Обръщение на Св. Синод на Българската православна църква по повод на приемането на новия Закон за вероизповеданията

Прочетено от Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 16 декември 2002 г. по Канал 1 на БНТ.

 

Драги сънародници,

Българската православна църква приема със задоволство започналото обсъждане и очаква окончателното приемане на новия Закон за вероизповеданията от 39-ото Народно събрание. Нашето категорично становище е, че този закон е напълно в духа на Конституцията и международните стандарти. С него ще се създадат ясни правила и гаранции за свободата и автономията на всички вероизповедания и ще се сложи край на държавно-политическата намеса в делата на Българската православна църква.

През 1998 година на Всеправославния събор Вселенското православие се произнесе по проблемите, породени от разкола и потвърди достойнството на Светия Синод на Българската православна църква и Българския патриарх. Въпреки крайното църковно снизхождение, проявено към изпадналите в тежкия грях на разкола, ние скърбим, че не всички от тях се възползваха да се завърнат в спасителното лоно на Българската православна църква, пренебрегвайки свещените канони и нейния Устав.

Приемането на този закон ще бъде голям ден за България и за всички вярващи, независимо от тяхната религиозна принадлежност, защото се гради на демократични и хуманистични принципи и отдава дължимото на естествените права на Българската православна църква, която векове наред е легитимирала българската държавност.

За голямо наше огорчение, трябва да отбележим, че българското общество от известно време е манипулирано от заинтересовани среди - разни правозащитни организации, самозвани духовници и други, които претендират да са единствените защитници на човешки права на малцинствени религиозни групи, игнорирайки безпринципно естественото право на мнозинството източно-православни българи.

Категорично заявяваме, че този закон не дискриминира нито едно вероизповедание и не привилегирова Българската православна църква, а само признава нейното дванадесетвековно съществуване, конкретизира и доразвива конституционната формулировка за традиционна религия, която е в най-висока степен деликатна и толерантна в сравнение с други Конституции и закони на държави, членки на Европейския съюз, които ясно нормират и легитимират религията на мнозинството вярващи като държавна, официална или господстваща.

Обръщаме се към всички национално отговорни политически сили, обществени среди и граждани с убеждението, че съзнават историческото време, в което се приема един толкова важен и очакван 12 години закон, който е хармонично единство от демократизъм, национално достойнство и дух.

Гласът „за" или „против" текстовете, признаващи Българската православна църква и одобрени от парламентарната комисия по вероизповеданията след продължителна дискусия, с участието на представители на различните вероизповедания и експерти, ще бъде ясен и неопровержим знак кой застава на страната на силите, които години наред работят срещу родната ни Православна църква и кой милее за свободата на религиозните убеждения, единството и авторитета на Република България.

Светият Синод на Българската православна църква заявява, че ако агресията срещу Православието и светата Църква ескалира, ще използва целия си международен авторитет и ще се обърне към всички сестри Православни църкви, дипломатическите мисии в Република България, международни организации и към Европейския съюз, за да сигнализира за тази агресия, която по същество е нечувана дискриминация и унижаване на религиозните чувства на осемдесет и пет процентното мнозинство православни християни в България.

Призоваваме за обществена търпимост и политически разум, с които да посрещнем новия Закон за вероизповеданията, който ще бъде символ на съгласие и обнова на духовността за българската държавност.

 

Виж също:

Други статии относно разкола и Закона за вероизповеданията


 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com