"Обединителна църква на Муун"
"Църква на обединението". "Църква на Мун". "Mунисти"

The Unification Church ("the Moonies"). Sun Myung Moon Cult
"Церковь унификации"

 

 

Sun Myung Moon със съпругата си и свои последователи

 

На други сайтове и на други езици:

 

Обединителната църква не е официално регистрирано в България вероизповедание.

Муун Основател на Обединителната църква е Сан Мюнг Муун, роден в християнско семейство през 1920 година в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство". В края на 1971 година се премества в САЩ, където бързо печели последователи и се намесва в обществено политическия живот. Една от причините на успехите му е, че се ангажира с антикомунистическа пропаганда.

Наред с проповедническа дейност, той развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света. Медиите го наричат "бизнесменът в расо".

Муун смята източноевропейските страни за изключително благодатна почва за неговите идеи. Той се опитва да навлезе в проблемите на тяхната култура, наука и изкуство. Има разработена много подробна система за привличане на последователи. Има и програма за социално слаби хора, наркомани и алкохолици.

Обикновено Обединителната църква на Муун се представя за обществена и социална организация. Кандидатите биват канени на лекции или семинари, на които са обграждани с изключително внимание и получават предложения за съвместни лагери. На тези лагери обаче хората биват натоварени с много лекции, дава им се и много литература, така че те да не могат да осмислят всичко веднага. Отново се демонстрира внимание и доброжелателство, като целта е хората да пожелаят да се пренесат да живеят в комуните. Там психическата обработка продължава, като се използват и такива методи като ограничаване на съня, внушаване на чувство за вина и страх. Целта е да се стигне до идеята, че вън от комуната е невъзможно да се живее и че трябва да се изпълнява безпрекословно волята на "татко Муун". Членовете на сектата живеят в условията на почти военизирана йерархична пирамида. По-напредналите стават пастири.

Масова брачна церемония в Корея, юли 2004. Photo: familyfed.org
Масова брачна церемония в Корея, юли 2004. Photo: familyfed.org
Виж репортаж на мунит-участник в церемонията.

Муун не се смята само за религиозен водач, но и за обединител на човечеството. Той организира Обединително движение, което обхваща най-различни организации. Според списък, представен през 1997 год., движението включва 60 организации, от които 10 са религиозни, 5 - политически, 10 от областта на културата, науката и изкуството, 7 медийни, 3 младежки, 2 женски и 3 спортни. Към обединението са включени издателство "Вашингтон Таймс", 8 университета, институти, училища, благотворителни организации.

Обединителната църква навлиза организирано у нас след 1989 г., използвайки прикритието на Студентска благотворителна организация – КАРП, Професорска академия за мир в света и Международна асоциация за религиозно изследване на общочовешките ценности. Тя създава и няколко свои сдружения у нас в периода 1992-1997: Междууниверситетска организация за изследване на принципа, Женска федерация за мир в света, Българска асоциация на доброволците, Българска федерация по уънхуадо, Фондация "Ашока", Семейна фондация за световен мир и единство.

През 1991 година е учреден образователен център "Логос", който започва да проповядва учението на Муун. Закрит през 1995 г. след опит да бъде убита 24-годишна сектантка. Чрез различни организации, Обединителната църква създава свои структури страната.

През 1992 и през 1994 г. на Обединителната църква е отказана регистрирация у нас. През 1995 г. е отнета и регистрацията на КАРП. Муунистите обаче имат известно влияние у нас, за което свидетелствува и участието на българси в организираните масови брачни церемонии. През 1994 г. 12 българи са се венчали в Сеул по този начин. През 1997 година 25 български брачни двойки участват в такъв ритуал във Вашингтон, а няколко десетки сключват брак чрез Интернет.

В дейността на Обединителната църква има отбелязани и опити за самоубийства, както и извършени такива.

Препечатано от religiabg.com.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com