Царски човек предложи със закон държавата да върне имотите на църквата

Забраняват на Инокентий да ползва името БПЦ и да ползва собственост на Светия синод

 

Галина Стоянова, 6 юли 2001

Българската православна църква да стане юридическо лице, предложи вчера депутатът от НДСВ Борислав Цеков. Той внесе първия за 39-ото Народно събрание законопроект. Държавата да възстанови всички имоти, отнети от църквата след 9 септември 1944 година, пише още в проекта.

"Много отдавна активно се занимавам с проблемите на българската църква", така депутатът обясни скоростната си реакция по депозиране на проекта в парламентарното деловодство.

Според народни представители от ДПС, младият им колега доста избързва, защото страната ни имала нужда от общ закон, който да урежда правата и битието на всички вероизповедания. И освен това приемането му трябва да стане след широки обществени дискусии.

Патриарх Максим напуска официалното откриване на 39-ото Народно събрание. Първият законопроект, внесен от царските хора, лишава от права и имоти алтернативния синод на отцепника Инокентий. Снимка: Иван Стоименов

Колеги на Цеков не бяха и чували да има такъв законопроект или пък да е говорено в групата за него. "Не знам, никой не го е упълномощавал, не сме обсъждали такова нещо", каза Мирослав Севлиевски от НДСВ. И за цялата царската група бе изненада, че Цеков веднага след депутатската си клетва е внесъл законопроект.

Регистрацията на вероизповеданията да става по съдебен път, за да се избегне административната намеса, е записано в проекта.

Нормативът предвижда да се забрани на алтернативния синод да използва името "Българска православна църква". Точният текст от преходните разпоредби на законопроекта гласи: "Лицата, които в нарушение на утвърдения устав на БПЦ са се отделили от нея, нямат право да използват името и не могат да се разпореждат с имуществото".

Цеков обясни бързането си с това, че от години се интересува от проблемите на Българската православна църква. Законопроектът бил съобразен с експертни становища и предвиждал ясни гаранции за свободното вероизповедание на всеки гражданин срещу нахлуването на секти в страната.

Депутатът предлага регистрирането на вероизповеданията да става по съдебен път, за да се избегне административната намеса. Българската православна църква да бъде призната за юридическо лице по силата на закона, а държавата да й се възстанови имуществото, отнето след 9 септември 1944 г пише в проекта.

Той предвижда облекчен режим за регистрация на местните поделения на религиозните институции.Досега регистрацията беше право на общинските администрации. Сега Цеков предлага за кметовете да има само "уведомителен режим".


Митрополит Геласий, главен секретар на Светия синод: Има нужда от нов закон

"Не съм запознат с проектозакона, не мога да коментирам. Синодът официално трябва да се произнесе. Вероятно има нужда от един нов закон, без закон не може. В стария закон например имаше точка, чрез която можеше да бъдат уволнявани владици и свещеници.

Разбира се, съдът може да определи разколниците като легитимни. Те на това разчитат. Нека си съществуват, никой не е против тях.

Ние нямаме нужда от легализиране, защото не сме извън закона. Църквата е преди държавата, църквата е регистрирана от вселенските събори. А ние даваме регистрация и миропомазване на Царя. Това е."


РЕАКЦИИ

Любомир Младенов, шеф на Дирекцията по вероизповеданията към МС: Старият проект щеше да изпълни задачата си

"Не мога да правя коментар на нещо което не познавам, това не е дошло в дирекцията.

Иначе идеята за съдебната регистрация на вероизповеданията е стара. Тя беше залегнала и в проектозакона, който изработи парламентарната комисия по вероизповеданията на 38-то Народно събрание.

Регистрацията в окръжните съдилища на местните поделения на религиозните организации ще бъде безкрайно трудна, защото тези местни поделения са над 4000 и те са много мобилни. Техният състав варира, много често се сменя, отпадат едните, идват другите. Именно поради това в проектозакона от 38-то Народно събрание тази регистрация се предвиждаше да става в общините. Това е по-лесно, по-ефективно и по-прагматично. Ако се чака решение на окръжния съд за всяко местно поделение, представете си при този брой как биха се справили съдилищата.

Според мен проектозаконът на предишния парламент, който можеше да бъде усъвършенстван и с препоръките на комисията в Страсбург, щеше да изпълни задачата си. Все пак това, което сега е внесено, може да е по-усъвършенствано.

Нека един независим съдебен орган да вземе решение кой синод е легитимен, след като има в предвид и всички други решения на Върховния съд, които не са в полза на легализацията на синода на Максим".


Отец Инокентий, лидер на алтернативния синод: Щом искат война, ще им я дам

"Нищо ново под слънцето. Те са взели готовия проект на двамата велики комунисти - Гинъо Ганев и Велко Вълканов и са решили да обявят война. Щом искат война, аз ще им дам война. Лошо начало, фалстарт за тях. Нищо повече не мога да ви кажа."

 

Вестник "Монитор", 6 юли 2001 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com