САЩ: България ограничава религиозните свободи

Американците критикуват привилегированото положение на Българската Православна Църква. Хвалят ни за часовете по вероизповедание в училище

Александра Василева, Moнитор, 20 Декември 2003

Въпреки че българската конституция предвижда свобода на вероизповеданията, българското правителството ограничава религиозните свободи на неправославните религиозни групи, се казва в раздела за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света през 2003 г. Според доклада, публикуван на уебсайта на департамента, всички вероизповедания у нас, без Българската Православна Църква, трябва да са регистрирани в Софийски окръжен съд преди да изповядват религиозните си убеждения. Американските експерти твърдят,че процесът на регистрация е бавен, селективен и непрозрачен. Регистрацията е свързана и с издаването на визи, затруднено от факта, че мисионери и проповедници не се отделени в своя категория и това неминуемо пречи на мнозина от тях да пребивават в страната ни. За да заобикалят закона, много от религиите предпочитат да се регистрират като неправителствени организации.

В доклада се споменава още и за разкола в българската църква, като се критикува привилегированото положение на Българската Православна Църква и нейният глава патриарх Максим. Споменава се и убийството на свещеника от алтернативния синод Стефан Камберов през 2002 г. Цитират се и случаи на нетолерантност срещу сектата Свидетели на Йехова в Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Според проучването 82,6 % от българите са православни християни и 12,2 % ­ мюсюлмани. Останалите са римокатолици, протестанти, юдаисти, униати и др. Експертите посочват, че етническите турци в България изповядват умерената форма на исляма ­ повечето са сунити. Но мюсюлманите се страхуват, че тези от тях, които живеят в отдалечени кътчета на страната може да де подадат на идеите на фундаментализма. Това може да стане чрез чуждестранни инвеститори, които строят джамии у нас или чрез обучение на имами в арабските държави.

Докладът ни хвали за обучението по вероизповедание, които се предлага в много училища. Споменава се и факултетът по теология към Софийския университет, който приема не само православни християни за студенти, а и желаещи от всички религии.

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com