Патриарх Максим навърши 87 години

Ана Михова, 2001 година

 

Уникална икона на Света Богородица получи като дар за рождения си ден патриарх Максим от румънския патриарх Теоктист. Вчера главата на българската православна църква навърши 87 години. По традиция той отбеляза годишнината си в Троянската обител, където е приел монашеството и дълги години е бил монах. Той е и родом от село Орешак, което е близо до манастира.

Патриарх Максим, който вчера навърши 87 години, по традиция отбеляза празника си в Троянската обител. Снимка: ТАНЯ НИКОЛОВА

Да поздравят българския патриарх в обителта дошли почти всички владици от Светия синод.

Иконата на Божията майка, пратена от Румънския патриарх, бил един от най-ценните и уникални дарове, които патриархът получил, казаха владици. Тя представлявала изображение на Света Богородица, изрисувано върху стъкло. Иконата била сътворена от монахиня от Трансилвания. Румънският патриарх изпратил своя дар по владиците Геласий и Неофит, които на 27 и 28 октомври били в Букурещ и Гюргево, за да отслужат тържествени литургии с румънски висши духовници.

Празничния ден започнал с тържествена литургия, отслужена в църквата на обителта от митрополитите. След това от името на Светия синод поздравления поднесъл Варненския владика Кирил. По-късно митрополитите били поканени от патриарха на тържествен обед в столовата на манастира. Игуменът на Троянската обител епископ Генадий поднесъл на гостите от прочутата троянска ракия.

Владиците били нагостени с блажни гозби, тъй като по канон понеделник е ден, в който се яде месо, обясниха духовници.

От своя страна патриарх Максим почерпил гостите си с вино, уиски и метакса.

 

Вестник "Монитор" 30 октомври 2001
  

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com