Патриарх Максим благослови Симеон Втори

Обсъдена била идеята да се създаде работна група между Светия синод и представители на властта, която да решава църковните проблеми

Ана Михова

 

Патриарх Максим благославя Симеон Втори.
СНИМКА: БОРИС РАЗАКЛИЕВ

Патриарх Максим благослови Цар Симеон Втори вчера (20 юни 2001). Негово Величество се срещна с главата на българската православна църква и владиците в сградата на Светия синод.

Точно в 12 часа Царят прекрачи прага на синодалната палата.

Обсъдена била идеята да се създаде работна група между Светия синод и представители на властта, която да решава църковните проблеми

Пръв по посрещна главният секретар митрополит Геласий, който го съпроводи до тържествената зала. Там го очакваха патриарха и митрополитите в пълен състав. По пътя до залата Царят смирено целуна ръка на няколко по-нисши духовници, които търпеливо го очакваха, за да го поздравят с успеха на изборите.

"Многая лета" и "Достойно есть" тържествено запяха митрополитите щом Негово Величество прекрачи прага на залата.

В този миг настъпи страхотна блъсканица между десетките фотографи и телевизионни оператори, всеки от които се стремеше да не пропусне мига, в който Царят целува ръката на патриарха. След няколкото минутна суматоха, при която се наложи повечето владици се отдръпнат към ъглите на залата, височайшият гост остана насаме със своите домакини.

Цар Симеон Втори целуна ръка на патриарх Максим вчера. СнимкА: Борис Разаклиев

"Дойде време за успокоение на църквата", оживено коментираше Доростоло-Червенският митрополит Неофит с други владици.

Близо 45 минути царят събеседва с патриарха и митрополитите. Те подариха на своя гост Библия и го почерпиха с троянска сливова, бяло вино, фъстъци, бадеми и кафе. Царят бе изпратен отново с "Многая лета" .

"Негово Светейшество поздрави Царят за успеха на изборите", разказа по-късно митрополит Неофит.

По време на срещата проблемите на църквата не били дискутирани в детайли, а най-общо, обясни русенският владика. Обсъдена била идеята да се създаде работна група между Светия синод и представители на властта, която да решава църковните проблеми. Освен това се решило в скоро време Светият синод да напише подробен доклад, в който да изложат проблемите на църквата.

"Негово Величество подчерта своето уважение към българската църква. Той е вярващ човек, който има страх Божи и знае как да се отнася към църковните въпроси", коментира Неофит и допълни: "Вярвам, че той ще направи всичко възможно да се преодолее разкола в църквата", наблегна владиката.

На излизане от Светия синод Царят съобщи, че ще отиде в петък на срещата на ръководството на националното движение с президента. Запитан какво ще каже на Петър Стоянов, Негово Величество уточни: "Той ще ми каже. Той е президент". После обясни, че правителството ще бъде сформирано в законния срок.

Монитор, 21 юни 2001
Zone 168 Home Page

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com