Патриарх Максим честван с празнична литургия

Стотици хора се събраха в катедралата "Св. Неделя". Руската църква изпрати икона на Негово Светейшество

Ана Михова, 9 юли 2001

 

С празнична литургия бе отбелязана 30-годишнината от провъзгласяването на патриарх Максим за глава на Българската православна църква. Стотици хора се стекоха в събота в катедралата "Св. Неделя", за да поздравят и да получат благословията на Негово Светейшество.

Патриарх Максим благослови стотиците хора, които бяха на празничната литургия в катедралата "Св. Неделя".

Руската църква изпрати за празника икона на патриарха.

От папа Йоан Павел пък бяха получени три юбилейни медальона. Даровете бяха предадени на главата на църквата лично от папския нунций Антонио Менини, който уважи празничната служба.

"Юбилейните медальони са златен , сребърен и бронзов. От едната им страна е ликът на папата, а от другата - юбилеен знак за 2000 г.", разказа вчера пред "Монитор" епископ Христо Пройков, екзарх на католиците у нас. Той заедно с папския нунций присъстваха на цялата литургия, която продължи три часа. Заедно с медальоните монсеньор Менини предал на Патриарх Максим и поздравително писмо от Светия отец.


Викарият на патриарха отец Николай (в средата) бе ръкоположен за Знеполски епископ.

Въпреки уверението, че ще уважи тържеството на патриарха, което съвпадна и с храмовия празник на катедралата "Св. Неделя", Цар Симеон Втори не успя да дойде.

В петък вечерта прессекретарят на Негово Величество Галя Дичева позвънила в митрополията, за да съобщи, че Царят желае да присъства. Уговорено било той да дойде към 11 часа.

С наближаването на уречения час около катедралата настана оживление. Свещеници се готвеха да посрещнат Царя. Около 11 часа бе отворена и малката, странична бариера, за да може царският автомобил да стигне до входа на църквата.


Папският нунций Антонио Менини (вдясно) и католическият епископ Христо Пройчев поздравиха главата на българската православна църква.
Снимки: Яне Голев

След половинчасово очакване обаче се оказа, че Симеон Втори няма да дойде. "В момента той има важни срещи с дипломати във "Врана", обясняваха духовници.

Към обед храмът бе тесен да побере стотиците дошли на литургията, за да поздравят патриарха. Повечето от тях носеха букети, които да подарят на главата на църквата ни. Сред множеството бе забелязана и Ренета Инджова с огромен букет. Съботният ден бе празник и за викария на патриарха Николай, който бе ръкоположен за Знеполски епископ.

След края на тържеството патриарх Максим почерпи митрополитите от Светия синод с троянска сливова в Софийската митрополия. По-късно той даде обяд на владиците и гостите в ресторанта на СБЖ.

Препечатано от вестник Монитор

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com