Пастор агитира в НДК срещу православието

Аз правя това, което правеше Христос, поповете са престъпници, проповядват в зала 1
Срещу 10 лв. вход, около хиляда българи слушат как се лекуват неизлечими болести за минути

Асен Иванов, 5 Октомври 2002

Пастор Т.Л. Озборн и неговият преводач по време на проповедта в зала 1 на НДК. СНИМКИ: ТЯНА НИКОЛОВА, ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Американски пастор-евангелист проповядваше срещу православието пред около хиляда българи в зала 1 на НДК вчера преди обяд, видя "Монитор".

От четири дни в Националният дворец на културата тече Конференция на евангелистките църкви. Проповедникът е световно известният, според участващите, американец Томи Лий Озборн (Tommy Lee Osborn или TLOsborn). Според брошурите, които се раздаваха из целия НДК, Озборн е изцелил хиляди хора само с проповеди си.

Той обаче проповядва религия, противоречаща на официалната у нас. По думите му хората са равни на Бога, противно на източното православие. "Поповете са престъпници. Те взимат по 5 лева за една служба. И говорят по начин, който не достига до хората", говореха последователите на Озборн.

За да влезе, слушателят трябва да плати 10 лева. Според Озборн нещата, които той прави сега, ги е правил преди 2000 години и Исус Христос.

В залата той разгорещено изнесе проповедта си на английски, като междувременно млад мъж превеждаше и имитираше всичките му жестове. "Повярвайте, че може да стане чудо и то ще стане. Вие може да направите чудото", убеждаваше хората Озборн. Залата фанатично се изправи на крака и завика - "Алилуя". Много от хората си водеха бележки по това, което говореше американецът. Те вдигаха ръце и махаха, докато пасторът говореше.

"Има хора от цялата страна, дошли да чуят пастора. Тази конференция е един вид обучение за нашите пастори", обясни един от организаторите, Станислав Тодоров. В 12.30 участниците в конференцията получиха по един безплатен сандвич. Във фоайето на НДК се продаваха книгите на Озборн, като най-евтината е 4 лв.

Препечатано от © вестник "Монитор", 5 Октомври 2002 година

 

 

 

Евангелист потъпква Конституцията. Къде e прокуратурата?

Аргументи:
"Пастор агитира в НДК срещу православието."
Информация в "Монитор"

"Аз правя това, което правеше Христос, поповете са престъпници." Такива думи чуха вчера софиянци, при това в зала №1 на НДК. От един евангелистки свещеник, който явно е решил, че у нас не действат никакви закони. Това му убеждение донякъде се потвърждава от бездействието на Националната следствена служба. Защото въпросният нагъл пастор грубо нарушава българската Конституция. В нея ясно е записано, че православието е традиционната религия в България и че всеки, които проповядва идеи, разпалващи верска ненавист, подлежи на преследване от закона. Къде дреме и прокуратурата?

Последователите на Озборн в България, изпадаха в унес при всеки негов вик "Алилуя". Снимка Димитър Кьосемарлиев

Що се отнася до тъй наречената му "проповед" – доколко евангелистът се е извисил до Бога, можем да установим от 10-те лв. вход, който той прибира от заблудени наивници. Пред които същият ментор набеждава поповете ни за престъпници.

Нека правителството и депутатите от различните политическите партии у нас престанат да подценяват "бръщолевенията" на сектантите, които явно пак надигат глави. Да престанат да отлагат и гласуването на Закона за вероизповеданията и задължителното въвеждане на часове по Православие в училищата по учебници, одобрени от Св. Синод, каквото предложение има отдавна, но не е реализирано.

Защото последствията от протакането са страшни. Не едно семейство в България вече "изгоря", плащайки кръвен данък на различни деноминации. Сега е моментът СДС, които докато беше на власт 4 г. отлага легитимацията на БПЦ, да поправи грешката си. А БСП, след като провери защо къщата на Георги Димитров в София е станала свърталище на сектанти, да изясни позициите си и към вожда си, когото напоследък се опитва пак да легитимира, и към вярата. Нека вместо да обяснява, че е избран за депутат в името на Бога, Царя и Отечеството Тошо Пейков да поеме инициативата да придвижи законите, касаещи БПЦ на дневен ред. Само тогава ще оправдае думите си.

 

 

 

Озбърн проповядвал в изостанали страни

Ана Михова

Озборн няма свое собствено учение, а проповядвал предимно сред изостанали народи. Пасторът е поканен от 4-5 месеца от пет църкви, регистрирани у нас. Това съобщи Георги Кръстев, зам. председател на Дирекцията по вероизповеданията. Сред тях били Обединени божии църкви и Петдесятната църква.

Дирекцията, както и столичната община били информирани за проявата от 4-5 месеца. За организацията около пристигането на пастора се грижил Васил Еленков от Обединени божии църкви. По данни на Дирекцията американецът е проповядвал в много православни страни досега. Последната му визита била в Украйна. Не вярвам да е проповядвал срещу православието, просто това са различни доктрини, обясни заместник председателят на дирекцията по вероизповеданията.

"Пастор Озборн е тук по покана на Евангелистките църкви в България. Тук е на собствени разноски. Ние заделихме 2000 долара за наем на залата. Другата част се плаща от входа, който плащат участниците", каза за "Монитор" пастор Тодоров. Според него средно на проповедите се събирали около 2000 души. За 4 дни, при 10 лв. вход, това е приход от 80 000 лв. за четирите дни.

Препечатано от © вестник "Монитор", 5 Октомври 2002 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com