Разкол за $150 милиона

От месец март 2002 g. Светият синод събира документи за имотите си от всички настоятелства в страната. Само годишният наем от църковните сгради се изчислява на 500 хиляди долара

 

АНИ МИХОВА, РАДА ДОМУСЧИЕВА

патриарх Максим

150 млн. долара стоят в основата на църковния разкол в България. Толкова е грубата оценка на имотите и сумите, собственост на Българската православна църква.

Това твърди ст.н.с. д-р Стефан Пенов от катедрата по философия на религията към БАН. Ученият е експерт към парламентарната комисия, която беше създадена специално, за да върне имотите на вероизповеданията у нас.

В оценката на имотите на БПЦ влиза данъчната оценка на земите, църквите, манастирите и сградите, собственост на вероизповеданието. Цената на горите, принадлежали преди 9 септември 1944 година на църквата, сега никой не може да изчисли. Цената на уникалните паметници на културата, икони и църковна утвар, собственост на църквата, също не е калкулирана.

Само киворията, с която у нас са били пренесени мощите на Св. Иван Рилски, заложена преди години в банка "Славяни" например е била оценена на 150 хиляди долара. Сега киворията, не е собственост на църквата, а на музея на Столичната община.

Огромното състояние на църквата, която е призната от всички за най-големият собственик в държавата, е основната причина за т.нар. разкол в църквата, категоричен е д-р Стефан Пенов. В интервю за "Монитор" той твърди, че другата цел е политическа и цели разбиването и лумпенизирането на българската нация.

Служители на Светия синод твърдят, че само наемът от църковните имоти се оценява на 500 хиляди долара годишно, като в тях не се включва арендата за нивите и лозята на църквата.

Експертите, чиято работа е да извадят документите и да върнат имотите на БПЦ, са категорични, че Светият синод на патриарх Максим разполага с документи за имотите си. Те обаче са издадени след 9 септември 1944 година и преди 10 ноември 1989г. Заради фалшификациите и узаконения от правителствата на Филип Димитров и Стефан Софиянски разкол обаче алтернативният синод на Инокений има актуални нотариални актове за едни от най- апетитните имоти в София. На други места в страната Инокентий не е регистриран. Не случайно в средите на учените, специалисти по история на религията, управлението на СДС се нарича "антиклерикално".

Препечатано от © вестник "Монитор", 23 Август 2002 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com