Дианетика и Сциентология, Сциентоложка църква (сайентология, саентология)
Dianetics and Scientology (Church of Scientology)

 

По-долу:

На други езици:

 

 

 

Сциентология

Лафайет Роналд Хъбард - създателят на сектата на сциентолозитеСциентологията заимства идеите си най-вече от будизма. Основател на учението е Лафайет Роналд Хъбард (L. Ron Hubbard, 1911-1986) – автор на много книги в областта на научната фантастика. През 1949 година на научна конференция той заявява: "Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия." На следващата година той издава "Дианетика: съвременна наука за душевно здраве", с което оставя началото на своята религия. Една година по-късно издава първата книга по сайентология (буквално от английски ез. - наукология), а през 1954 г. в САЩ регистрира църква под същото име.

Учението на Хъбард е доста сложно и затова той издава свой речник. Според Хъбард първото нещо, което човек трябва да разбере е: "Ти не си човек, ти си тетан". Тетан (thetan) е духовно същество, което съществувало около 300 трилиона години. То пребивавало в различни тела и след като те умирали, влизало в друга форма на живот.

Според Сциентологията всеки минал живот има  неестествени преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо енграмите трябва да бъдат открити и премахнати. Това се извършва чрез "прослушване" по време на организираните от Хъбарт скъпоструващи (понякога десетки хиляди долара) курсове.

След "изчистването" последователите се намират в състояние на ДТ – действащи тетан нива (OT, Operating Thetan Levels), които са осем на брой. Намиращите се в това състояние могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето.

Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на Запад. Той отхвърля християнското учение за Бога и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите.

Сциентологията има за цел да подпомогне духовното извисяване на индивида до степен, когато той сам ще осъзнае съществуването и природата на "Върховното същество".

Хъбард смята, че човек не може да бъде лош и учи, че покаянието е унизително. Спасението е човек да се освободи от прераждането, т.е.от цикъла, включващ живот и смърт. Следващото след тетана еволюционно ниво е т.нар. "хомо новос" – богоподобен човек.

Една от характерните черти на последователите на сциентологията е скандалното им поведение и множеството конфликти с държавните власти. В САЩ бяха заведени поредица дела срещу високопоставени последователи на сектата, откраднали секретни военни и разузнавателни документи. Причината за това е идеята на водачите на сектата, че светът ще бъде спасен, само ако се разкрият тайните на държавите.

В последните години сциентолозите нашумяха и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказа се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни. Организирано е изнасянето на три милиарда долара в Люксембург, Дания и САЩ.

Сциентолози са осъдени за изнудване на хора да продадат свои имоти и да дадат всичките си спестявания. През 1996 г. е установен а връзка между такова изнудване и причините за самоубийство на член от сектата. Тогава парламентарна комисия определя сциентологията като секта.

Том Крюз говори на сбирка на сциентолозите. Източник: www.xenu.netПрез 1996 г. сектата подема скъпоструваща рекламна кампания, като изпраща екземпляр от книга за историята и дейността си до всички библиотеки, сенатори и до множество възлови институции и медии. Известни "звезди"-сциентолози, като Том Круз, Джон Траволта и други, са също активни пропагандатори. Настоящи членове на сектата са Чик Кърия, Чака Кан, Айзък Хейъс, Дейвид Кампбел, Кирсти Али, Присила Пресли, Лиза Мери Пресли, а сред бившите сциентолози са Патрик Свейзи, Оливър Стоун, Шерън Стоун, Ленард Коен, Емилио Естевез, Глория Гейнър, Рики Мартин, Ван Морисън, Лу Роулз и други.

У нас през 1991 г. е направен опит за регистрация на сциентологията като вероизповедания или като сдружение. След отказа на Дирекция по вероизповеданията и повторен безуспешен опит, към 2004 година няма данни за пропаганда или практическа дейност от страна на чуждестранни мисионери на Сциентологията или на нейни последователи у нас.

 

"Толерантността е добър крайъгълен камък за изграждане на човешките взаимоотношения. Когато някой се вгледа в кланетата и страданията, причинени от религиозната нетолерантност през цялата човешка история и в днешни времена, той може да види, че тя не подпомага оцеляването. Религиозна толерантност не означава, че не могат да бъдат изразявани собствените убеждения. Това означава, че стремежът към подкопаване и атакуване на религиозната вяра и убеждения на другия, винаги е била най-краткия път към неприятностите. Пътят към щастието може да стане арена на спорове, когато някой не уважава религиозните вярвания на другите." (Л. Рон Хъбард пише в брошурата "Пътят към щастието", глава 18. "Уважавайте религиозните убеждения на другите")

"Няма цивилизация в световната история, с изключение на изцяло покварените и изчезнали, която да не е потвърдила съществуването на Върховно Същество. Емпирично наблюдение е, че човек без силна и трайна вяра във Върховното Същество е не толкова способен, не толкова етичен, не толкова ценен за самия себе си и за обществото..." (Л. Рон Хъбард, кн. "Наука за оцеляването")

Препечатано от Religiabg.com.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com