Православен молитвослов

 

Молитва, която свещеникът чете пред св. Престол,
преди да пристъпи към извършване на Проскомидията

Владико вседържителю, Господи Иисусе Христе Боже наш,
Ти, Който не искаш смъртта на грешниците, но им даваш възможност за обръщане чрез Твоята благодат, Ти, Който ни показваш новия и свят път, Ти, Който ни посочваш обръщането на древните блудници и древните митари, дарявайки блудницата с извори от сълзи, моля Те: удостой и мене да поревнувам тяхното обръщане и покаяние.

Не си спомняй моите неизброими съблазни, но отмини покрай моите безбройни прегрешения, тъй като само Ти единствен си безгрешен и милостив, и съжаляваш за злобата на човеците, Ти, Който приемаш покаяние от всички твари, Ти, Който си прославян непрестанно от небесните сили, страшен Си за херувимите и серафимите и от тях приемаш неизказано славословие.

На земята Себе Си възнесе в жертва на Отца, като прие заколение като незлобиво агне, и с Твоята кръв освети целия свят, заповядал Си и на нас недостойните да ти принасяме Твоите дарове от Твоите люде за всички и заради всичко.

Ти и сега, Владико пресвятий, не поглеждай към моите безбройни прегрешения, изпълни ме с хвала за Тебе: сърце чисто създай в мене, Боже, и дух прав обнови вътре в мене, и ме приеми дръзновен да влизам в Твоето светилище и да ти възнасям Твоите дарове от Твоите люде: това, което Си предал на Твоите святи ученици и апостоли и ние от тях приехме да бъдем причастници на тази страшна тайна, не поради нашето достойнство, а заради Твоето милосърдие.

Омий, прочее, Владико Христе Боже наш, порока на моята душа, целия напълно ме очисти с Твоята невидима сила и духовна десница, тъй като няма нищо, което да се скрие от Тебе, но всичко е явно и открито пред Твоите очи.

Знам, Владико човеколюбче, че дори неизвършените мои дела са известни за Твоите очи и всички те са записани в Твоите книги.

Затова не отхвърляй моето недостойнство и не отвръщай лицето Си от мен, за да не се върна, аз смирения, посрамен и опозорен от Теб, но ме удостой неосъдно да приготвя светинята със страх пред Теб.

Защото на Тебе подобава всяка слава, чест и поклонение, с безначалния Твой Отец и с пресветия и благ и животворящ Твой Дух, сега винаги и во веки веков. Амин.

 

Превод от българския църковнославянски Служебник (Синод. Изд. София, 1973 г.),
по
печатания в Киев с благословението на Руския Св. Синод през 1762 г. Служебник.

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com