Шейкъри
Обединено общество на вярващите във втората поява на Христос

Shakers (The United Society of Believers in Christ's Second Appearing)

 

Шейкъри

 

 

Кратко описание ***

Шейкъри е популярното име на членовете на Обединеното общество на вярващите във втората поява на Христос. Те са секта, израснала на християнска основа и наричат още себе си Църква на хилядолетието. Името шейкъри произлиза от клатенето и тръскането им по време на религиозните служби. По този начин човек се отърсва (shaking off на английски език) от своите грехове, вярват шейкърите. Култът проповядва перфекционизъм и въздържание дори в брака.

Според шейкърите Бог не е с три лица, а с две - Баща и Майка. Основателката на движението, Ан Лий, и нейните последователи вярвали, че тя е въплотилия се повторно на земята Господ Иисус Христос.

Ан Лий (1736-1784) била англичанка, бивша квакерка (quaker). След установяването й в САЩ към последователите й се присъединили и  някои квакери. Вярата и битът на квакерите, обаче, са твърде различни от тези на шейкърите, както в ранните години, така и днес. Докато шейкерите са почти на изчезване, то квакерството е все още разпространено в някои райони и държави (САЩ, Кения, Боливия и други).
 


 

Шейкърите вярват, че Христос е жена

Ан Ли, Ann Lee. Source:www.williams.eduСектата на шейкърите е основана от англичанката Ан Лий (Ann Lee, 1736-1784), която била обладана от идеята, че е получила женския елемент от духа на Иисус Христос. Наричали я Майка Ан ("Blessed Mother Ann").

Ан Лий израсла в Манчестър в началото на индустриалната революция. И четирите й деца умрели рано и тя постепенно се отвърнала от светския живот и потърсила утеха в религиозни занимания. Имала видения и чувала самия Христос да й говори.

Постепенно тя създала основите на своето учение и започнала проповедническа дейност. Срещу нея била поведена истинска война, завършила с арестуването й. Според Лий в затвора Христос й се явил отново, като й казал, че тя е първата жена, на която той се е представил. Споделил с нея и че второто Му посещение на земята щяло да бъде като жена. Ан Лий заживяла с мисълта, че именно тя е тази жена, в която се е превъплътил Иисус Христос. Така се родило шейкърството. Заради преследванията Лий и осемте й привърженици се наложило да емигрират в Америка, където Майка Ан спечелила множество последователи.

Основната доктрина на сектата е двойствената природа на Бога. За шейкърите той не е три лица в една същност - Светата Троица, а Баща и Майка. Според шейкърите човешкото тяло не възкръсва. След смъртта се възражда единствено душата.

След смъртта на Ан Лий през 1784 г. шейкърите започнали да образуват комуни. Майка Ан отричала сексуалния контакт дори и в брака. Според нея сексът е даден на човешкия род единствено за да осигури продължението си и неспособността на хората да го употребяват само за тази цел ги превръща в животни. Мъжете и жените трябвало да се наричат "братко" и "сестро" и дори брачните двойки шейкъри трябвало да се придържат към целомъдрие. В комуните на шейкърите двата пола живеели в отделни големи общи спални. Идеалът за простота във всичко - в дрехите, храната, начина на живот, е сърцевината на вярата им.

Последователите на Обединеното движение практикували обща  изповед на греховете, обща собственост върху всичко, отделянето от света, пацифизмът, равенството на половете, посвещаването на вярата. Те вярвали, че духът на Христос се е върнал и живее сред тях сега, и непрекъснато се разпростира във Вселената. Тъй като се стремели да материализират своята визия за "рай на земята", шейкърите възприели добродетелите на простотата, чистотата и перфекционизма. Качеството и функционалността са характерни за всичко, което произвеждали. Шейкърите бизнесмени били известни с честността си.

През 40-те години на ХIХ век шейкърите достигат най-високата си численост - около 6000 души. В началото на 90-те години на ХХ век броят на членовете им спаднал на близо 1000, а днес от тях са останали едва половината.

Николай Генов
Вестник "Стандарт", 1 Март 2002 година

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com