други обикновени човеци. Забелязва се и още нещо- задоволство у Свети Йоан, че Иисус Христос отива при него да се кръсти. Не се показва, обаче Йоановото благоговение и смущение с репликата :"Аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идваш при мене?" В целия филм се забелязва човешкото.

 - Това противоречи ли на канона на Българската православна църква?

- Това противоречи на самото Слово Божие, на Евангелието. Направиха ми впечатление молитвите, които Господ Иисус Христос отправя към Бог Отец , особено, когато върши чудесата с насищането с петте хляба и двете риби. Във филма той казва: "Благословен да си, Господи наш, владетелю на Вселената, даряващият хляб на земята". Това го няма в Новия завет. Тези думи не са казани от Господа Иисуса Христа. Освен това историята на Иисус е представена като едно шоу - няма благоговението, няма го трепетът, които са го имали всички, които са Го видели и са се удивили на чудесата, които Той е вършил. Тук има едно удивление от смях, което е повърхностно.

- Вероятно авторите на филма ще се оправдаят, че той е правен за деца, че така те ще могат да го разберат по-лесно?

- Да,той е правен за деца. Но не трябва ли детето да се запознае с истината? Едно дете, когато прочете Библията след време, какво ще каже, няма ли то да бъде разочаровано.  В Притчата за добрия самарянин се вижда също изопачаване във филма. Отива законникът и пита: "Учителю, какво да правя, за да наследя живот вечен?" Иисус му казва:"В закона как четеш?" Той отговаря, цитирайки Божиите заповеди,но когато става въпрос за проявяване на любовта към ближния, той с лукавство пита кой е негов ближен. Тогава Иисус Христос разказва тази притча и като завършва, пита законника, а не другите около него: "Как ти се струва, кой е ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците?" Отговорил законникът, а не друг: "онзи, който му стори милост". Тогава Иисус Христос му казал: "Иди и ти прави също така".

Странно е пресъздадена и случката, когато Закхей отива да види кой е Иисус. Това, което може да се възприеме естествено във филма, е, че този човек има любопитството. Той  иска да види кой е Иисус Христос. Но Закхей е началник на митарите и към него има една ненавист от жителите, защото е събирал данъците от тях в по-големи размери от определените. Затова той се покачил на едно дърво, откъдето щял да мине Иисус. Когато Иисус стигнал до дървото, спрял, обърнал се към него и му казал: "Закхее, слез по-скоро (от дървото), защото днес трябва да бъда у дома ти". Закхей Го приел с голяма радост, гощава Го. Във филма трапезата е представена като приятелска веселба, няма я сериозността. А в Евангелието е описано с каква сериозност Закхей застанал пред Господа и казва: "Господи, ето, половината от имота си, давам на сиромаси и ако от някого съм взел нещо несправедливо, ще отплатя четворно." Във филма след като Закхей взема пари от скривалището, се вижда един неистов смях на сътрапезниците. Не мога да намеря връзка между това, което казва Христос - "днес стана спасение на тоя дом, защото и този е син на Авраама", и смехът, в който прозира пренебрежение към истинското разкаяние на Закхей. Също и когато се описва Тайната вечеря, на която е установено светото тайнство Евхаристия. Думите са измислени, няма нищо общо с това, което е писано в Евангелието.

- Това изопачава ли фактологията или я следва, но прави по-разбираеми нещата?

- Изопачава я, разбира се. Почти всичко е изопачено в този филм. Почти нищо няма от това, което четем в Библията. И ми прави впечатление особено краят на филма. Там проличава, че в този филм има заложена мисия, която цели прозелитизъм, тоест придобиване на последователи. А прозелитизмът, знаем, че се осъжда в света. Бог е създал човека със свободна воля. Дал му е право да избира. Всеки има право да избира своята вяра, но трябва да уважава правото на избор и на другия. Ние, православните християни, зачитаме това право на всеки човек в света. Има правила и за мисионерите. Затова всеки мисионер най-напред трябва да каже кой е той в действителност. Да изложи доктрината на своята вяра. Да говори истината, а не да заблуждава. Да не идва при хората под каквито и да са прикрития. Правят ми впечатление думите, с които завършват децата актьори. В "молитвичката" и най-вече  накрая на филма се забелязва послание.

- И то е?

- То е - "Ако си се помолил с тази молитва, добре е да споделиш това със своите родители и близки или със свой приятел. Ти започваш едно голямо приключение в своя живот. Това е новото приятелство с Иисус и неговия Отец. Има четири неща, които ще ти помогнат да познаеш и обикнеш Бога - чети Божието слово - Библията, всеки ден. Там са написани стотици обещания. Моли се. Можеш да говориш с Бога за всичко, по всяко време и навсякъде. Кажи и на други за твоя приятел Иисус. Бъди с хора, които също го познават и обичат. За нас беше истинска радост да ти разкажем всичко това за Иисус. Сега е твой ред. Иди и разкажи на приятелите си". В това аз виждам прозелитизъм, който не е приет. Тук се обещават много неща; търсят се последователи с не много ясна цел, но не и духовна. А най-вече думите: "Бъди с хора, които също го познават и обичат" сами по себе си говорят много !?!

- Осъдителен ли е прозелитизмът?

- Да. Ние, ще повторя, не можем да забраним на човека да вярва в каквото си иска. Всеки има пълната свобода на избор дори и да се заблуждава. Православният християнин милее за спасението на своя ближен. Той може да скърби, когато някой се заблуждава, но не може да направи нищо за никого насила, а само се моли Бог да се докосне със Своята благодат до сърцето на човека, която да го просвети и доведе до познание на Истината, която прави човека свободен.

- Какво е становището на Българската православна църква за филма?

- Ние не сме разглеждали този въпрос в Светия синод. Аз не мога да ангажирам Българската православна църква, но мога да кажа, че не съм съгласен с неговата прожекция и не одобрявам това, което се върши. Никой няма право да изопачава Словото Божие.

- След като Синодът не е обсъждал въпроса, това означава ли, че Църквата ни не е заставала зад този филм, както твърдят организаторите?

- Да, Българската православна църква не е заставала зад този или друг филм. И доколкото мога да кажа, съдейки по себе си, никой не може да застане. За да застане някой зад нещо, самият той най-напред е длъжен да провери за какво става въпрос и когато се убеди в истинността и положителността, застава. Ние помним и думите на Господ Иисус Христос, когато говори за изпълнение на заповедите Му. Той казва: "И тъй, който наруши една от най-малките тия заповеди и тъй поучи човеците, той най-малък ще се нарече в царството небесно, а който изпълни и поучи, той велик ще се нарече в царството небесно" (Мат. 5:19).

Тоест - не може някой, който се нарича християнин, да изопачава Словото Божие, пък какъвто и да бъде той, нито да поучава по-различно от това, което ни е оставено. Светите апостоли, когато проповядваха Словото Божие сред различни народи казваха, че не говорят със свои думи и умувания, а това, което Господ Иисус Христос им е предал и което: "очите ни видяха, ушите ни чуха и ръцете попипаха, това ви даваме", казваха на своите слушатели, а не поезия, нито изкуството на киното, т.е. нищо по-различно от думите за вечния живот - Словото Божие.

- Как коментирате факта, че материали на "Агапе" се разпространяват в православни български черкви - например в "Света София"?

- Аз съм изненадан от това, което чувам. В един православен храм не би било редно да има такива материали. Защото всеки православен духовник е длъжен да пази чистотата на вярата. Жалко е, ако той дава на своите пасоми непроверена духовна храна. Преди да се препоръча духовна книга или филм на вярващите, духовните пастири трябва да ги проверят, защото в противен случай показват, че имат повърхностно отношение към задълженията си. Господ Иисус Христос каза: "Аз съм пътят, и истината, и животът" и "Истината ще ви направи свободни", затова пастирът е длъжен да се старае и да съдейства неговите пасоми, тоест вярващите, да станат свободни личности, а не да се заробват.

- Филмът е дело на евангелските църкви…

- Не зная кой го е поръчал, но в края на филма пише, че който иска повече информация, може да се обърне към "Агапе България", дори се дава имейл адрес. Чел съм, че "Агапе" е едно християнско движение от протестанските деноминации, които са си поставили за цел "да разпространяват и филма за Иисус".

© Политика, брой 103, 7-13 април 2006

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com