Съгласувано становище върху filioque, прието от Северноамериканската православно-католическа консултация

На 25 октомври 2003 Северноамериканската Православно-Католическа Богословска Консултация приключи четиригодишно проучване върху Filioque и единодушно прие съгласуван текст под съвместното ръководство на митрополит Максимос (Гръцка Православна  Митрополия - Питсбърг) и архиепископ Пиларчук (Цинцинати).

Текстът, озаглавен "The Filioque: A Church-Dividing Issue?", с обем от 10 000 страници, е с три раздела:

Първият, "The Holy Spirit in the Scriptures," обобщава позоваванията на Духа в двата Завета.

Вторият, по-дълъг раздел "Historical Considerations," прави преглед на възникването на двете традиции за вечното изхождане на Духа и на бавния процес на включване на Filioque във западното Верую. Описва се и как този проблем на Троичното богословие се е преплел с диспути за папската юрисдикция и главенство, както и преглед на по-скорошни католически разработки, които насочват към по-дълбоко осъзнаване на уникалния и нормативен характер на първата гръцка версия на Веруюто, като изявление на вярата, което обединява православния изток и католическия запад.

Третият раздел "Theological Reflections," изтъква ограниченията ни да говорим за вътрешния живот на Бога, посочва, че двете страни често са окарикатурявали противниковата позиция и дава списък на областите на съгласие на двете традиции.

След това се разглеждат развитите във времето разлики в терминологията и се посочват богословските и еклесиологични различия, възникнали през вековете.

В заключение Консултацията дава осем препоръки към членовете и епископите на двете църкви, между които:

Следващото 66-то заседание на Консултацията е насрочено за юни 2004 в гр. Семинария Holy Cross в Масачусетс.

 

 

Дават варненски свещеник на духовен съд

ИЛКА КАТРЕВА

Свещеникът Любомир Попов ще бъде изправен пред духовен съд и ще бъде отнет духовният му сан. Това съобщиха вчера от Варненската и Великопреславска митрополия. Процедурата около провеждането на заседанието вече била задействана съгласно всички правила на устава на БПЦ.

Крайният акт, който предприемат от Варненската и Великопреславска митрополия, е заради преминаването на свещеника в алтернативния синод на Инокентий и заради множество нарушения и неканонични деяния, се казва още в съобщението на митрополията в морския град. Свещеникът разколник укривал документи и пречел на ревизията в храма "Свети Атанасий".

Като най-тежко канонично нарушение от митрополията сочат извършено служение от отец Попов в мюсюлманския храм "Ак Язълъм баба" в село Оброчище. Отец Попов ще има възможност за защита и право да обжалва решението на епархийския съд пред Светия Синод.

В митрополията обсъждат анатема срещу областния управител Яни Янев, който обжалвал регистрацията на новото църковно настоятелство на спорния храм "Свети Атанасий". От епархията ще направят молебен за хората, които са ги подкрепили.

Moнитор, 21 Юни 2003

 

 

Светият синод гони игумена на Бачковския манастир

НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ, 22 Юни 2003

Стотици вярващи се събраха вчера в Бачковския манастир "Света Богородица" заради опита игуменът дядо Наум да бъде изгонен и сменен с викария на патриарх Максим епископ Николай. Въпреки намесата на монашеското братство и на секретаря на Светата обител Славчо Кисьов да успокоят страстите, миряните пуснаха подписка до Светия синод на БПЦ с искане за отмяна на решението.

Повечето от вярващите бяха от Асеновград, околните села и Пловдив. 77-годишният дядо Наум през почти целия ден не излезе от игуменарницата.

В петък след обед пред вратите на най-почитания манастир в Родопите пристигнали русенският митрополит Неофит, американският Симеон и Знеполският епископ Николай, разказаха очевидци на конфликта. Час само преди тяхното идване, епископ Наум научил от посетители за решението на Светия синод. Дядо Наум няма и представа какво се е случило, днес в манастира честваме именният му ден - с тези думи секретарят Славчо Кисьов посрещнал пратениците. Сутринта игуменът получил поздравителна телеграма от Светия синод като именник, но в нея нямало и намек за отстраняването му. За да се избегнат ексцесии, епископ Николай останал извън портите на Светата обител.

Заварихме дядо Наум в състояние, в което не можеше да приеме нашето решение, дипломатично разясни вчера ситуацията митрополит Неофит. Не бяхме разбрани, че правим смяната за негово и на манастира добро. Ще предложа на Светия синод да изчакаме подходящ момент, заяви митрополит Неофит и намекна, че вероятно заседанието на Светия синод ще бъде още тази събота.

Игуменът на Бачковската обител е побеснял от новината, довериха помощнички в манастира. Той наредил емисарите да бъдат прогонени. Дядо Наум бил вбесен от искането да се извърши незабавна ревизия в манастира заради предстоящата смяна на игумена.

Moнитор, 21 Юни 2003

 

Необходима е повече информация по този въпрос. Кореспондентът Никола Кръстев, ако е същият който преди години работеше за "Свободна Европа", е опитен скандалджия по църковните въпроси и неговите дописки миришат на подстрекателства.

В същото време Св. синод би трябвало да проведе тази операция в дух на братство и почит към престарелия дядо Наум...

Проф. Спас Т. Райкин

 

 

Всички православни църкви застават зад патриарх Максим

Патриархът призова разколниците да се покаят
Тържествена съборна света литургия бе отслужена на 6 езика по повод 50-та годишнина от възстановяването на българската патриаршия

РАДА ДОМУСЧИЕВА, 11 Май 2003

Всички православни църкви застават зад българския Патриарх Максим и Светия Синод и ги подкрепят, съобщи Иван Желев, директор на дирекция "Вероизповедания" в МС и декан на богословския факултет. Той говори след срещата на премиера Сакскобургготски с делегацията от представителите на православните църкви, водена от Патриарх Максим.

Представителите на православните църкви са поздравили специално премиера за приемането на Закона за вероизповеданията, който определя като традиционна православната религия в България. Делегацията от гости разговаря със Симеон 20 минути, той лично ги посрещна на входа и ги изпрати.

Сутринта патриарх Максим призова разколниците да се покаят и да се върнат в лоното на Светата българска православна църква. Той направи този жест в Синодалното си послание, което бе прочетено от русенския митрополит Неофит след Съборната света литургия, отслужена в патриаршеския храм "Света Неделя".

Литургията бе кулминацията на тържествата по повод 50-годишнината от възстановяването на българската патриаршия.

"Повече от десетилетие останаха извън каноническото църковно общение отделилите се от единството на светата ни църква и изпаднали в тежкия грях на разкола, нанасяйки духовни рани и материални щети върху цялостния църковно-обществен живот. За останалите в своето упорство скърбим, а светата ни църква като любвеобилна майка държи отворени дверите на своя светъл чертог с любов и търпение и ги очаква чрез силата на покаянието и смирението да се вчислят към спасителното христово стадо", се казва в синодалното послание.

То бе изслушано от премиера и от председателя на парламента проф. Огнян Герджиков. Президентът Първанов, който пристигна първи на литургията, си беше тръгнал час по-рано.

Изключително пищната литургия, която трая 3 часа, се водеше на църковно славянски език, на гръцки, руски, румънски, сръбски, арабски и полски език от митрополити от всички тези страни. Десетки миряни бяха в църквата, за да участват в тържеството. Най-високите гости на дядо Максим от чужбина бяха александрийският патриарх Петър и сръбският патриарх Павле.

 

Първанов, Симеон и Герджиков с най-високото църковно отличие

Президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски, председателят на Народното събрание Огнян Герджиков вчера бяха удостоени лично от патриарх Максим с най-високото отличие на БПЦ орден "Св. Цар Борис Покръстител" І-ва степен. Премиерът и председателят на Народното събрание получиха ордените си след Светата литургия в църквата "Св. Неделя". Орденът на Първанов бе връчен на специална церемония в президентството. Отличието му се присъжда за благосклонното му държавническо отношение и за приноса към единението на БПЦ, в знак на внимание и за държавните му заслуги, прочете решението на Светия Синод българския Патриарх Максим. От своя страна президентът пое ангажимента за в бъдеще да работи за максимално обективно отношение между държавата и църквата. Той отбеляза значението на Православната църква за развитието на европейската цивилизация и за оцеляването на българския народ.


Гости

Сред гостите бяха представители на всички православни църкви - на Вселенската патриаршия Австрийския митрополит Михаил, епископ Нифон от Антиохийската патриаршия, митрополит Питирим от Московската патриаршия, Потийският епископ Григорий от Грузинската патриаршия, епископ Теодосий от Румънската патриаршия, Тримитупския епископ Василий от Кипърската църква, Неаполски Дионисий от Гръцката църква и Негово Блаженство Варшавския митрополит Савва от Полската църква.

Monitor, 11 Май 2003

 

 

Днес Българската православна църква празнува 50 години от възстановяването на патриаршеското си достойнство

10 май 2003. През Възраждането БПЦ се учредява като самостоятелна църква през 1870 г. със статут на екзархия. Вселенската патриаршия обаче я обявява за схизматична (разколническа) и тя не е призната и от останалите православни църкви до 1945 г. Чак тогава, в условията на започващата студена война и поради попадането на България в съветския блок, Вселенската патриаршия решава да признае независимостта на БПЦ. Това става и с активната намеса на Руската православна църква поради новите отношения между България и тогавашния Съветски съюз. След отмяната на схизмата през 1948 г. за български екзарх е избран Софийският митрополит Стефан. А на 10 май 1953 г. Третият църковно-народен събор избира с пълно единодушие за български патриарх Пловдивския митрополит Кирил.

Честванията бяха открити вчера на специална церемония в Богословския факултет на Софийския университет. На нея патриарх Максим връчи ордена "Св. Климент Охридски" на декана на Богословския факултет доц. Иван Желев. Той се присъжда за заслуги в областта на образованието. В залата на факултета присъстваха Александрийският патриарх Стефан, членовете на Светия синод и възпитаници на факултета.

Патриарх Максим приветства всички гости и заклейми разколниците като ги нарече "отпадналите от единството на БПЦ". Разколниците на Инокентий също ще отбележат годишнината днес в храмовете си "Св. София" и "Св. Св. Кирил и Методий".

Кулминацията на тържествата по повод н годишнината започват днес в 9 часа с литургия в храма "Света Неделя". На нея ще присъстват патриарсите Стефан, Павле и Максим. Вместо руския църковен глава Алексей II за събитието у нас идва митрополит Птирим, тъй като патриархът наскоро получи инсулт, каза пред "Монитор" проф. Захари Захариев от Федерацията за приятелство с Русия. Официални делегации на полската и цариградската патриаршия, както и представители на румънската и кипърската архиепископия ще се включат в отслужвания молебен днес.

Трима държавници ще бъдат наградени с орден "Цар Борис" от Светия синод. Отличието се дава за заслуги към развитието и единството на православието. След литургията в "Света Неделя" орден ще получи председателят на НС Огнян Герджиков. Президентът Георги Първанов ще бъде удостоен с отличието на Светия синод по време на посещението на българския и двамата чужди патриарси при него в 16 часа. Орден "Цар Борис" ще бъде връчен и на премиера час по-рано.

По материали на в-к Монитор и в-к Стандарт

   

 

Опасност от нови срутвания над храма "Св. 40 мъченици"

Топенето на снега от Царевец може да отнесе храма в река Янтра
Археолози предлагат защитна стена около историческия обект

Иван Първанов, Монитор 20 Януари 2003

Велико Търново - "Ако започналото от няколко дни топене на снега продължи със същите темпове, нищо чудно да се активизират и други свлачища и да има нови срутвания на земни маси в района около църквата "Свети 40 мъченици", каза вчера великотърновският археолог Константин Тотев.

Според него ако живеещите в близката Асенова махала продължават да се движат по затворения път с превозните си средства, не е изключено в близките няколко дни той да се срути напълно и да откъсне махалата от останалата част на града.

Сега един десетметров участък от пътното платно до църквата виси и се държи само на асфалта, тъй като камъните и пръста са се свлекли в средновековния храм.

"Преди аварията всички находки и експонати в църквата бяха подредени и номерирани. Сега всичко се е разбъркало и ще ни трябва доста време и средства за оправянето на целия този хаос", каза още археологът Тотев.

Вчера на мястото на произшествието освен работници на водното сдружение "Йовковци", които отстраняваха земните маси от средновековния храм, имаше и служители от "Реставрация и консервация". Според археолозите трябвало незабавно да се изгради предпазна конструкция около църквата, защото водите от снега, който се топи на хълма Царевец сняг, могат направо да я отнесат в Янтра. Археолозите твърдят също, че шесте уникални средновековни колони на хан Омуртаг и цар Иван Асен II трябва да се изолират, повдигнат и захванат с шипове, за да бъдат защитени. Хората, които живеят в района около църквата пък смятат, че пътят, по който сега минава основният автомобилен поток между Велико Търново и Горна Оряховица, трябва да бъде затворен и движението да бъде пренасочено по обходен маршрут.

Средновековната църква "Свети 40 мъченици" е построена през 1230 година по времето на цар Иван Асен II. От 30 години тя е затворена за посещение на туристи и досега въпреки многото проекти за реставрацията и консервацията й, тя е изложена непрекъснато на атмосферните условия и бавно, но сигурно се руши.

 

 

Между Шекспир и Библията

Любомир Йорданов, 11 януари 2003 г, в. "Труд"

Денят на Траян Горанов минава под камбанен звън. Сутрин го посреща училищния звънец, по обяд – черковната камбана.

33 годишния мъж – едновременно е учител и свещеник. До обяд преподава английски език на учениците в гимназия "Найден Геров" в Лом. После облича расото и се заема със задълженията си към Бога.

"Не съм раздвоен между професиите си – и двете са свързани с хората и просветлението на душите им. И затова не ми тежат" – казва отецът-даскал. Макар да носи свещеническите одежди с гордост и достойнство като висша награда, отец Траян първо е влязъл в храма на знанието.

Когато завършил английската гимназия във Видин, в родния му Лом усилено търсили учители по английски език. И той от ученическия чин направо се прехвърлил на учителската катедра. По онова време разликата във възрастта между него и възпитаниците му била малка и нямал проблеми в общуването си с тях. Но необятните хоризонти на науката го примамвали и младия даскал записал икономика в Университета за Национално и Световно Стопанство.

Докато овладявал математическите закони и счетоводните хватки, някъде във втори курс Траян бил споходен от мисълта за Бога. "Не знам как точно стана. Като студент много размишлявах за вечните истини. Реших, че не може човек просто да се ражда, да живее и да си отива безславно. Трябва да има някаква по-висша мисия. И така неусетно стигнах до идеята за Бога" – споделя днес отецът на Христова възраст.

Между лекции и изпити той се е заравял все по-дълбоко във писанията на апостолите и житията на светците, но повече от любопитство. Все още не бил решил дали ще се занимава с икономика или ще служи на Бога. Ходел в черквите, слушал словата на свещениците и лека-полека навлязъл в църковните тайни. Когато завършил УНСС бил наясно с избора си и записал задочно Богословския факултет.

"Решението ми предизвика в къщи сътресение. Родителите ми приеха много тежко желанието ми" – спомня си той. Те не са вярващи и никога не водили сина си в черква. Дори не го били кръстили в православната вяра, та се наложило да се кръщавяа на 21 години като младенец. С времето родителите приели разбиранията на сина си.

"Баша ми наскоро дори сподели с мен, че може да не е религиозен, но е убеден, че има Сила, Която е над света и хората. Все пак важното е човек да има вяра" – разказва свещеника.
Докато учел в София той си намерил съпруга, а после им се родили 2 деца – момче и момиче. След като завършил Богословие на 31 декември 2001 година – на връх Нова година, Видинския митрополит Дометиан го ръкоположил за свещеник. А от март месец го въвели в храма "Света Параскева" в Брусарци. Щом облякъл расото, младия даскал съобщил на учениците си, че е вече и Божи служител. "Разбрахме се, докато съм цивилен в класната стая, да се обръщат към мен с "господин учителю", а когато съм с расо да ми казват "отче" – разказва духовникът.
Новата му служба не смутила нито учениците, нито колегите му. "В края на краищата нали българското училище и учителите са тръгнали от черквите. Някога школата са били в килиите край храмовете и манастирите, а свещениците са били първите даскали", припомня Траян.
В класната стая той се стреми да не се проявява като свещеник, а само да учи децата на езика на Шекспир. "Владеенето на чужд език е велико нещо. То ни дава ключ към общуването с други хора, опознаването на нови страни и красотите на света" – смята духовника. Но признава, че настолната му книга е Библията, а не Шекспир.

"В Светото Писание са закодирани всички истини за света и хората. Тя е като дълбок извор в който се пречистваш и винаги намираш нещо ново" – твърди свещеникът-учител. Според него границата между знанието и вярата е неуловима. След учебните часове се случва деца да потърсят преподавателя си за съвет или помощ. Младежите споделят с него проблемите и колебанията си. Две момичета с тежки семейни проблеми поискали заедно с отеца да се помолят за духовно успокоение и спасение. Накрая на службата девойчетата неочаквано попитали: "Отче, а може ли да се помолиме за успех в любовта?" "Може, рекъл им отец Траян, все пак нали Иисус иска хората да живеят в любов и чистота."

Понякога и колегите му учители след занятията го търсели за духовна подкрепа. Някои искали причастие или изповед, други – да им прочете "Василиеви молитви". Това са молитви срещу зли сили, пояснява духовникът.

Излезе ли от гимназията, учителят слага расото и заминава за храма си в Брусарци. Градчето, в което св. Синод го е изпратил, години наред тънело в безверие и духовна пустота. Дълго време в района нямало свещеник. Траян обаче се сработил с черковното настоятелство и работата потръгнала. С общи усилия и дарения потегнали черквата отвътре, поправили иконостаса, и боядисали троновете. Все повече хора пълнят храма, а сред тях често се мяркат и негови ученици, радва се отец Траян.

"Хубаво е, че сега хората търсят път към Бога и вярата. Защото Православието е нашата сила и във общия европейски дом то ще бъде нашия белег за самобитност, а и връзката ни с останалите народи," убеден е свещеникът-даскал.

11 януари 2003 г, в. "Труд"

 

 

Да не мислим за България като за Содом

Капка Георгиева, 23 Декември 2002

Когато Господ решил да унищожи Содом, заради греховете на жителите му, праведният Лот го помолил, ако намери 5 праведници, да пожали града. Бог се съгласил, но не успял да запълни бройката и гневът Му помел Содом.

Хубаво е българите да си припомнят тази библейска притча в навечерието на Коледа. Преди пак да започнат да псуват под мустак правителство и президент, царя и генерала, даскала и попа, депутатите и магистратите.

Защото точно преди Рождество Христово се случи нещо истинско, преломно за определянето ни като нация. Намериха са няколко души депутати, които изведоха битката за вярата ни докрай. Парламентът прие закона за вероизповеданията. Той определи ясно и категорично православието, като традиционно вероизповедание у нас. Призна историческата му роля за българската държава, регламентира статута на патриарха и Св. синод, призна БПЦ за юридическо лице. С този закон се сложи край на 10-годишната война на политиците срещу църквата. Една мерзка война, с много жертви. Защото липсата на този закон късаше поредното парче жива плът от историческата роля на България.

Кой помни днес, че след падането ни под турско робство българинът Киприян Цамблак става Патриарх на Киев, а в последствие и Патриарх на цяла Русия? Там се пренася и цялата търновска школа на Патриарх Евтимий. Същият, когото ние днес наричаме простичко "Попа", сразява със силата на вярата си и с Божията помощ палачите си. Когато турчинът понечил да посече Патриарха български, ръката му се вкаменила. Виждайки силата Христова, завоевателите не посмели да повторят екзекуцията и изпратили Патриарх Евтимий на заточение. "С какво вашият Бог е по-силен от моя", провикна се от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Четин Казак. Ами с гореспоменатия пример. Нека господата Казак, Доган, Местан и пр. да отдават Аллаховото - Аллаху, никой не им пречи, но да имат елементарно чувство за историчност, когато предлагат и ислямът да бъде признат за традиционна религия у нас. Тук е България и, за да я има, за нея са умрели Ботев и Левски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, десетки войводи и стотици хиляди българи. А, за да си припомнят как сме отстоявали вярата си е достатъчно да препрочетат "Балканджи Йово".

Заради несекващата пропаганда на чуждите медии, настанили се у нас, малко българи днес отчитат какво патриотично дело извършиха депутатите Борислав Цеков, Емил Кошлуков и Миро Севлиевски, като отстояха закона за вероизповеданията.

Но това трябва да е само началото от "реституцията" на българското историческо минало. Тепърва ще работят историци, археолози и медиатори, за да узнае светът колко цивилизационни постижения тръгват от България. Ако не го направят, след едно поколение младежите ще смятат, че Орфей е негър, както го показват сценаристите от "Холмарк" във филмите си.

Децата ни няма да узнаят, че още Херодот ясно посочва Херкулес като тракиец, а не като грък. Куп фалшификации и кражби от българската история чакат своето развенчаване. Но за целта е нужно във всеки период да има поне петима ентусиасти, които да извеждат работата докрай.

Монитор, 23 Декември 2002

 

 

Патриарх Максим отслужи панихида за Архангелова Задушница. Над 100 хиляди се стекоха на гробищата

Монитор, 3 Ноември 2002. Вчера беше Архангелова Задушница – денят на отишлите си от този свят. Денят, свързан със семейната и родовата ни памет. В този ден влизаме отново в духовна връзка с хората, които сме обичали, на които сме се възхищавали и които ни говорят мълчаливо, отправяйки ни посланията, от които се нуждаем. На този ден ние и нашите мъртви ставаме едно цяло, един образ, те са ние и ние сме те. Във всички църкви бяха отслужени тържествени литургии. Прозвучаха скъпи на сърцата ни имена. [...]

Над 100 хиляди се стекоха на гробищата за да почетат паметта на близките си, пресметнаха от общинското предприятие "Гробищни паркове". Българската Православната Църква отбеляза вчера Архангелова задушница, известна още като Орехова. Католическата Църква също отбелязва на днешния ден своята задушница известна като Вси души. Двете задушници съвпаднаха тази година. Така православни и католици възпоменат своите покойници в един и същи ден. По всички български храмове се отслужват заупокойни панихиди. Според общинарите само през централните гробища са минали около 50 000 души. [...]

Патриарх Максим отслужи ритуал панихида за Архангелова Задушница пред военния мавзолей костница на Централните софийски гробища. "Българският народ умее да тачи и помни онези, които са загинали за неговата свобода", каза главата на Българската православна църква. Панихидата бе почетена от президента Георги Първанов, военния министър Николай Свинаров, началника на Генералния щаб на БА, Никола Колев, бивши военни и военни аташета на дипломатическите мисии, акредитирани у нас. Те положиха венци пред мавзолея-костница. "Дълбок поклон пред паметта и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за единна и независима България, и на всички паднали в редовете на българската армия", написа президентът Първанов в паметната книга на мемориала. " Войнишки майки и близки на загинали по време на военната си служба младежи направиха помен с вино и жито в тяхна памет.

По в-к "Монитор", 3 Ноември 2002

 

 

Дядо Галактион забрани на поповете да отслужат света литургия

Митрополит бойкотира 100-годишнината на храма в Шипка

29 Септември 2002, Стара Загора - Отбелязването на 100-годишнината от освещаването на храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка бе провалено. Старозагорският митрополит Галактион бойкотира и забрани на свещенослужители от епархията да отслужат света литургия по този повод. Причина за провалената церемония били претенциите на владиката Галактион да вземе под своя юрисдикция строения преди 100 години с дарени от Русия средства храм-паметник в чест на победата в Руско-турската освободителна война 1877-78 год. В момента храмът "Рождество Христово" е собственост на българската държава, стопанисван е като музей от Министераството на културата. Спорът между Светия синод и държавата под чия юрисдикция да бъде храмът-музей е с няколкогодишна история.

Скандалът се случи към 9,30 часа в присъствието на министъра на културата Божидар Абрашев и дипломати от руското посолство у нас, когато стана ясно, че Галактион е забранил отслужването на литургията. Руските дипломати отказаха коментар на случилото се, а според министър Абрашев храмът е държавна собственост и тя щяла да се разпорежда с имота. Помрачената от скандала програма по отбелязването на 100-годишнината на храма "Рождество Христово"продължи с приветствено писмо пратено от президента Георги Първанов и концерт на хора за православно пеене "Йоан Кукузел".

Aнонимен коментар

Негово Високопреосвещенство митрополит Галактион е постъпил правилно съгласно православния канон. Храм-паметникът Шипка не е действуващ храм, а културно-исторически обект, т.е. музей, който няма нищо общо с БПЦ, която е единствена пред Бога и неин патриарх е Негово Светейшество Максим, Патриарх Български. Шепата разколници са гнусота пред Господа Нашего Иисуса Христа и са отпаднали от Църквата. Не е канонично да се отслужава Света литургия в музей, в него може да се извърши най-много водосвет. Стига сме критикували Единната Свята Вселенска Апостолска Църква, това е равносилно да се критикува Господ. Канонът е задължителен и ние сме длъжни да му се подчиним, другото е небогоугодно дело, а те станаха твърде много, повече от морския пясък. Оттам ни са и бедите. А държавата иска хем вълка да е сит, хем агнето цяло.

 

 

66 болни деца студуват в дома в село Стража

Хлапетата вече трета нощ спят с по 3 одеала, за да не настинат, за отоплението са нужни поне 600 л нафта дневно
Липсват 6 хил. лв. за ремонт на парната инсталация, персоналът е заменил счупените стъкла с ламарина и фазер

От нашия кореспондент Ганка Пеева

Търговище. 66 умствено изостанали деца и тийнейджъри от социалния дом в търговищкото село Стража студуват, заради липсата на пари за гориво и ремонт на остарялото парно. Това потвърди вчера и директорката на социалното заведение Стоянка Георгиева. Тя е разпоредила нощем децата да спят с по 3 одеала.

Според Георгиева неотложна е смяната поне на 20 радиатори от всичките 72, защото са ръждясали и пробити. Повечето от стъклата на прозорците в дома са изпочупени, като дупките са запушени от персонала с подръчни средства - фазер и ламарина.

Нафта за новия отоплителен сезон също не е осигурена, казва Георгиева. От общината обещали през октомври да доставят 10 т, но не уточнили кога ще стане това. При най-свити разчети за отопление на 4 -етажната сграда са необходими 600 л нафта дневно. В постройката се помещава и основното училище на селото. Остра необходимост има и от облекло, обувки, спално бельо и дюшеци. За това ръководството на дома разчита единствено на спонсори. Всичките 66 възпитаници на дома на възраст от 7 до 24 г. са с диагноза тежка или средна форма на олигофрения.

За проблема в дома в с. Стража директорката Стоянка Георгиева на няколко пъти е изготвяла писма до общинската администрация в Търговище, защото социалното заведение е на общинска издръжка. Последната докладна е от август, но не е влязла в дневния ред на съветниците. Освен това децата се хранят за 90 ст. дневно.

Зам. кметът на Търговище Решат Мехмедов уточни за "Монитор", че докладната на директорката на дома в с.Стража е върната за становище на ръководителя на местната социална служба Пламен Георгиев, който е в командировка. В нея ставало въпрос за сума в размер на около 50 хил. лв., която не може да бъде отпусната без мнението на прекия ръководител на социалната служба. "Въпросът ще бъде решен. Никой не е казал, че тези деца ще бъдат оставени на студено., заяви Мехмедов. Според него проблемът не изисква решение на Общинския съвет в Търговище.

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com